Strona 8 z 50 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    jesli chodzi o ostrosc to potwierdza sie to co zaobserwowlali na optycznych ze ze wzrostem przyslony ostrosc zwieksza sie dosc powoli i nieznacznie
    NIE ZGODZĘ się z tym - wiem też, dlaczego Optyczni wyciągnęli takie wnioski.

Mianowicie przy domykaniu Samyanga płaszczyzna ostrości przesuwa się minimalnie do tyłu, jeśli się ustawi raz na 1.4 i potem tylko domyka przysłonę, to zdjęcia wcale nie muszą wyjść ostrzejsze na innych przysłonach W zdjęciach to nie ma żadnego znaczenia, ale przy robieniu testu trzeba na to uważać.

Na tych moich samplach ostrość w Samyangu wypada na literkę "M" a z 85USM na "F)".

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    na jasna 85mm ani Sigma ani nikt inny sie nawet nie porywa, Canon i Nikon maja dobre i tanie szkla w tym zakresie (85mm 1.8) i bylo by to nieoplacalne, bo nawet czytajac ten watek (mimo swietnych wynikow Samyanga) i tak wiekszosc kupila by Canona...
    Jesteś pewien ? Ja bym był skłonny pozbyć się drogiego i ciężkiego 85 L, nie mówiąc już o 85 1.8.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 14-04-2009 o 17:10 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    NIE ZGODZĘ się z tym - wiem też, dlaczego Optyczni wyciągnęli takie wnioski.

Mianowicie przy domykaniu Samyanga płaszczyzna ostrości przesuwa się minimalnie do tyłu, jeśli się ustawi raz na 1.4 i potem tylko domyka przysłonę, to zdjęcia wcale nie muszą wyjść ostrzejsze na innych przysłonach W zdjęciach to nie ma żadnego znaczenia, ale przy robieniu testu trzeba na to uważać.
    Eeee, nie wydaje mi się żeby to zrobili w ten sposób, co by nie mówić to goście mają bardzo profesjonalne podejście do testów. Cytuję z ich metodologii:

"Dla każdej wartości przesłony wykonujemy od 5 do 10 ekspozycji w trybie AF. Obiektyw jest po każdej ekspozycji ponownie przeogniskowany. Dodatkowo, dla każdej przysłony wykonujemy od 5 do 10 zdjęć ustawiając ostrość manualnie. Ze wszystkich zdjęć dla danej przysłony jest wybierane jedno najlepsze. "
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To ja nie wiem, skąd oni mają takie wnioski. Spójrz na moje zdjęcia - na 1.4 jest miękko, na 2.0 jest już ostrzej, na 2.8 jest bardzo ostro, na 4.0 żyleta a potem już nic się nie zmienia poza zwiększeniem GO. Trudno więc powiedzieć, że nie zmienia się ostrość wraz ze zmianą przysłony, albo trzeba być totalnym ignorantem żeby tego nie widzieć

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

tylko w sumie zapomnielismy ze oni nie mierza ostrosci ale rozdzielczosc, definicje podobne i powiazane ze soba ale jednak inne

wedlug optycznych rozdzielczosc ze zmiana przyslony sie zwieksza ale nie tak mocno jak chociazby w 85 1.8, zreszta w koreanczyku ostrosc jest i tak na dobrym wysokim poziomie i nie ma co narzekac

w wielu kwestiach z Optycznymi sie nie zgadzam, czasami posza glupoty, ale testy rozdzielczosci wydaje sie ze robia dosc rzetelnie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

hm... a czy na bagnecie zmieści się chip + styki? czy trzeba by frezować coś?
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Mam 85/1.8 i jestem zadowolony, ale ten Samyang to mega zaskoczenie!!
    Tak jak reszta czekam na tego fisha juz jest w ofercie )
    i jeżeli jego test made by Cichy (liczymy na Ciebie) wyjdzie podobnie rewelacyjnie to ludzie na zapisy beda brac to szklo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Test Fisha będzie za tydzień. Tylko z czym go porównać ? z 15 mm na FF ?

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

już bardziej z Sigma 10mm 2.8 Fisheye jak masz

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

delikatnie proszę przyszłościowo o podpięcie i wykonania dodatkowych sampli z niepełnej klatki napewno zainteresuje to wielu na CB

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darnok Zobacz posta
    delikatnie proszę przyszłościowo o podpięcie i wykonania dodatkowych sampli z niepełnej klatki napewno zainteresuje to wielu na CB
    A to nie podpinam ?

Strona 8 z 50 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów