Mam taki problem, gdy otwieram RAW-y Photoshopem CS2, to on zaczyna automatycznie rozjaśniać mi zdjęcia.
Gdzie to cholerstwo mogę wyłączyć, żeby RAW-y były nienaruszone ?
Mam taki problem, gdy otwieram RAW-y Photoshopem CS2, to on zaczyna automatycznie rozjaśniać mi zdjęcia.
Gdzie to cholerstwo mogę wyłączyć, żeby RAW-y były nienaruszone ?
Otwórz .cr2->Odznacz wszystkie Auto (brightness, shadows, exposure...)-> z prawej strony (w połowie wysokości ekranu) trójkącik rozwinie różne opcje-> wybierz set as default.Zamieszczone przez Nemeo
Mniej więcej tak. Nie mam CS2.
Prosiłbym o dokładniejszą wskazówkę, gdyż w PS2 po otwarciu, nie mam żadnych funkcji do odznaczenia po prawej stronie.
mojej prawej, czy Twojej?Zamieszczone przez Nemeo
bo jak wchodze do kajuty, to ja swoje lozko mam po ...lewej stronie
a wracajac do tematu: proponuje zmienic soft - na Gimpnie rozjasnia
nie sciemnia
pokazuje co i jak
![]()
Ostatnio edytowane przez gawryl ; 30-07-2005 o 20:38
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Jeśli siedzisz przed monitorem to po prawej stronie, a jeśli siedzisz w środku monitora to po lewej.mojej prawej, czy Twojej?
Softu nie mog zmienić, bo muszę się nauczyć PS CS2.
proponuje obejrzec ,,Rejs'' - bedziesz wiedzial, skad moja ironia....Zamieszczone przez Nemeo
musisz ? wspolczuje. a jesli za kase MUSISZ - to spoko, rozumiemZamieszczone przez Nemeo
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Jesli otwierasz RAW (.CR2 ) w PS CS2 to otwiera ci sie osobne okienko - to jest okieko pluginu Adobe Camera RAW. W nim masz mniej wiecej:Zamieszczone przez Nemeo
u gory - kilka ikonek jak lupa, lapka, pipetki, crop
nizej - obrazek otwarty
nizej - 'Show Workflow Options' - ja to mam zaznaczone, mozna tu wybierac przestrzen kolorow czy glebie (ja mam sRGB i 16bit)
Teraz przenoszac wzrok na prawo masz od gory:
- histogram
- Settings
- kilka zakladek
I na tych zakladkach sie skupimy
W zakladce o nazwie 'Adjust' masz od gory:
White balance
Temperature
Tint
Exposure
Shadows
Brightness
Contrast
Saturation
Ja odznaczylem ptaszki przy Exposure i Brightness, nastepnie przy 'Settings' kliknalem taka strzalke w kolku najbardziej po prawej i klik na 'Save New Camera Raw Defaults' . Dzieki temu Camera Raw nie rozjasnia mi sam na sile (robi to tylko wg histogramu jakimis algorytmami - rzadko skutecznie).
Jesli twoj PS CS2 jakos inaczej otwiera RAWy albo twoje okienko wyglada inaczej niz to pobieznie opisalem u gory (w zakladce Adjust suwaczki z Exposure i Brightness z mozliwoscia zaznaczenia/odznaczenia opcji 'Auto' ) - to skontaktuj sie z pomoca techniczna Adobe bo masz cos nie tak z PSem.
Już sobie poradziłem, WIELKIE dzięki Vitez.
Shadows i Contrast zostawiasz na auto? czy potem jeszcze zmieniasz?Zamieszczone przez Vitez
Jaką wartość Resolution pixels/inch lub cm masz wpisaną?
PS.
Jak bym chciał dać do zrobienia na papier zdjęcie wielkości A4 to jaką wielkość powinien mieć obrazek? Czy 2048 by 3072 wystarczy czy powinien być większy?
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Nie wiem, czy mi sie wydaje czy Photoshop cofa sie w rozwoju? Moze i pojawiaja sie nowe możliwości, ale stare albo znikaja, albo ja jestem ślepy. Taki Photoshop 7.0 wydawał mi się lepszy, a Paint Shop Pro 9.0 jeszcze lepszy (oczywiscie nie mówie o zastosowaniu tylko pod kątem aparatu cyfrowego, ale ogólnie). Może troche to nie na temat ale jestem ciekaw waszych opinii. A tak w ogóle to witam na forum, to mój pierwszy post![]()