Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 158

Wątek: Filmy kolorowe i ich skany...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Jak dałem do skanowania nową Portrę 400 w labie to też poszła taką zieleń jak u Ciebie. Jak sam skanowałęm na SilverFast to wszystko zależało od profilu NegaFix, mi chyba najbardziej podpasował Portra 400 VC (albo UC) 6x6. Nie jestem w domu to nei sprawdzę teraz. Inna kwestia to czy to, że mi najbardziej podpasował to czy to ma związek z rzeczywistością...

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

skanowanie epsonscanem w automacie, daje tak wiarygodne wyniki, że szkoda gadać.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbit9n Zobacz posta
    skanowanie epsonscanem w automacie, daje tak wiarygodne wyniki, że szkoda gadać.
    no szkoda, zdecydowanie...

z tej samej kliszy (portra, ektar) potrafię mieć jedną klatkę lodowato niebieską, a drugą różowiutką jak pupcia niemowlaka... :/
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W ogole skanowanie a w zasadzie odwracanie kolorow nie jest miarodajne. Mozna otrzyman naprawde znacznie odbiegajace wyniki. Moge polecic Negfix do odwracania ale po nim tez jeszcze zwykle trzeba w PSie delikatnie dopiescic.

Fuji PRO 160S (2010)

http://a3.ec-images.myspacecdn.com/i...64d0a039/l.jpg
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 06-06-2012 o 11:59

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Vue bylo podobnie. Wiec co za roznica? Chodzi o porownanie dwoch filmow tym samym sposobem.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Vue bylo podobnie. Wiec co za roznica? Chodzi o porownanie dwoch filmow tym samym sposobem.
    to znaczy, że oba algorytmy są do bani. jak napisał Tornvald (i ja też, kilka stron temu), o wiele lepiej skanować do raw'a i odwracać negfixem, wtedy ma to dopiero (jako takie) ręce i nogi.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam wiele takich skanow raw i przesiedzialem mase czasu w negfix8. Do realnych wynikow po wielu eksperymentach zdecydowanie blizej automatowi niz negfix... Potem trzeba sporo posiedziec z suwakami kolorow w ps i jest to znacznie mniej realny sposob na uzyskanie kolorystyki oryginalu. To byla moja wczesniej glowna metoda skanowania, wycofalem sie z niej...
    Jesli automatyka da rade, robie auto, jak nie daje rady robie rawa i siedze nad nim, ale jednak wole auto w tiff 48bit i mozna sporo poprawic mniejszym nakladem pracy niz goły raw.

Teraz na temat:
    Z wczoraj. Portra 160, 6x6, swiatlo zastane (bez blend). Psix, cz bio 80/2.8 F2.8, 1/500.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 08-06-2012 o 21:08

Uzależniony

Domyślnie

Fajne ujęcie. Ładnie ustawione dłonie. Kompozycja super. Ogólnie mi się podoba

Pytanko mam:
    Czy ten przepał na ramieniu i czerń we włosach to wina skanera?
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 09-06-2012 o 01:37

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wlasnie chyba w 24bit zeskanowalem (zamiast 48, bo w 24 wlasnie tak wylazi w skanach), mozliwe tez cos krzywymi vue bawilem sie, potem dalej w sofcie korekty swiatel i mi tak wyszlo. Nie chce mi sie juz bawic z ta fotka, wiec musi zostac jak jest

Nie skanuje u siebie, wiec tak czasami skanujac "na kolanie" mozna cos spaprac.

Mam tez te zdjecia takze na auto epson scan (tiff 48bit), zerkam wlasnie na nie i jest ok. Zjechalem -4ev, widocznie jest jak napisalem i musialem w vue cos zrypac.

ps. wogole tam gdzie dalem do wolania, to stan filmow koszmar...
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 09-06-2012 o 13:17

Uzależniony

Domyślnie

Ok, tzn ze to w obróbce gdzieś wyszło.
    Tak podpytuje bo się skradam powoli do skanera Epsona. Wolałbym Nikona ale odkąd Nikon się wycofał z produkcji, ceny są nieakceptowalne.
    Dzisiaj odbieram z labu moją pierwszą rolkę Fuji H400. Mam nadzieję, że skany będą ok

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów