Strona 44 z 50 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Oczywiście, że taki pomysł już był, ale z tego co pamiętam to taki zestaw działał bardzo średnio.

Domyślnie

ja używam takiego zestawu, w zasadzie nie daje 100% pewności trafienia ostrością, ale miałem też w rękach L-kę 85 i mimo AF też nie trafiała 100%. Tu wystarczy robiąc fotkę na maksymalnym otworze przesunąć body 2-3 cm do przodu lub do tyłu i już po ostrości. Trochę wprawy i daje rade..
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin5D Zobacz posta
    nie czytalem calego watku, ale chyba nikt nie wpadl na pomysl

aby kupic obiektyw w wersji do NIKONA i uzyc adaptera z potwierdzeniem AF

to chyba najepsze rozwiazanie, nie sadzicie?
    Ale się obudził

Zestaw z potwierdzeniem spełnia swoją rolę. Działa tak, jakby 85 z AF (1.8, 1.4 czy 1.2) włączyć w tryb manualny. Jest trudno, bo mała GO, ale da się.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Muszę przyznać że trochę się zawiodłem informacjami na tym forum odnośnie tego obiektywu. Forum nikona na temat Samyanga zawiera 140 stron (wszystkie przeczytałem łącznie z wieloma odnośnikami). Ilość zdjęć wykonanych tym obiektywem jest tam co najmniej zadowalająca. No ale po takim wstępie to nie wiem czy ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytanie , które dotyczy efektów używania chipa DANDELION wklejonego bezpośrednio na obiektyw. Mój wzrok jest już dość mocno nadszarpnięty ,dlatego zastanawiam się nad tym chipem, jak spisuje się to potwierdzenie nastawienia ostrości w 50D. Moją pierwszą lustrzanką cyfrową był (i jest nadal)Pentax Ist DS , do niego mogę podpiąć każdy manualny obiektyw i działa pomiar światła oraz potwierdzenie nastawienia ostrości . Więc wydaje mi się że to kwestia oprogramowania aparatu , poco jakieś chipy , wystarczył by pewnie ukłon ze strony producenta do użytkowników z nowym softem i po sprawie, ale może się mylę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wystarczy przeczytać jeden post wyżej, by dowiedzieć się jak działa obiektyw z potwierdzeniem.

Próby wklejania chipa, jak z kolei kilka postów wcześniej da się przeczytać, nie zawsze przynoszą skutek.

Domyślnie

OK- sprawę potwierdzenia i chipa mamy mniej więcej wyjaśnioną , a co z oprogramowaniem aparatu ,czy to by załatwiło problem ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
    OK- sprawę potwierdzenia i chipa mamy mniej więcej wyjaśnioną , a co z oprogramowaniem aparatu ,czy to by załatwiło problem ?
    Jakim oprogramowaniem i jaki problem ?

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Exclamation

A mam pytanie... Czy jest szansa na taki http://allegro.pl/samyang-85-mm-f1-4...338131004.html model tylko z mocowaniem Canona. W sumie to już jest rozwiązanie rewelacyjne (coś jak Zeiss ZE, tylko duuużo tańsze)...
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    A mam pytanie... Czy jest szansa na taki http://allegro.pl/samyang-85-mm-f1-4...338131004.html model tylko z mocowaniem Canona. W sumie to już jest rozwiązanie rewelacyjne (coś jak Zeiss ZE, tylko duuużo tańsze)...
    Nie ma szans. Tylko domowa robótka z potwierdzeniem ostrości lub z adapterem lepiej wykonanym

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Wielka szkoda... Poczytałem ten wątek obejrzałem masę fotek i... mam dylemat jak wielu tutaj Canon 85 1.8, czy ten Samyang w Nikonie + przejściówka.
    Tak naprawdę to mam też ochotę na nowego długiego Tamiego z USD i VC, a budżet ograniczony... ech...
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Strona 44 z 50 PierwszyPierwszy ... 344243444546 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów