Oczywiście, że taki pomysł już był, ale z tego co pamiętam to taki zestaw działał bardzo średnio.
Oczywiście, że taki pomysł już był, ale z tego co pamiętam to taki zestaw działał bardzo średnio.
ja używam takiego zestawu, w zasadzie nie daje 100% pewności trafienia ostrością, ale miałem też w rękach L-kę 85 i mimo AF też nie trafiała 100%. Tu wystarczy robiąc fotkę na maksymalnym otworze przesunąć body 2-3 cm do przodu lub do tyłu i już po ostrości. Trochę wprawy i daje rade..
pozdr.
s.
gg: 6096145
Muszę przyznać że trochę się zawiodłem informacjami na tym forum odnośnie tego obiektywu. Forum nikona na temat Samyanga zawiera 140 stron (wszystkie przeczytałem łącznie z wieloma odnośnikami). Ilość zdjęć wykonanych tym obiektywem jest tam co najmniej zadowalająca. No ale po takim wstępie to nie wiem czy ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytanie , które dotyczy efektów używania chipa DANDELION wklejonego bezpośrednio na obiektyw. Mój wzrok jest już dość mocno nadszarpnięty ,dlatego zastanawiam się nad tym chipem, jak spisuje się to potwierdzenie nastawienia ostrości w 50D. Moją pierwszą lustrzanką cyfrową był (i jest nadal)Pentax Ist DS , do niego mogę podpiąć każdy manualny obiektyw i działa pomiar światła oraz potwierdzenie nastawienia ostrości . Więc wydaje mi się że to kwestia oprogramowania aparatu , poco jakieś chipy , wystarczył by pewnie ukłon ze strony producenta do użytkowników z nowym softem i po sprawie, ale może się mylę.
Wystarczy przeczytać jeden post wyżej, by dowiedzieć się jak działa obiektyw z potwierdzeniem.
Próby wklejania chipa, jak z kolei kilka postów wcześniej da się przeczytać, nie zawsze przynoszą skutek.
O obiektywach wiem prawie wszystko
OK- sprawę potwierdzenia i chipa mamy mniej więcej wyjaśnioną , a co z oprogramowaniem aparatu ,czy to by załatwiło problem ?
A mam pytanie... Czy jest szansa na taki http://allegro.pl/samyang-85-mm-f1-4...338131004.html model tylko z mocowaniem Canona. W sumie to już jest rozwiązanie rewelacyjne (coś jak Zeiss ZE, tylko duuużo tańsze)...![]()
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon
Wielka szkoda... Poczytałem ten wątek obejrzałem masę fotek i... mam dylemat jak wielu tutaj Canon 85 1.8, czy ten Samyang w Nikonie + przejściówka.
Tak naprawdę to mam też ochotę na nowego długiego Tamiego z USD i VC, a budżet ograniczony... ech...![]()
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon