Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 498

Wątek: [TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

bartikrasnik
    Guest

Domyślnie

raczej nie bo raczej go oddam (jeszcze chyba mam możliwość) jak nie będzie wyjścia to coś popróbuje . Ogólnie miło się pracuje ale nawet jak założy się "dandelionami" to jego prędkość pracy ostrzenia jest dla mnie za wolna, dla idącego człowieka w stronę obiektywu jest tylko jedna szansa na trafienie bo pierśceiń ostrzenia stawia opór i nie da się szybko przelecieć przez pół skali i szukać tego punktu "0". może za nawy jest i sie wyrobi ale ja nie robię sesji tak że mam czas na próby ostrości. na pewno LV by tu pomogło nawet ( może jutro go podepnę pod 50d u kolegi i zdam relacje, tak na prędko.

Domyślnie

Może matówka z klinem i mikrorastrem pomoże w ostrzeniu? Polecam Haoda lub focusingscreen

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luk1217 Zobacz posta
    Może matówka z klinem i mikrorastrem pomoże w ostrzeniu? Polecam Haoda lub focusingscreen
    Jak jest aparat typu 400d to żadna matówka nie pomoże, bo co tam można dojrzeć

Kombinacja z potwierdzeniem ostrości pomaga sporo, ale jak już ktoś zauważył - potwierdzenie ostrości działa (zarówno na obiektywach z AF przełączonych w trym MF) nie tylko "idealnie w punkcie", ale też miga troszkę przed i troszkę za. Trzeba sobie wyrobić nawyk pewien ostrzenia najlepiej jak się da

Przetestowałem już kilka zestawów z potwierdzeniem ostrości + Samyang 85 1.4 i jakoś sobie ten nawyk wyrobiłem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Przetestowałem już kilka zestawów z potwierdzeniem ostrości + Samyang 85 1.4 i jakoś sobie ten nawyk wyrobiłem.
    Czyli rozumiem, że zestaw przejściówka Nikon -> Canon i Samyang w wersji dla Nikona można brać w ciemno?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radradish Zobacz posta
    Czyli rozumiem, że zestaw przejściówka Nikon -> Canon i Samyang w wersji dla Nikona można brać w ciemno?
    Działa to dokłądnie tak, jakbyś sobie wyłączył AF w obiektywie i bazował tylko na potwierdzeniu ostrości. Jest to na pewno mniej dokładne niż silniczek.

Zablokowany

Domyślnie

Dokładnie jak piszesz-potwierdzenie ostrości ma błędy-niewielkie-ale przy tej ogniskowej i GO to jest duuuzo-można sobie włączyć w szkle MF-i popróbowac-najlepiej na czymś ultra jasnym.u mnie jedyne co zdawało egzamin to próby przestrzelania migającego potwierdzenie i jednoczesnym robieniu zdjęć -czyli na 3 foty jedna ostra (miałem Sonnara 200mm/2.8 z potwierdzeniem)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Myślę że korpus dałoby się trochę oszukać jakoś i zwiększyć precyzję gdyby dandeliona dało się zaprogramować że szkło ma jasność f/1.0 (jaśniej żaden korpus Canona nie obsługuje). Jeśli dobrze odgaduję zasadę wyznaczania ostrości przez aparat to taki zabieg powinien zmniejszyć zakres w którym potwierdzana jest "ostrość".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Myślę że korpus dałoby się trochę oszukać jakoś i zwiększyć precyzję gdyby dandeliona dało się zaprogramować że szkło ma jasność f/1.0 (jaśniej żaden korpus Canona nie obsługuje). Jeśli dobrze odgaduję zasadę wyznaczania ostrości przez aparat to taki zabieg powinien zmniejszyć zakres w którym potwierdzana jest "ostrość".
    Chyba nie, mam 2 różne rodzaje przejściówek z potwierdzeniem, jedna jest ustawiona na 1.8, druga na 2.8 a łapią podobnie.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Chyba nie, mam 2 różne rodzaje przejściówek z potwierdzeniem, jedna jest ustawiona na 1.8, druga na 2.8 a łapią podobnie.
    Potrzebna jest przejściówka z chipem, kóry oszukuje aparat, że ma obiektyw z AF (a nie MF). Ponoć wtedy inna jest precyzja potwierdzenia ostrości. Te chipy ponoć (?) mają to do siebie, że w trybie pseudo AF nie zrobisz zdjęcia bez potwierdzenia ostrości (daje to potencjalnoą mozliwość przyczajenia się z wstępnie ustawioną ostrością na poruszający się obiekt). Mozna je przełączać (w niewygodny sposób) w tyb MF.
    Moja wiedza dotycząca nowych chipów jest czysto teoretyczna - więc nalezy ją traktować z rezerwą.

Domyślnie

Która wersję Samyang'a 85 mm lepiej kupić - zwykłą czy Video DSLR, która pozwala na bezstopniowe regulowanie przysłony?
    Czy może mieć to znaczący wpływ na działanie dandeliona, jeśli ustawi się wartość przyslony niedokładnie?

Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów