Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: problem z balansem bieli EOS 50d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

znam wątki Janusza, jednak robie zdjęcia sportowe już kupe lat i swoje doswiadczenie mam, na torze żużlowym najcześciej robisz zdjęcia delikatnie pod słońce, wiec zawodnicy są w cieniu, część w słońcu, banda w cieniu, tor w słońcu i cieniu, nie ustawisz balansu ręcznie, szczególnie że w kazdym miejscu toru masz inne warunki, a przeciez caly czas przesuwasz sie z aparatem i czasami robisz ujecia ze słońcem za plecami, w dodatku tor polewany jest wodą, często nierównomiernie co powoduje dodatkowe problemy i odbicia światła, gdzie Wy chcecie z tą szarą kartą balans bieli ustawiać? wchodzić na tor?

robiliście kiedyś zdjęcia na torze żużlowym? że się wypowiadacie?

a propos RAW to już totalna głupota w sporcie ;-)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a co w tym niby trudnego? w 90% przypadków ogranicza się to do klikniecia w auto-poziomy albo auto-kolor
    Tak ściśle i dokładnie to w jpegu już nie ma "ustawiania" czy korekcji WB. Jest jedynie usuwanie dominanty, zafarbu, poprawianie lokalne barw ale w gotowym jpegu WB juz nie ma. WB został ustalony jako zrównoważenie (ustalenie proporcji) kanałów w aparacie w trakcie konwersji do jpega i koniec.

Usuwanie rozmaitych zafarbów z jpegów jest jednym z trudniejszych zadań w obróbce. Usunięcie zafarbu z jednego obszaru najczęściej najczęściej generuje zafarb w innym. Obróbka jpega jest zawsze mocno niszcząca - zwykle na końcu wychodzą koszmarki.

Nie znam żadnego z poleceń PSa, które zaczynają się od "auto" żeby działało tak jak byśmy tego chcieli. To takie samo ustawienie jak w aparacie "na zielonym". Działa? Oczywiście, że działa. Zależy co kogo satysfakcjonuje.

...

robiliście kiedyś zdjęcia na torze żużlowym? że się wypowiadacie?
    A sądzisz, że nie?

...
    To może nie głupota ale coś w tym jest. http://canon-board.info/showthread.php?t=20393

...jednak robie zdjęcia sportowe już kupe lat i swoje doswiadczenie mam,...
    A ta kupa to ile? Jeśli prawdą jest Twój wiek to to raczej kupeczka a nie kupa.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-04-2009 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Bo ? Możesz rozjaśnić ? Głupota to raczej późniejsze traktowanie jpg'ów auto-balansami....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Czyżby fotka była robiona o zachodzie słońca? Jeśli tak to Auto WB pomylił się mniej niż Ty. ;-) Chyba, że twierdzimy iż idealny WB ma maskować wszelkie tego typu efekty jak zachody słońca, etc...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tak ściśle i dokładnie to w jpegu już nie ma "ustawiania" czy korekcji WB. Jest jedynie usuwanie dominanty, zafarbu, poprawianie lokalne barw ale w gotowym jpegu WB juz nie ma. WB został ustalony jako zrównoważenie (ustalenie proporcji) kanałów w aparacie w trakcie konwersji do jpega i koniec.
    oczywiscie ze sie da

Usuwanie rozmaitych zafarbów z jpegów jest jednym z trudniejszych zadań w obróbce. Usunięcie zafarbu z jednego obszaru najczęściej najczęściej generuje zafarb w innym. Obróbka jpega jest zawsze mocno niszcząca - zwykle na końcu wychodzą koszmarki.
    jakosc jezeli spada to niewiele bardziej niz w RAW, normalnie nie do zauwazenie, nie rob z plikow RAW jakiegos cuda ze mozesz sobie dowolnie przesuwac suwaczki i zdjecie jest gladziutkie,

nalezalo by w tym miejscu pamietac ze ja jestem wielkim przeciwnikiem RAw w kazdej postaci i kazdym miejscu, nawet jak chodzi o zdjecia slubne ;-)

Nie znam żadnego z poleceń PSa, które zaczynają się od "auto" żeby działało tak jak byśmy tego chcieli. To takie samo ustawienie jak w aparacie "na zielonym". Działa? Oczywiście, że działa. Zależy co kogo satysfakcjonuje.

A sądzisz, że nie?
    auto funkcje w PS daja czesto porzadane efekty, jezeli fotografowales faktycznie żużel to zwracam honor ale widocznie nie poznales spefyfiki pracy fotoreportera, mecz zaczyna sie o 20 w niedziele a do 21 pare zdjec z imprezy musi juz byc na serwerze... nie ma kompletnie czasu na zabawe w jakis tam RAWach,

To może nie głupota ale coś w tym jest. http://canon-board.info/showthread.php?t=20393
    ble ble ble, moze jakis konkursik na priva? zrobisz fotke w RAW + JPG i podeslesz mi JPGa a sam wywolasz plik w RAW i zobaczymy kto uzyska lepszy ekeft

A ta kupa to ile? Jeśli prawdą jest Twój wiek to to raczej kupeczka a nie kupa.
    no gratulacje, jak widac zwracales za mala uwage na warunki swietle na torze bo dalej mi nie odpowiedziales jak bys ustawil balans bieli na torze? gdzie jest strasznie duzo zmiennych, cienie i swiatla, a jak rozumiem Twoja zabawa w RAWach polegala by na wywolaniu tego samego zdjecia 5 razy z inna temperatura i zlepienie go w calosc z kawalkow

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bo ? Możesz rozjaśnić ? Głupota to raczej późniejsze traktowanie jpg'ów auto-balansami....
    ha ha, osobiscie nie znam zadnego fotoreportera kto by focił na RAWach... ale popytam
    co jest takiego zlego w traktowaniu JPGa auto balansami?

co Wy ludzie z tego RAW jakiegos boga zrobiliscie? to juz jest przesada, zaraz dojdziemy do wniosku ze bez RAW to sie zdjecia nie da zrobic bo ten format sam w sobie powoduje ze zdjecia sa lepsze...
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

ha ha, osobiscie nie znam zadnego fotoreportera kto by focił na RAWach... ale popytam
    Miliony much nie mogą się mylić... Ale dalej nie uzasadniłeś dlaczego...

co jest takiego zlego w traktowaniu JPGa auto balansami?
    choćby to że po takiej operacji często dostaje sie kolory z sufitu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Miliony much nie mogą się mylić... Ale dalej nie uzasadniłeś dlaczego...

choćby to że po takiej operacji często dostaje sie kolory z sufitu...

- bo nie ma na to czasu, zdjecia trzeba wyslac od razu z imprezy, a sa takie gdzie robi sie ich pare tysiecy
    -swiatlo jest na tyle znosne ze latwo sobie z nim poradzic wlasnie auto-balansem
    - nawet jak ktos nie moze sobie z nim poradzic to balans z zdjeciach sportowych nie jest az tak istotny
    - sa hale sportowe ze i tak sobie z balansem nikt nie poradzi (pomarańczowy parkiet, pare roznych zrodel swiatla

w wiekszosci przypadkow auto-balans sprawdza sie swietnie, skopuj sobie powyzsze zdjecie ze skopanym balansem i daj auto-kolor - idealnie nie bedzie ale w RAW bez laczenia paru wywolanych zdjec z inna temparatura tez nie uzyskalbys idealnych kolorow, bo to niemozliwe

czesto w halach sportowych warto ustawiac swiatlo w kalvinach - daje to czasami przywztoite efekty, ale o szarej karcie mozna zupelnie zapomniec
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 08-04-2009 o 15:22

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Trudno nie zgodzić się ze wszystkimi stronami. Jeśli ma się czas na wywoływanie RAW'a to można siedzieć nad każdym zdjęciem nawet 10 minut. Jeśli ma ono służyć jedynie do internetu to myślę, że śmiało można korzystać z jpg, nawet dość ostro modyfikowanego.
    Na 100 osób oglądających dany portal z fotkami, pewnie 50 robi zdjęcia, 10 ma lustrzankę, a 1 wie co to balans bieli.
    Co prawda nie wykonuję fotografii sportowej, ale jeśli robię cokolwiek (40D)to zwykle Raw + jpg, wywołuję RAW'a i porównuję z tym co zrobiła puszka. Zwykle jpg są w pomarańczach, ale akceptowalne, wołam z rawów tylko dlatego żeby nauczyć się szybkiej obsługi i odnajdowania poprawnej bieli.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

- bo nie ma na to czasu, zdjecia trzeba wyslac od razu z imprezy, a sa takie gdzie robi sie ich pare tysiecy
    Uogólniłeś fotografowanie sportu do fotoreporterów z gazet, robiących to w dodatku w hali...
    Są ludzie którzy fotografują sport, nie muszą tego wysyłać gdziekolwiek 5 minut po imprezie itd... I wtedy dalej nie widzę czemu RAW miałby czemukolwiek tu przeszkadzać....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

sęk w tym, że ja nie widze i dalej nie przeczytalem powodu dla którego miałby pomagac ;-)

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów