Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Domyślnie

No ale nie wiadomo o czym w ogóle mówicie, więc jaka to ma być kryptoreklama.... ehhh

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przejściówka programowalna Nikon - Canon AF. Do tego Samyang do Nikona i mamy finalnie szkiełko do Canona z potwierdzeniem ostrości i możliwością zmiany wartości przesłony w aparacie. Sama przejściówka 250 zł, sam obiektyw 890, co daje łącznie 1140 zł.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Ok, teraz się wszystko wyjaśniło, dzięki. Dla mnie jest to adapter nikon->canon Kupiłem taki ostatnio na poniższej aukcji:
    http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=120444642970
    Niestety nie bawiłem się nim jeszcze, ponieważ czekam na obiektyw. W każdym razie instrukcja jest tutaj:
    http://emfphoto.com/forum/index.php?topic=2.0
    Wydaje się, że obsługa tego wynalazku jest dość łatwa pod względem ustawiania przysłony na body po wybraniu jej wartości na obiektywie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jst dokłądnie to samo, co ja mam, z tym, że moja ma zakres od f=1,4 do f=64 bodaj.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Update: przeczytałem instrukcję programowania i można ustawić nawet f=1.0

Domyślnie

A jeszcze pytanie co do różnic między wersją zwykłą a Video DSLR. Obsługa chipu autofocusa polega generalnie na złapaniu ostrości na najniższej wartości przysłony, zablokowanie ustawień ekspozycji i ustawieniu żądanej przysłony na obiektywie oraz body.

Czy ustawianie przysłony w wersji Video DSLR będzie na tyle dokładne, że nie spowoduje to błędów w pomiarze czasu ekspozycji? Bo może mamy większą plastyczność ustawień dzięki płynnej przysłonie, ale czy nie będzie czasem tak, że każde foto trzeba będzie korygować pod kątem ekspozycji na kompie?

I właśnie - którą wersję kupić?

EDIT:
    A tam. Kupię zwykłą wersję, bo ustawienia ogniskowych są wystarczające - szerokość głębi ostrości zmienia się o niewielką wartość dla najniższych wartości przysłony, więc luz. IMO wystarczy to do plastycznego operowania tą głębią
    Ostatnio edytowane przez radradish ; 13-01-2010 o 15:35

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
    Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.
    Do statycznych scenerii - polecam.
    No i do reszty również, jak ktoś ma siłę non-stop ostrzyć i zgodzić się że co trzecie zdjecie będzie ostre i że moze sie trafić, że ten wyczekiwany moment do zdjecia bedzie ostry nie tam gdzie być powinien.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    A ja właśnie sprzedałem tegoż Samyanga/Falcona na rzecz Canona 85 f/1.8 USM.
    Co do szkła manualnego zadowlony byłem bardzo, bo efekty przy f/1.4 uzyskiwałem takie jak chciałem, ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie. Oczywiście wychodzą, ale własnie brakjakiegokolwiek potwierdzenia ostrości, zdecydował o sprzedaży szkła.
    Zakupiłem ostatnio Samyanga i współpracuje bardzo dobrze z adapterem, który kupiłem na aukcji wspomnianej przeze mnie wcześniej. Potwierdza jak trzeba, jednakże nie miałem okazji jeszcze przetestować go w warunkach realistycznych, czyli na portrecie. Postaram się zdać relację w najbliższym czasie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek-AK Zobacz posta
    ale ostrzenie tym szkłem podczas robienia portretów przy reportażu to nieporozumienie.
    Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Już sam zakup tego szkła do reportażu to nieporozumienie To genialne optycznie szkiełko do fotografii kreatywnej, do reportażu jest 85 1.8.
    Zwięźle - manual wyklucza reportaż.

Strona 30 z 50 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów