Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 120

Wątek: Niesamowity efekt - zdjęcia Jill Greenberg

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quimeen Zobacz posta
    Przecież to nie jest zdjęcie tylko render.
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No wlasnie - rozne sa metody takich efektow ;-)

W sensie, że to też jest render?

NMSP ;-)

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PeterHi Zobacz posta
    .... Mam więc prośbę, czy moglbyś go przełożyć na język bardziej przyjazny ludziom "myslącym prościej". ....
    .... Z góry dzieki
    Mimo, że to nie do mnie, to może coś pomogę.
    Uprzedzam: nie próbowałem praktycznie zrealizować tutoriala w PS i mogą być jakieś przekłamania merytoryczne :smile:

Krok pierwszy: oświetlenie

Żeby uzyskać “twardy” wygląd, musisz mieć “twarde” światło. Zacząłem od ustawienia trzech świateł dla większości zdjęć: dwa tylne światła ustawione na pełną moc (Alien Bees Ab800) za obiektem, trafiające w boki twarzy, i jedno z przodu o mniejszej mocy z małym softboxem. Dodałem światło wypełniające i oświetlenie konturowe, kiedy były potrzebne.
    Ustawienia światła zmieniają się lekko w zależności od tematu.

Krok drugi: konwersja na format RAW

Na tym zdjęciu zacząłem od konwersji na RAW i delikatnego „uszczypnięcia” poziomów , aby otrzymać zdjęcie w dobrym kolorze i kontraście. Zdjęcie poniżej jest bardzo bliskie RAWowi, usunąłem kilka pyłków, które były na zdjęciach z braku wcześniejszego czyszczenia mojego aparatu...ups.

Krok trzeci: Dodge and Burn

Następny krok jest tym, który naprawdę nadaje zdjęciu wygląd 3-D. To tutaj weźmiesz(?) podświetlenia tematu, jego cienie i cechy i „wyrzeźbisz” je używając dodging i burning.

Jest mnóstwo sposobów na zrobienie tego, ale ja proponuję tak: utwórz nową warstwę zmień tryb mieszania na „miękkie światło”. Następnie zmień współczynnik krycia pędzli do 5% i upewnij się, że twardość wynosi 0%. Możesz zrobić dwie warstwy, jedną na podświetlenia drugą do cienie, ja jednak zwykle używam tylko jednej.

Teraz idę dalej i „maluję” (pędzlem) albo uwydatniam cienie i podświetlenia, które już tu są. To naprawdę sprawia, że zdjęcie „wyskakuje”.

Krok czwarty: High Pass

Wzmocniłem kontrast poprzez zduplikowanie oryginalnej warstwy obrazu i zmniejszenie nasycenia. To jest ważne. Jeśli tego nie zrobiłeś, kolory Twojego zdjęcia będą naprawdę “off” gdy tylko zaznaczysz/wybierzesz tryb mieszania. Potem zaznaczam albo miękkie, albo twarde światło zależnie od wysokości kontrastu, jaki chcę dodać.
    Następnie wybieram z menu Filtr/Inne/Filtr górnoprzepustowy. To jest to, co nada obrazowi blasku. Jest to również krok kluczowy, ponieważ musisz zdecydować się, jak duży efekt chcesz osiągnąć. Przeważnie ustawiam coś pomiędzy 100-200 zależnie od ilości podświetleń, które chcę uwypuklić. Znowu musisz coś zdecydować – najlepiej jak potrafisz.

Jeśli efekt jest wciąż zbyt silny, upewnij się, ze używasz okna warstw i zmniejsz krycie na warstwie, na której użyłeś filtra.

Krok piąty: kolor

Następną czynnością jest zmniejszenie nasycenia czerwieni na zdjęciu. Użyłem okna barwa/nasycenie i zmieniłem edycję koloru z podstawowego na czerwony.
    Znowu – zrób i zostaw tak, jak Ci się podoba.
    Po zmniejszeniu nasycenia przyciąłem i odwróciłem zdjęcie (nie wiem, w jakim to kontekście).

Krok szósty: Dopieszczanie szczegółów

To już prawie wszystko – otrzymałem wygląd taki jaki chciałem. Zwiększyłem jeszcze kontrast i jasność zdjęcia.

Napiszcie jak to działa i pokażcie efekty !

Awatar angie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki wielkie. Spróbujemy:grin: Poznęcam się nad siostrą
    Bo wiecie co - ta obróbka w sumie to jest okropna ;pp
    Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
    100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Domyślnie

Nie jest okropna jeśli używa się jej z umiarem.
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

Efekt nie jest trudny do osiągnięcia:
    Należy pamiętać żeby nie przesadzić- to tak jak z HDRem- większość używa tego, żeby poszpanować że ma "efekt". Tutaj chodzi o to żeby nie było to na pierwszy rzut oka dostrzegalne, a po to, aby uatrakcyjniało obraz.

PS. Chciałem powiedzieć jeszcze, że do tego potrzeba obrazów o wyższej rozdzielczości, bo "Pan Prezydent" średnio się do tego nadawał. Dlatego łatwiej jak się ma Hasselblada
    Ostatnio edytowane przez bakek ; 18-05-2009 o 21:28

Coś już napisał
    Miasto
    Kołobrzeg

Domyślnie

i czarna dziura zamiast marynarki ??

Domyślnie

zobacz na pierwowzór- tam też jest czarna dziura- no cóż- coś za coś

Domyślnie

Chyba masz coś nie halo z monitorem , że się tak wyrażę
    Na razie nic, ale...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Amatorszczyzna!!! - w pierwszej kolejności powinieneś się nauczyć trochę jak powinno wyglądać poprawne technicznie zdjęcie, bo ten 100% wypał na skroni wygląda tragicznie i powinno się go usunąć, pomijam fakt 100% czerni - jakbyś trochę nad tym popracował pojawiłyby się szczegóły, nie pisz też że trzeba lepszych np z Hassela, bo w tym momencie jesteś śmieszny

Domyślnie

Daj chłopie spokój- oglądnij sobie pierwowzór oraz przyjrzyj się poprzednim obróbkom- też są przepalone w tym właśnie fragmencie- tak, dokładnie w tym miejscu.
    Przecież nie osiągniesz ideału z takiego zdjęcia... a ja nie starałem się specjalnie w jego osiągnięciu.

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów