Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problemy przy pracy z lampą

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Problemy przy pracy z lampą

Hej!
    Piszę tutaj bo w sumie problem może być banalny :-P
    Otóż ostatnio moja lampa mnie delikatnie mówiąc wkurza...
    Ogólnie prześwietla zdjęcia. Najpierw było to widoczne w sumie tylko przy przekadrowywaniu. Ale teraz każda fota jest prześwietlana. Nawet wybierając inne punkty AF i jak nie przekadrowuję to foty są prześwietlone. Pcham lampę do -2/3 albo czasem nawet -1 co w sumie czasem coś daje czasem nie... Nawet staram się nie mierzyć w ciemne punkty tylko te jaśniejsze ale to nic nie daje i tak. Z lampą pracuję tylko na M. Pomiar światła centralny ważony - może to tu tkwi problem?? Ogólnie to wygląda tak jakby lampa na siłę chciała rozjaśnić wszelkie cienie ze zdjęcia nawet te najgłębsze i najdalsze bez zwracania uwagi na przepalenia. Wydaje mi się to dziwne bo czytając posty kuchatka o e-ttl 2 to nie powinno być takich rzeczy - nawet przy przekadrowywaniu... Jest to też o tyle dziwne, że używam sto-fena, który powinien też zabierać trochę światła raczej, głównie palnik na 45st. żeby nie świecić centralnie. Ogólnie staram się aby aparat pokazywał nie więcej niż -1 1/3 albo -1 2/3 przy pomiarze ekspozycji żeby też mocno nie świecić. Nie wiem co jest grane i generalnie ten stan rzeczy mnie zaczyna denerwować...
    Ktoś ma podobny problem albo wie co jest nie tak bądź co ja robię nie tak(pewnie to i tak moja wina :-D)??
    Dzięki za odpowiedzi!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nic tak nie rozwiewa watpliwosci jak przykladowe zdjecie z pelnym exifem. Wrzuc cos.

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Moze jest ustawione za duze ISO i lampa nie umie oslabic mocy odpowiednio...
    a moze w 40D jest tez funkcja w ustwawieniach Cn taka jak pomiar blysku: matrycowy i usredniony (matrycowy jest zazwyczaj lepszy i nie przeswietla zdjec)
    Ale lepiej pokazac jakiegos sampelka z EXIFem i bedzie latwiej zdiagnozowac problem
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Napisałeś że pracujesz w trybie M, rozumiem ,ze tego tryby używasz w puszce a w lampie E-TTL?
    Jeśli tak, to wyczyść styki lampy i stopki.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

i zdejmij stofen.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wstaw zdjęcie szarej karty 18%.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donald7000 Zobacz posta
    Napisałeś że pracujesz w trybie M, rozumiem ,ze tego tryby używasz w puszce a w lampie E-TTL?
    Jeśli tak, to wyczyść styki lampy i stopki.
    Tak oczywiście M w puszce, a lampa na automacie czyli e-ttl. Spróbuje przeczyścić...
    Co do sampli to na nie mam tu na tym kompie konkretnych i sprzętu przy sobie też nie mam w Poznaniu żeby coś pstryknąć na szybko więc sorki - sampli nie będzie :/
    Co do zdjęcia szrej karty to go nie wrzucę bo takową nie dysponuję :-P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Moze jest ustawione za duze ISO i lampa nie umie oslabic mocy odpowiednio...
    a moze w 40D jest tez funkcja w ustwawieniach Cn taka jak pomiar blysku: matrycowy i usredniony (matrycowy jest zazwyczaj lepszy i nie przeswietla zdjec)
    Ale lepiej pokazac jakiegos sampelka z EXIFem i bedzie latwiej zdiagnozowac problem
    To jest bez sensu wg. mnie. Lampa na automacie może błyskać z taką mocą jak chce - powinno byc tyle ile jest potrzebne do zrobienia prawidłowej expozycji.
    No jest mam ustawione tak jak powinno być pod e-ttla na pewno. To wiem bo o tym pisał kuchatek swego czasu i to mam dobrze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    i zdejmij stofen.
    A co to ma do rzeczy? sto-fen nie bierze udziału w żaden sposób w pomiarze expozycjii. Jedyne co to zabiera światło na wyjściu z lampy... No ale to powinno jak już niedoświetlać a nie prześwietlać.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 06-04-2009 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A co to ma do rzeczy? sto-fen nie bierze udziału w żaden sposób w pomiarze expozycjii. Jedyne co to zabiera światło na wyjściu z lampy... No ale to powinno jak już niedoświetlać a nie prześwietlać.
    tez tak myslalem, poki nie sprobowalem portretu z uzyciem stofena. Swiatlo ktore mialo doswietlac tylko cienie szło zbyt mocno do przodu i przeswietlal mi zdjecie, nie jakos strasznie ale jednak

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Do "portretu", jeśli już używasz stefana (oryginalnego) to na 45 stopni i przy założeniu że robisz w domu przy żarówce ok 60-100 wat na suficie, ISO 400, t=1/50 f=5,6 to lampę trzeba przegonić co najmniej na +2/3EV, bo przy +1EV będzie przepał na większej części kadru.
    Jeśli po czyszczeniu będzie podobnie to masz coś nie tak jak trzeba.
    Ja miałem podobne problemy przy gównianym kablu między puszką a lampą. Generalnie brak komunikacji.

Uprawnienia umieszczania postów