Patrząc na kulisy powstania 70 portretów koszykarzy (z blogu) i na efekt końcowy, jakoś wszystkiemu do końca nie dowierzam. van w postach 19 i 30 zamieściłeś zdjęcia w podobnym klimacie (technice). Jak uzyskać takie ciemne odcięte tło (czerń). Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne. Nawet jedne ze zdjęć chłopaków ukazują włączone świetlówki, które i tak w efekcie końcowym dają one niewielkie rozświetlenie tła. NIgdy nie robiłem takich zdjęć więc stąd moja niewiedza. Czy to "studio" Snipesa na czas realizacji zdjęć (pstrykania) było wyciemniane (poza oświetleniem studyjnym). Czy ta ilość oświetlenia z pierwszych zdjęć (przygotowań) była na tyle niewielka, że lampy studyjne są je w stanie "odciąć". MMM pisał o potrzebie posiadania dosyć dużej ilości światła przy takich zdjęciach, co demonstrował na swoich zdjęciach przy innych okazjach. Dodatkowo na blogu dotyczącym boksera zauważyłem, że przysłona ustawiona była na 18 (w innych wątkach toczą się dysputy na temat ostrości zdjęć przy f>8-11 w krajobrazach i nie tylko). Czy mocne światło studyjne oświetlające modela i duża przysłona dadzą radę w uzyskaniu podobnego efektu czy jeszcze jest dużo pracy w PS na warstwach (przyciemnianie, rozjaśnianie lokalne itp)?