Samyang w wersji do pentaxa ma dedykowany bagnet pentaxa i przenosi info o przesłonie, działa pasm i p-ttl.
bagnet K pentaxa umozliwia calkowicie mechaniczne przymykanie przyslony i przekazywanie ustawionej przyslony na obiektywie.
Testowalem dzisiaj w sklepie wspomniany obiektyw. Mimo duzego wizjera 5dII latwo jest spudlowac, potwierdzenie ostrosci z pewnoscia sie przyda.
Ostatnio edytowane przez dzik ; 16-11-2009 o 22:09
samyang ma detykowany bagnet pentaxa. Tak jak starsze obiektywy od analogow pentaxa gdzie nie było AF a była pozycja A na pierścieniu umożliwiająca sterowanie przesłoną z body za pomocą popychacza.
i doszedł..... ten 85/1.4
i ciężki i solidny obiektyw tu sa zachwyty a ja możne zapisze o negatywach.
To co pisze było testowane przy 400D i jak się zachowuje przy innych to możne być podobna sprawa, albo zupełnie inna. Ostrość oczywiście przy pełnej dziurze jest i to bardzo zadowalająca( ale miałem pisać o wadach), ale żeby trafić w ta ostrość przy takim małym GO to zupełnie inna bajka. Kiedyś bawiłem sie w M42 przy 29mm i udawało mi się dobrze wyostrzyć w pewnej metodzie taką ze przechodząc przez ostrość ustawiałem szybkim ruchem pokrętła w połowie mojego ruchu po ostrzeniu tylko ze tam ruchy były szybkie i jakoś łatwiej było mi znaleźć ten punkt "0" a samyang chodzi z oporem i jakoś nie mogę sie dostosować. To jeden problem, drugi to że z odległością ciężej jest wyostrzyć a potęguje jak nie ma ostrych krawędzi (coś jak poszukuje AF na gładkiej powierzchni). Jak dziewczyna ma okulary to ułatwia sprawę
. GO naprawdę jest imponujące i niewielkie tylko to widać jedynie na zdjęciu w wizjerze to jest hymmm z 10x większa głębia ostrości i to juz nie tak piękne nie wiem jak na większych wizjerach na pewno jest trochę lepiej. Jeszcze jedno to mój egzemplarz nie ostrzy w nieskończoność wartość liczbowa kończy sie na 15m a potem już tylko nieskończoność obiekt w wizjerze ostry w odległości 50-60m a na zdjęciu podwójne napisy(na które ostrzyłem). To by było na tyle....
bartikrasnik A czy zamierzasz może kombinować z przyklejanymi dandelionami?