Witajcie, zastanawiałam się gdzie zadać pytanie dot. moich zdjęć, myślałam o wątku dla początkujących bo pytania dość błahe, ale w końcu tu jest miejsce od wstawiania swoich wypocin...

Obecnie posiadam C40D + 18-55IS, kit jak to kit, ale na początek chciałam dzięki niemu zapoznać się lepiej z fotografią i zobaczyć czego mi brakuje. Wstawię poniżej kilka zdjęć mojego sznaucera robione w/w sprzętem i mam pytanie odnośnie ostrości tych zdjęć. Bo nie wiem czy mi się wydaje, czy one są nieostre, i jesli dobrze mi się wydaje to co może być tego przyczyną? Czasy wydaje mi się, że dobrałam dobrze, chyba że 1/320, 1/400 - to za mało by odpowiednio zamrozić szybkiego psa? A jesli to nie o czasy chodzi to czy to wina obiektuwy czy też czegoś bardziej zależnego ode mnie?

W skrócie ujmując jestem ciekawa czy nieostrość na poniższych zdjęciach to moja wina czy też kitowego obiektywu, bowiem ta wiedza jest mi niezbędna do dalszej nauki lub szybszej zmiany obiektywu....

i tu takie ewidentnie nieostre:

Zastanawiam się tak teraz czy to może wina zbytniego wyostrzenia w PSie? Jesli tak to jakie ustawienia byście proponowali? Bo w tych wypadkach używałam Smart Sharpen o promieniu 1,3 i wartośći 45-55%....

No nic narazie czekam na wasze zdanie, bo sie pogubilam...