Witam!
Może najpierw wyjaśnię dlaczego nie dopisałem się do tematu "Fotojoker" - potrzebuję kupić obiektyw jutro, najpóźniej w środę, no i problem mam dość konkretny, a jednocześnie niezwiązany tylko ze sklepem fotojoker, bo równie dobrze może w innym sklepie wystąpić. Dla mnie to powód do założenia nowego tematu, mam nadzieję, że modzi podzielają moje zdanie
Byłem dziś w fotojokerze i chciałem kupić obiektyw 70-300 IS. Dostałem 2 do wyboru - ten z wystawy i jeden z zaplecza, więcej nie było. Staram się nie kupować sprzętu z wystawy więc zająłem się tym drugim. To co moją uwagę zwróciło to pudełko. Nie było to pudełko canonowskie, tylko jakieś styropianowe, w białej tekturce. Oczywista moja pierwsza myśl, to taka, że to może jakiś uszkodzony obiektyw, zwrot czy inny felerny sprzęt. Na moje pytanie sprzedawca dość niepewnie odpowiedział, że ten obiektyw był w zestawie, ale kupujący kupił tylko body, a obiektywu nie i im został... Nie bardzo w to uwierzyłem. Czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa? Dlatego podziękowałem i jutro jadę do następnego fotojokera.
Może jednak się zdarzyć, że w innym będzie tak samo, albo nie będzie sprzętu itp., więc zastanawiam się czy w ostateczności nie kupić tego obiektywu tam gdzie byłem?
Pstryknąłem parę zdjęć, wydaje się dość w porządku, specjalnego BF/FF nie zauważyłem, żadnych rys czy pęknięć też nie ma, nie jest też z felernej serii, no ale z drugiej strony to w sklepie i tak za dobrze go nie przetestuję. Jedyne co mnie zastanowiło, to że dość wolno łapał ostrość. To normalne w tym modelu? Wydawało mi się zawsze, że jak jest USM, to dość szybko powinien chodzić, ale tutaj jest chyba microUSM, to ma wpływ na szybkość?
Poza ogólnym - co o tym sądzicie? Mam konkretne pytania:
1. Później sobie pomyślałem, że to może być obiektyw z cashbacku (czy na 70-300IS był w ogóle cashback?) - może wycieli kod kreskowy i nie chcieli takiego pociachanego pudełka dawać to dali niefirmowe. Możliwa taka sytuacja?
2. Jeśli tak, to w razie reklamacji, gwarancji, nie będę miał problemów?
3. Mogą być jakieś inne powody dla których obiektyw nie jest w firmowym pudełku?
4. Powinienem się tym w ogóle przejmować czy przesadzam?
Prosiłbym o szybkie odpowiedzi
I dzięki za wszelkie rady![]()