Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: dla zaczynających-schemat zależności w ekspozycji

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    wystarczy czytać ze zrozumieniem a nie czepiać się o wszystko.
    Sorry, ale w tym wypadku blum ma rację Nie chodzi o to, czy jasniej, czy ciemniej ale samo zatytuowanie skali "ilośc światła na zdjęciu". Wychodzi na to, że jesli chcemy mieć jaśniejsze zdjęcie, musimy skrócic czas i przymknąć przysłonę.. Zmień to na "warunki fotorgaficzne", albo "ilość światła przy robieniu zdjęcia" czy coś w tym stylu i będzie ok:-)

Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc. Rozumiem, że sam to robiłeś i szczerze gratuluję pomysłu, aczkolwiek nawet profesjonalne podręczniki przechodzą korekty przed publikacją..:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Nie neguj cudzych uwag, bo mają one na celu zazwyczaj pomóc.
    nie neguję, ale chodziło o to że odebrałem nastawienie kolegi blum jako 'co jeszcze jest źle i coby wytknąć' [kłote blum: "yyy no to dalej"]. wiem że to prowadzi do ulepszania i stanu gdzie 'wszyscy są zadowoleni' etc. ale przy takim nastawieniu to człowiekowi od razu się odechciewa robienia czegoś nie tylko dla siebie.

proszę, werjsa w doc, każdy może dopisać co uważa za najtrafniejsze, mozemy zrobić konkurs na najlepszy tuning ;]
    [trójpodział do edycji w paincie]

http://senner2.prv.pl/z/exp_by_senner.doc

dyskusja schodzi na tematy typowo ludzkie a nie metoryczne.
    myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum, skoro materiały nie są dla początkujacych tylko dla tych co początkujących będą uczyć.
    Ostatnio edytowane przez senner ; 10-04-2009 o 22:48

in film we trust

Domyślnie

myśle że można coś z tym wątkiem zrobić- albo zamknąć albo wywalić zbędne posty albo przenieść na inne podforum,
    Nie, wątek jest ok. Tutaj może toczyc sie dyskusja z wtrącaniem ew. uwag, bo w zasadzie tych poczatkujacych bedzie interesować tylko PDF (z takiego założenia wychodzę:-))

[trójpodział do edycji w paincie]
    Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak już jesteśmy przy trójpodziale to możnaby też się pokusić o zaznaczenie mocnych punktów wyznaczonych na zasadzie Fibonacciego, kilka złotych podziałów w kwadracie itp.. Nie wiem tylko, czy tych poczatkujących to zainteresuje..:-)
    idźmy dalej, za chwilę będą wykresy krzywych dla obiektywów oraz test dyfuzorów..

slider, zlituj się ;]

in film we trust

Domyślnie

slider, zlituj się ;]
    No dobra..:-) Teraz serio: Skoro już mamy podstawę podstawy naświetlania (czasy, Przysłona, ISO), mamy podstawę podstawy kompoyzycji, czyi złoty podział, to IMHO dobrze byloby dodać podstawę podstawy koloru, czyli koło barw*

*O rozszerzenie odsyłam do wątku Janusza..;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

senner!
    Nie zniechęcaj się,nie bierz tych krytycznych uwag do siebie.
    Dobrze ,że w ogóle Ci się chce coś robić dla innych,może kiedyś będziesz
    tu pisał o testowanych przez siebie obiektywach.Łatwo mógłbym skrytykować
    Twój projekt ale sam nie zrobiłem konkurencyjnego ,lepszego ,bo jestem leniwy i
    pewnie mniej zdolny.Tak trzymaj!
    Pozdrawiam!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

IMHO dobrze byloby dodać podstawę podstawy koloru, czyli koło barw*
    to pole zostawiam tobie, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia. w kolorze -po prostu robię zdjęcia, w b&w- robię dopiero 2 rolkę w życiu..

czytałem owy artykuł ale raczej jestem za głupi by go zrozumieć, po połowie dnia kombinowania z profilami kolorystycznymi urządzeń dałem sobie spokój..
    tak więc - kto ma wiedzę i chęć, niech streści i uschematyzuje artukuł janusza do wersji dla początujących, może wtedy i ja coś załapię ;]

Cytat Zamieszczone przez Nickifor Zobacz posta
    senner!
    Nie zniechęcaj się,nie bierz tych krytycznych uwag do siebie.
    Dobrze ,że w ogóle Ci się chce coś robić dla innych,może kiedyś będziesz
    tu pisał o testowanych przez siebie obiektywach.Łatwo mógłbym skrytykować Twój projekt ale sam nie zrobiłem konkurencyjnego ,lepszego ,bo jestem leniwy i
    pewnie mniej zdolny.!
    dzięki, ale nie ma co przesadzać, to tylko kilka słów i autokształtów w wordzie.

in film we trust

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

nie neguję, ale chodziło o to że odebrałem nastawienie kolegi blum jako 'co jeszcze jest źle i coby wytknąć' [kłote blum: "yyy no to dalej"]. wiem że to prowadzi do ulepszania i stanu gdzie 'wszyscy są zadowoleni' etc. ale przy takim nastawieniu to człowiekowi od razu się odechciewa robienia czegoś nie tylko dla siebie.
    ale spokojnie, nie robisz tego dla mnie i nie czuj sie wyjatkowo bo nie jestes sam ;-)
    przepraszam jesli zle to odebrales, ja to mam juz za soba ale moze jestem niezbyt czuly i sie tym nie przejalem
    tak czy inaczej powodzenia w ulepszaniu i wytrwalosci.. to tylko forum ;-)

Domyślnie

to pole zostawiam tobie, bo ja nie mam o tym zielonego pojęcia.
    Akurat ja mam..

Dobra, coś spróbuję skombinować, ale nie wcześniej jak jutro. Ew. dam Ci znać na Priv.

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

in film we trust

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów