U Was nazywają to piersią?
U Was nazywają to piersią?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Paenka - ja to widzę szerzej - trzeba doszkalać obydwa warsztaty.
Należę do osób, którym podoba się twórczość VanMurdera - dobre foto i umiejętna obróbka.
Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos i poprzesuwali suwaki.
Z takich rad buduje się solidny warsztat.
Cała reszta sprawy zamyka się w stwierdzeniu: "De gustibus non disputandum est"
Pozdrawiam.
Canon 20D, Tamron 17-50, Sigma 70-200 f/2.8, trochę stałek.
Oj Paenko, robiąc na kliszy nie doszkalasz się w ciemni? Wszystko jak leci zanosisz do fotolabu i nie tykasz kuwetek? Robiąc na cyfrze, obróbka graficzna jest nie mniej ważna jak sama technika fotografowania.
Ale co ja Ci tu będę truł... wiesz doskonale, że warsztat fotografika to zarówno wykonywanie fotografii jak i postprocessing.
W innym wypadku dzielisz się autorstwem ze autosoftem, a nie każdy na to idzie.
Jasne, że skopanej foty nie ma sensu ratować i lepiej wykonać poprawną, ale chwila bywa ulotna i "po ptokach"...
C-F-K - forever
Jeszcze w ciemni się nie bawięRobię takie genialne foty, że wystarczy mi to co mam
![]()
![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
To co wystarcza Tobie nie musi wystarczać innym, nie ma nic złego w umiejętnym postprocessingu.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
:smile:
A mi się to ujęcie nie podoba. Nawet nie przyszłoby mi na myśl aby określić je jako ciekawe.
Ale żeby umiejętna obróbka miała sens, musi być jako takie foto - 'umiejętna obróbka' nie zawsze oznacza godzinne poprawianie czegoś beznadziejnego w programie graficznym.Należę do osób, którym podoba się twórczość VanMurdera - dobre foto i umiejętna obróbka.
Nie rozumiem ludzi którzy już w momencie robienia zdjęcia myślą 'to sobie poprawię w photoshopie'... Umiejętna obróbka owszem, ale jeśli jest szansa na polepszenie zdjęcia przed obróbką (dodanie blendy, doświetlenie lampą, zmiana perspektywy, czy przesunięcie się tak aby tło lepiej pasowało do fotografowanej osoby ['bałagan w tle]') to nie powinno się jej odrzucać stwierdzeniem 'później poprawię na komputerze'.
Poniżej moja wersja poprawki tego foto [lekka zabawa poziomami]:
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 10-04-2009 o 12:57
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Ostatnio edytowane przez darkowi ; 11-04-2009 o 09:54
Canon 20D, Tamron 17-50, Sigma 70-200 f/2.8, trochę stałek.
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Czyli - ogólna konkluzja - zdjęcie po obróbce powinno wyglądać tak:
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
za Wats0n'em...![]()