Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: problem z balansem bieli EOS 50d

High_Tower
    Guest

Domyślnie problem z balansem bieli EOS 50d

Witam jestem użytkownikiem EOS 50d i mam mały problem.
    Zdjęcia które nim robię wyglądają w ten sposób:

a powinny jak sądze wyglądać tak:

nie podoba mi się efekt jakby wszystko było robione przez jakis filtr pomarańczowy czy coś w tym stylu.
    dodam że balans bieli jest ustawiony na auto.
    Czy ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z nim poradzić? Czy winna jest puszka?
    pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez High_Tower Zobacz posta

Czy ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak sobie z nim poradzić? Czy winna jest puszka?
    pozdrawiam.
    Witam, ja co prawda mam 40tkę ale wydaje mi się że może powinieneś zmniejszyć nasycenie (color saturation) w puszce? Ogólnie popatrz jakie masz ustawienia jeśli chodzi o picture style, ustaw może na standard i wszystko wyzeruj a potem zmieniaj zgodnie z gustem.
    Pozdrawiam

Pioterr

High_Tower
    Guest

Domyślnie

nasycenie kolorów mam ustawione na wartość standardową (w domyśle 0 więc taki problem sądzę ze problem nie leży tutaj) (wartość suwaków stylów to 3,0,0,0)

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez High_Tower Zobacz posta
    ...Czy winna jest puszka?
    Winna jest pora roku i operator puszki.
    Korzystając z ustawień AWB zawsze będziesz miał dominację pomarańczu o tej porze roku.
    Proponuję obrać jakiś wzorzec szarości i ustawić puszkę, lub wybierz konkretną barwę temperaturową. Jeśli robisz w RAW'ach to skorygujesz na etapie "wywoływania" i po sprawie.
    Odwoływanie się do automatyki ustawiania balansu zawsze przynosi różne efekty. Ale robiąc w RAW'ach też nie pozbędziesz się kłopotów bo zawsze będzie Ci się wydawało że ten biały jest pomarańczowy albo bardziej niebieski lub zielony.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

z balansem bieli nie wygrasz, szczegolnie ze czesto tor żużlowy lub jego fragmenty (banda) sa w cieniu a zawodnicy w sloncu, najlepszym sposobem jest poprawa WB plikow JPG na komputerze, nic nie kombinuj z ustawianiem balensem bieli w puszce, nic dobrego to nie da, rob na AWB

to normalne w sloncu ze balans ucieka, wiem bo robilem na setkach imprez żużlowych
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    ....najlepszym sposobem jest poprawa WB plikow JPG na komputerze...

Noooooo... prawda pod warunkiem zastąpienia słowa "najlepszym" słowem "najgorszym" z dodatkiem "i najtrudniejszym"

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a co w tym niby trudnego? w 90% przypadków ogranicza się to do klikniecia w auto-poziomy albo auto-kolor
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    a co w tym niby trudnego? w 90% przypadków ogranicza się to do klikniecia w auto-poziomy albo auto-kolor
    Tylko pozornie wydaje sie to takie latwe. A efekty w wielu sytuacjach sa baaaardzo dyskusyjne. :-)
    Zalecam mimo wszystko zapoznanie sie a watkami polecanymi przez Janusza.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Zdjęcie zrobione póżnym popołudniem, prawie zachód słońca, więc przynajmniej na Canonie SLR tak właśnie muszą wyjść. Tak samo jak żarowka też wyjdzie pomarańczowo, bo Canon tego nadmiaru czerwieni na AWB nie usuwa.

Jeżeli nie chce się romantycznych kolorów "magic hour" na zdjęciach żużlowych, to niestety trzeba samemu usunąć, najlepiej w rawach. Albo użyć custom WB na neutralny kolor i zdjęcia będą wyglądały jak w samo południe (ale cienie moga wyjść niebieskawe).

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów