To jest ta mniej kontrastowa czyli Pro 160S ?
piękne kobiety,ze skanami niestety gorzej ,jakieś ziarniste kurde.
T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki
to jest 800 ;> ale fakt forsowany na 800 KOdak UC400 był milszy dla oka...no ale czego oczekiwać od Ultry za śmieszne pieniądzeją cos czuje, że to będzie tzw wypadowo/wakacyjny materiał
![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Mniej sprzętu, więcej talentu.
Voith z forosowaneim jest tak ,ze jesli chcesz naswietlic z 400 na 800 to niedoswietlasz poprostu o 1ev a pozniej w labie mowisz ,zeby ci o ten 1 ev forsowali (chyba ,ze wolasz sam). W praktyce poprostu zmieniasz iso w aparacie(na pewno sie da) z 400 na 800 i normalnie focisz,a przy wolaniu informujesz panow ,zeby forsowali.
Do renesReala i Pro to dla mnie zupelnie inna bajka ciezko mi je porownac
pro jest subiektywnie lepsza.
Najwiekszy problem z tym filmem jest taki ,ze w kazdym labie wychodzilo mi inne ziarno :P choc za kazdym razem bylo dosc male i akceptowalne.
Jesli chodzi o scany jest jeszcze gorzej...ten film trzeba poprostu umiec scanowac i tyle.
W moim przypadku sprawdza sie jedynie scan vuescanem do dng,a pozniej zabawa w photoshopie.
Co do S to mysle ,ze sprawdzi sie bardziej przy fotografowaniu mocno kontrastowych scen ,np z lampa...ale glowy nie dam ,oceniam po samplach znalezionych w sieci![]()
Fuji chwali się, że te dwa filmy są optymalnie dobrane pod kątem skanowania, ale chyba nie jest tak dobrze. Wolę mało kontrastowy film nawet przy niekontrastowych obiektach a potem w PS kontrast dla potrzeby podnieść. Ziarno ma zauważalnie większe od tego w Reali? Pytam bo celem duże powiększenia.