Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: fotografowanie błyskawic

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie fotografowanie błyskawic

Własnie nad Krakowem przeszła burza i chcąc uwiecznić jak aniołki robia zdjecia ;-) ustawilem aparat na statywie, zamontowalem kita (18mm), ISO 100, f/16 i ...tu pojawil sie problem jak dobrac czas. Wiec zaczalem tak:
    30s - blysnelo i wyszla biala klatka, chyba jeszcze za jasno, a po blysku nie da sie przerwac zdjecia.
    bulb - ten sam problem co wczesniej z przepalonym zdjeciem, wiec zaczalem robic po ok 5s. niestety nic nie zlapalem.
    W miedzyczasie niebo poszarzalo bardziej wiec f/22, czas 2s (wedlug swiatlomierza) i ciezki palec wali zdjecia seryjne - wyszlo jedno!, ale kiepskie - piorun slabo wyrazny na tle nieba.
    Burza przeszla no i zaczalem troche szukac ale jakos malo przydatnych informacji udalo mi sie znalezc na temat trudnej sztuki focenia piorunow. Stad moje pytanie jakie sa Wasze doswiadczenia/techniki w tym temacie?

ps.
    ten link juz tu chyba kiedys byl ale warto go przypomniec przy tym temacie:
    http://www.imgw.pl/wl/internet/burza/burza.html

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

kiedys czytalem, odnosnie fot. analogowej, ze nastawiasz na bulb i czekasz do 30 sek - jesli nic nie blysnie, to ztarzymujesz, answietlasz druga klatke (ta sie nadaje do kosza). jesli cos blysnelo - masz szcescie i ja wywolujesz! jesli natomiast blysnie Ci w pierszych sekundach, to nie trzymasz dalej do 30sek tylko czekasz kolejne 5 sek i zatrzymujesz ekspozycje. przyznam sie, ze nie praktykowalem tego, ale tam, gdzie to przeczytalem, bylo od licha fajnych fot z pierunami (linku, cholera!!! nie pamietam!)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Ja też troszkę wczoraj pofociłem aniołowe flashe ... i wyszło całkiem znośnie ponad 50% trafionych Ekspozycja po 20 s przy preselekcji czasu. Przysłona wychodziła około 3,5 4. Przedstawiony sample of coz w full rozmiarze wygląda znacznie lepiej Generalnie problem pojawia się wtedy gdy na przemian walą bardzo duże i mniejsze błyskawice. Te duże mogą wyjść prześwietlone przy t rzędu tych 20/30s i trzeba się nakombinować w PS-ie.

pzdr

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw
    Ekspozycja po 20 s przy preselekcji czasu (...) Generalnie problem pojawia się wtedy gdy na przemian walą bardzo duże i mniejsze błyskawice. Te duże mogą wyjść prześwietlone przy t rzędu tych 20/30s i trzeba się nakombinować w PS-ie.
    pzdr
    Zdjecie robiles poznym wieczorem, badz w nocy i tu naturalny dlugi czas.
    Nie bardzo rozumiem co ma miec czas naswietlania z wielkoscia/jasnoscia blyskawicy? Przeciez nie skrocisz czasu do 1/8000 - a i wtedy blyskawica bylaby za jasna dla matrycy ;-)

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Ano to ma że jeśli jest duża (jasna) to pozostaje na matrycy duża jasna, wypalona "dziura" oczywiście mówię o opcji kiedy robisz z preselekcją czasu a nie np. bulb. Preselekcja czasu ma tę zaletę że w miarę dobrze możesz doświetlić resztę a przy bulb jeśli pojawi się szybko po zwolnienieu migawki to będziesz miał tylko błyskawicę i piękne czarne tło

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

gonzo44, chodzi o to, ze jak cos jest jasnego, swiecacego (blyskawica) to pokazanie tego jako jasna plama na przeswietlonej matrycy (kliszy) nic nie daje. czyli czas 1/8000 sek do bani. true. ale jak potrzymasz ekspozycje dluzej, wyciagniesz TLO, to cos bedzie sie dzialo oprocz tej blyskawicy! i o to (chyba) chodzi !
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw
    Generalnie problem pojawia się wtedy gdy na przemian walą bardzo duże i mniejsze błyskawice. Te duże mogą wyjść prześwietlone przy t rzędu tych 20/30s i trzeba się nakombinować w PS-ie.
    Mowa tu jest o blyskawicy nie o tle dla blyskawicy, 1/8000s powinna spokojnie wystarczyc do poprawnego naswietlenia.

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    chodzi o to, ze jak cos jest jasnego, swiecacego (blyskawica) to pokazanie tego jako jasna plama na przeswietlonej matrycy (kliszy) nic nie daje. czyli czas 1/8000 sek do bani.
    Przy czasie 1/8000 raczej nie uda Ci sie przeswieltic tla
    Gdyby udalo sie zrobic zdjecie blyskawicy przy czasie 1/8000s watpie zeby efekt byl do bani! Podejzewam ze mozna by dostrzec o wiele wiecej niz to co standardowo widzimy.

Dopiero zaczyna Awatar Grippen
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Gdyby udalo sie zrobic zdjecie blyskawicy przy czasie 1/8000s watpie zeby efekt byl do bani! Podejzewam ze mozna by dostrzec o wiele wiecej niz to co standardowo widzimy.
    Taaa... pewnie zobaczylibysmy kosmitow dostajacych sie pod ziemie (czyt. tak jak w filmie "Wojna Światów" )

pozdrawiam
    Canon EOS 40D+Grip, 10D+Grip, EOS 30+Grip, Canon EF 24-105/4 IS L, Tamron 28-75/2.8 + Sigma 50/1.4 + Sigma 50-500 + 430EX + 3 x 4GB CF & 2 x 8GB + 055ProB+141RC + inne duperele no i może troszkę umiejętności

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grippen
    Taaa... pewnie zobaczylibysmy kosmitow dostajacych sie pod ziemie (czyt. tak jak w filmie "Wojna Światów" )
    Zachecam do obejzenia, powtarzanego do znudzenia na discovery, filmu o blyskawicach. Uzywajac super szybkiej kamery mozna przekonac sie ze blyskawica to nie jest takie proste zjawisko i sklada sie z wielu czesci.

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Własnie nad Krakowem przeszła burza i chcąc uwiecznić jak aniołki robia zdjecia ;-) ustawilem aparat na statywie, zamontowalem kita (18mm), ISO 100, f/16 i ...tu pojawil sie problem jak dobrac czas. ....

Burza przeszla no i zaczalem troche szukac ale jakos malo przydatnych informacji udalo mi sie znalezc na temat trudnej sztuki focenia piorunow. Stad moje pytanie jakie sa Wasze doswiadczenia/techniki w tym temacie?
    Też się nad tym zastanawiałem. Poprzednią burzę nad Krakowem fociłem tak: ISO 100, obiektyw Flektogon 20mm nastawiony na f 22 i wężyk. Przy takich ustawieniach tło widać w miarę OK przy jakichś 5 minutach naświetlania. Kiedy błysnęło, pobiegłem szybko na balkon i zakończyłem naświetlanie klatki z piorunem. (Okazało się, że po 14 s)

http://tinyurl.com/bz3nb

Obrazek jest sklejony w PS: na spodzie tło, wyżej ciemne zdjęcie z błyskawicą. Odrobina zabawy z opacity.

Pozdr | Piotr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów