Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Samyang 8mm f/3.5 Aspherical fisheye

Domyślnie Canon 50E + Samyang 8mm - prośba o opinię

Witam,

Jestem posiadaczem analogowego Canona 50E i zainteresowały mnie ostatno obiektywy fisheye a konkretnie modele Samyang 8mm i 14mm.

1. Mój Canon posiada mocowanie EF i jestem ciekway jak "zagra" z tymi obiektywami od strony swojej konstrukcji tzn. czy będą one pasowały?

2. Oglądając przykładowe zdjęcia zaniepokoiło mnie coś takiego:

http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html

Czy taki sam efekt "koła" może pojawić się w modelu aparatu jaki posiadam po podpięciu Samyanga?

Domyślnie Samyang 8mm z analogowym Canon 50E - zagra?

Witam,

Jestem posiadaczem analogowego Canona 50E i zainteresowały mnie ostatno obiektywy fisheye a konkretnie modele Samyang 8mm i 14mm.

1. Mój Canon posiada mocowanie EF i jestem ciekway jak "zagra" z tymi obiektywami od strony swojej konstrukcji tzn. czy będą one pasowały?

2. Oglądając przykładowe zdjęcia zaniepokoiło mnie coś takiego:

http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html

Czy taki sam efekt "koła" może pojawić się w modelu aparatu jaki posiadam po podpięciu Samyanga?

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Samyang 8 mm jest obiektywem raczej do cropa, na 50E będziesz miał taki sam efekt jak na 5D. Samyang 14 mm nie jest fisheyem, tylko zwykłym obiektywem szerokokątnym. Do 50E poszukaj np Zenitara 16 mm.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=69318

Ile planujesz założyć identycznych tematów?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

chyba w ogóle w nim nie trzeba ustawiać ostrości, bo przy f/4 i nastawieniu na metr to wszystko jest w GO od 0,5m.

Domyślnie

Ale w takim razie Samyang 14mm nie będzie dawał takiego efektu jak Samyang 8mm w 5D?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domininiś Zobacz posta
    Ale w takim razie Samyang 14mm nie będzie dawał takiego efektu jak Samyang 8mm w 5D?
    nie, taki efekt da zenitar 16mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    nie, taki efekt da zenitar 16mm
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Zenitar 16mm po podłączeniu do anologowego body 50E będzie 16mm fisheyem. Natomiast podłaczenie do tego samego body (50E) obiektywu Samyang 8mm (fisheye) spowoduje taki sam efekt jak podłaczenie go do Canona 5D czyli tą czarną "ramkę" ponieważ jest robiony pod cropa - Mam rację?

A Samyang 14mm 2.8 z Analogiem Canona 50E zagra bez problemu? To jest po prostu szeroki kąt tak?

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domininiś Zobacz posta
    Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Zenitar 16mm po podłączeniu do anologowego body 50E będzie 16mm fisheyem. Natomiast podłaczenie do tego samego body (50E) obiektywu Samyang 8mm (fisheye) spowoduje taki sam efekt jak podłaczenie go do Canona 5D czyli tą czarną "ramkę" ponieważ jest robiony pod cropa - Mam rację?

A Samyang 14mm 2.8 z Analogiem Canona 50E zagra bez problemu? To jest po prostu szeroki kąt tak?

3 razy TAK!

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów