Cytat Zamieszczone przez Bułk-son Zobacz posta
Witam
Ostatnio zainteresowałem się kupnem tego obiektywu
ale mam pytania:

1) czy kupując wersje do nikona z potwierdzeniem ostrości
po zamontowaniu adapter-a Canon-Nikon będę miał tę potwierdzenie w moim Canon-nie?
2) chciałem się zająć fotografią architektury oraz panoramiczną czy szkło te będzie się do tego nadawało ?
3) Mam Canon-a 40D czy obiektyw ten jest przystosowany do aparatów niepełno klatkowych ?

Wiem pytania te dla wielu z was wydają się być glupie ale jestem "świeżak" głodny wiedzy więc bardzo proszę o jasną i zrozumiałą dla początkującego odpowiedź

Z góry dziękuję
1) Tak, adapter musi mieć potwierdzenie ostrości, można taki dostać np tutaj:
http://allegro.pl/adapter-af-canon-e...537177675.html
2) Do architektury nadaje się jak najbardziej, ale raczej nie do panoram To szkło jest stosunkowo wąskie na niepełnej klatce także skierowany jest bardziej do fotografi elementów architektury, konkretnych detali. W kościele spisuje się całkiem przyzwoicie jeżeli wpada choć trochę światła, potwierdzenie działa ładnie na kontrastowych elementach, choć na śluby bym się z nim raczej nie pchał
3)Tak jak pisałem wyżej, na aps-c będzie wąsko, ale jak najbardziej będzie działać. Ja korzystam z niego na 350d i uważam że jeśli się trafi z ostrością to jakość optyczna tego obiektywu jest naprawdę rewelacyjna.

Pozdrawiam