Witam
Po wrzuceniu zdjec w formacie raw do komputera sa one rozowe. Zwykle jpg zachowuja sie normalnie. Mam canona 450 i system linuks. Czy jest to jakis blad sprzetowy czy o co tu chodzi??
Witam
Po wrzuceniu zdjec w formacie raw do komputera sa one rozowe. Zwykle jpg zachowuja sie normalnie. Mam canona 450 i system linuks. Czy jest to jakis blad sprzetowy czy o co tu chodzi??
Po pierwsze jakiego linuxa?
Linux a linux to ogromna różnica. KDE czy Gnome? Jaki program obsługuje Ci zdjęcia?
Bardzo możliwe, że to jest kwestia tylko podglądu.
Osobiście widzę sporą różnicę pomiędzy rawami podejrzanymi w picasie a jpgami z aparatu (przy trybie raw+jpeg). Jeżeli masz podgląd tak po prostu, to pewnie używane są jakieś domyślne ustawienia wywoływania i dlatego tak się dzieje.
RAWa nie da się oglądnąć. Napisz czym wywołujesz to może coś poradzimy. A swoją drogą DPP całkiem ładnie śmiga pod linuksem.
Tak wlasciwie dopiero chcialem zaczac przygode z rawami. Do tej pory robilem zdjecia jpgami. Mam ubuntu 8.10 gnome. Pod picasa i gimp z wtyczka ufraw pojawiaja sie rozowe zdjecia .
Wyglada to mniejwiecej tak:
http://img144.imageshack.us/img144/1463/img3905u.jpg
zmienilem na jpg bo rawow nie wrzuce
w aparacie wszystko normalnie. jeszcze sprobuje zobaczyc jak wygladaja te zdjecia na komputerze z windowsem bo moze to wina systemu albo w aparacie sie cos popsulo.
zobacz rawtherapee, bardzo fajny sofcik do rawow na linuxa. Sam uzywam. Nic rozowego mi sie nie dzieje.
Wtyczka jest dosyć bogata. Zresztą to nie tylko jest wtyczka ale samodzielny program. Z linuksowych jest jeszcze rawstudio dosyć sympatyczny - ale ja nie byłem zadowolony. To co prezentujesz to wygląda mi raczej na jakiś błąd w sofcie...
Spróbuj odpalić DPP np. wg opisu pazurka: http://canon-board.info/showthread.p...ght=dpp&page=2
Tez mam linuksa, i wszystkie 'wywoływacze RAW' jakie mam zainstalowane działają tak jak powinny (żadnych różowych niespodzianek).
Mam RAWstudio i UFRaw (nie jako wtyczki do Gimpa, tylko osobne aplikacje). Spróbuj sobie zainstalować, może będzie działać bez problemu....
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Wersja ufraw z repozytoriow 8.10 opiera sie na starej wersji dcraw. W nowszych problem juz nie wystepuje. Zatem, aby rozwiazac problem musisz albo zainstalowac nowsza wersje ufraw, chocby stad lub zainstalowac inny program do wywolywania rawow, o ile korzysta on z nowszej wersji dcraw.
Dzieki wielkie wszystkim. Rzeczywiscie rawtherapee radzi sobie bez problemu. W gimp, ufraw byl w wersji 0.13 a teraz jest w 0.15. Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.