Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Wątek: Reichmann

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    tego nigdy nie wiemy. musielibysmy znac osobiscie taka osobe. ale... moze przystanmy na chile przed krtyka, przeczytajmy ja oczami obserwatora (nie autora )...moze tez jest wartosciowa? lub po prostu dotyczy ,,innego postrzegania tematu'' (jak muzyka disco-polo i prawdziwa muzyka).

czyli niekoniecznei od razy wyrzucac do kosza wszystkieniechciane opinie ....
    w sumie, to nie do moich zdjec, wiec...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    w sumie, to nie do moich zdjec, wiec...
    racja - Twoje zdjecia ,,powinny'' sie podobac Wszystkim - ladne widoczki, bardzo ladnie uchwycone, dobre chwile, bardzo dobre kadry, zachwycajace!
    zdjec gratuluje, ale...

aby dyskujsja nie zeszla na tory ,,poboczne'', osobiste, to proponuje uwage dla kzdej krytyki nie wyzucanie konkretnej opinii przed zajrzeniem ,,jaki ma dorobek'' tylko wczytanie sie w intencje opiniujacego a moze za duzo wymagam
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

racja - Twoje zdjecia ,,powinny'' sie podobac Wszystkim - ladne widoczki, bardzo ladnie uchwycone, dobre chwile, bardzo dobre kadry, zachwycajace!
    dzieki! ale ja nie mysle w tych kategoriach ze powinny sie podobac. zdjecia robie dla siebie. a jedyna osoba o ktorej opinii powaznie mysle jest zona.
    a ze innym sie podobaja to fajnie. tez oczywiscie cieszy.
    ja sam caly czas jestem niezadowolony. ogladam dobrych landszafciarzy i staram sie plakac, ile mi jeszcze brakuje do tego poziomu

zdjec gratuluje, ale...

aby dyskujsja nie zeszla na tory ,,poboczne'', osobiste, to proponuje uwage dla kzdej krytyki nie wyzucanie konkretnej opinii przed zajrzeniem ,,jaki ma dorobek'' tylko wczytanie sie w intencje opiniujacego a moze za duzo wymagam
    ja to rozumiem. natomiast utrzymuje zdanie, ze wydawanie kategorycznych opinii (bo o takich mowie) bez uwzglednienia motywacji autora i tego jakie zdjecia i dlaczego robi jest niewlasciwe. zwlaszcza, gdy idzie o osoby, badz co badz, jakos uznane za swoj dorobek. nie jestem autoryteto-fanatykiem, ale prosta madrosc zyciowa mowi, by powstrzymywac sie przed krytyka w takiej sytuacji.

z mojej wlasnej perspektywy np. [...] sa nieciekawe. ale jest to juz jakies nazwisko uznane i sprawdzone. i na pewno nie pozwolilbym sobie publicznie napisac, ze jest gniociarzem. bo wiele osob go docenia i nie jest to zjawisko chwilowe
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-07-2005 o 23:53
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

ja to rozumiem. natomiast utrzymuje zdanie, ze wydawanie kategorycznych opinii (bo o takich mowie) bez uwzglednienia motywacji autora i tego jakie zdjecia i dlaczego robi jest niewlasciwe. zwlaszcza, gdy idzie o osoby, badz co badz, jakos uznane za swoj dorobek. nie jestem autoryteto-fanatykiem, ale prosta madrosc zyciowa mowi, by powstrzymywac sie przed krytyka w takiej sytuacji.
    ja tam z kolei lubie wsadzis ,,kij w mrowisko'' jesli widze uwlielbienie dla ... disco-polo lub podobnych. nie ma respektu wobec ,,wartosci'' dziela na podstaiwe zdan ,,innych''... faktk: moze to wynika z braku wzorcow, idealow, ale.... moze tro wynika z ,,indywidualnej'' interpretacji dziela przez kazdego z nas?

z mojej wlasnej perspektywy np. szopki Dragana sa nieciekawe. ale jest to juz jakies nazwisko uznane i sprawdzone. i na pewno nie pozwolilbym sobie publicznie napisac, ze jest gniociarzem. bo wiele osob go docenia i nie jest to zjawisko chwilowe
    a jednak pozwoliles sobie to forum nie jest priv
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

a jednak pozwoliles sobie to forum nie jest priv
    OK, poprawiam, zeby nie bylo... ;-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

snoboarder, bez urazy ale nie kazdy robi zdjecia ktore maja byc tylko ostre i kolorowe. a zdjecia Reichmana sa troche w innych klimatach i o co innego w nich chodzi. jak nie rozumiesz, to nie krytykuj

jak na przyrode fotografowana okiem reportera (bo Reichman to przede wszystkim reporter) zdjecia sa dobre. inne niz klasyka przyrodnicza, ale nigdzie nie jest napisane, ze wszystkie fotki musza wygladac tak samo.

zreszta, polecam obejrzec np. te zdjecia: http://www.luminous-landscape.com/lo...breaking.shtml i troche przymyslec swoje niewywazone opinie

pomijam zupelnie fakt, ze opiniujesz zdjecia o ktorych nie wiesz po co, dla kogo, w jakim celu zostaly wykonane

ja na ten przyklad z checia ogladam jego nowe zdjecia. nie wszystkie mnie powalaja, ale w znakomitej wiekszosci czuc dojrzaly smak fotograficzny i dobre oko. nie sa to zdjecia, ktore powiesilbym na scianie, albo z ktorych kupilbym album, ale na pewno wartosciowe
    Cos krecisz kolego... Mam czuc klimaty, rozumiec czy wiedziec po co
    zrobil konkretne zdjecia?
    Jak ktos jedzie do Bosque i jako jedno z czterech zdjec z wyjazdu
    prezentuje to:
    http://www.luminous-landscape.com/1p...wadingx7.shtml
    to co tu rozumiec?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fredi
    Z drugiej strony wole juz to, niz zdjecia snowboardera szcerze mowiac Katalogownaie ptakow to po prostu nie moja bajka.
    Fotografowanie to generalnie "katalogowanie swiata". Ja kataloguje
    ptaki, bo lubie. A ty jesli nie rozumiesz, to nie krytykuj ;-)

miro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Fotografowanie to generalnie "katalogowanie swiata". Ja kataloguje
    ptaki, bo lubie. A ty jesli nie rozumiesz, to nie krytykuj ;-)
    Nie skrytykował, tylko wyraził swoją opinię. I napisał (z grubsza) dlaczego mu się nie podoba. Bo fotografowanie nie jest katalogowaniem świata tylko "malowaniem światłem". To tak jakbyś mówił, że całe malarstwo sprowadza się wyłącznie do portretu, a cała reszta to jakieś dziwactwa.

Ja się oczywiście nie znam, ale zdjęcia Reichmenna są dla mnie świetne - doskonałe technicznie, każde jest świetnie skomponowane, widać na nich jakąś historię. To są zdjęcia, które interpretują rzeczywistość, pokazują rzeczy, których normalnie nie zauważasz - i dlatego są świetne - bo unikalne.

Dziwisz się, jak można było zamieścić to zdjęcie z trawkami na pierwszym planie? Ja się nie dziwię - podejść ptaka i zrobić mu półprofil - przy odpowiedniej dawce cierpliwości i rzemiosła może każdy. Ale zauważyć w tych okolicznościach trawkę i zrobić z niej temat zdjęcia - do tego trzeba coś więcej... A ponieważ całość dobrze się ogląda, to dlaczego nie???...

m

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Cos krecisz kolego... Mam czuc klimaty, rozumiec czy wiedziec po co
    zrobil konkretne zdjecia?
    Jak ktos jedzie do Bosque i jako jedno z czterech zdjec z wyjazdu
    prezentuje to:
    http://www.luminous-landscape.com/1p...wadingx7.shtml
    to co tu rozumiec?
    no i wlasnie w tym sek, ze chyba nie rozumiesz. Ty pakujesz graty i wychodzisz w plener w konkretnym celu.
    reporter wyjezdzajac robi w duzym stopniu zdjecia improwizowane. bo nigdy nie wie na 100% co zastanie i co bedzie ciekawe i warte sfotografowania.

mowimy jednak o dwoch roznych stylach fotografowania.

nie znam Bosque, ale jak rozumiem chodzi o jakies rasowe przyrodniczo miejsce. mimo to, jesli Reichman pokazuje stamtad tylko jedno zdjecie, to jeszcze nie interpretowalbym tego w kategoriach jego braku umiejetnosci. to co sie wybiera do pokazania w sieci z reguly ma sie nijak do tego co sie w ogole sfotografowalo. byc moze zrobil tez rasowe zdjecia przyrodnicze, ale z uwagi na umowy z ich odbiorca (licencje moga byc rozne) nie moze pokazac ich w sieci? dlaczego taki scenariusz wykluczasz?

powiem Ci z autopsji, ze sam mam zwyczaj pokazywac w sieci 1-2 zdjecia z wyjazdow fotograficznych. przynajmniej w galeriach internetowych typu PhotoSIG czy OnePhoto, plfoto wrzucam tyle. i to dotyczy co bardziej artowych zdjec. reszta, czyli przede wszystkim pocztowki i stocki, ktore masowo na takich wyjazdach robie, laduja na wlasnej stronie (w jakiejs drobnej ilosci) i na plycie demo dla klientow. a na stronie www tylko dlatego, ze byla od poczatku pomyslana jako miejsce do sprzedazy zdjec, nie jako galeria "the best" najlepszych zdjec (mnostwo dobrych zdjec tam nawet nie wrzucam).
    oceniajac po moich zdjeciach na PhotoSIG-u w zyciu nie trafilbys w to co przede wszystkim fotografuje i sprzedaje oceniajac po mojej stronie masz wieksze szanse dotknac istoty rzeczy.

w przypadku Reichmana sprawa ze strona wyglada inaczej. ten czlowiek nie musi wrzucac masowo zdjec. jest znany. jak ktos potrzebuje zdjecia to wie, ze moze sie skontaktowac. on nie musi pokazywac na WWW, ze fotografuje zdjecia typu stockow. moze w zamian pokazac malo, starannie wybranych zdjec. i nijak na tej podstawie nie ocenisz co tak naprawde fotografuje

caly czas wydaje mi sie, ze za bardzo myslisz w kategoriach swojej dzialki fotograficznej. ktora, nie ujmujac znaczeniu, nie jest jedyna i najwazniejsza w tej dziedzinie sztuki. sa inne zdjecia.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miro
    Dziwisz się, jak można było zamieścić to zdjęcie z trawkami na pierwszym planie? Ja się nie dziwię - podejść ptaka i zrobić mu półprofil - przy odpowiedniej dawce cierpliwości i rzemiosła może każdy. Ale zauważyć w tych okolicznościach trawkę i zrobić z niej temat zdjęcia - do tego trzeba coś więcej... A ponieważ całość dobrze się ogląda, to dlaczego nie???...
    caly czas wydaje mi sie, ze za bardzo myslisz w kategoriach swojej dzialki fotograficznej. ktora, nie ujmujac znaczeniu, nie jest jedyna i najwazniejsza w tej dziedzinie sztuki. sa inne zdjecia.
    O, chciałem coś napisać, ale te dwa stwierdzenia dokładnie oddają co Snowboarder, przy całym szacunku dla Twoich umiejętności (i braku szacunku dla swoich ) myślę, że mając dostęp do takich lokalizacji (no ewentualnie jeszcze jedną długą rurkę ) i rok czasu na naukę doszedłbym do seryjnego strzelania równie dobrych fotek jak Twoje. Podobnie jak stopniowo widzę coraz lepsze efekty moich zabaw z samolotami - to jest po prostu schemat: znaleźć się gdzieś, poświęcić odpowiednio dużo czasu, znać kilka sztuczek. Natomiast na takie zdjęcie jak ta nieszczęsna trawka szans nie mam - chyba że przypadkiem.

Ja również nie wiem co to jest Bosque i w sumie niewiele mnie to obchodzi w kontekście tego, co oglądam. Ważne, że zdjęcie jest ciekawe - dla mnie mógłby z tych wypraw przywieźć chociażby i same zdjęcia bez zwierząt w planie. A Ty jesteś "ptasznik" i myślę, że masz lekki "bias" pod tym kątem ;-)

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów