Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: "Brudny" wizjer Canon 40d

Domyślnie "Brudny" wizjer Canon 40d

Witam,
    Mam problem od wczoraj z Canon 40d. Na górnej krawędzi wizjera pojawiła się nierówna, jakby zabrudzona,rozmazana krawędź. Widoczna jest przy włączonej i wyłączonej elektronice. Zmiana obiektów nie usuwa objawu. Widoczna jest też w wizjerze gdy nie jest zapiętny żaden obiektyw.
    Zdjęcie wychodzą dobrze. Mogę prosić o sugestię czym to może być spowodowane?

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

ja mam podobny problem, dostał mi się jakiś pyłek, nie widać go na zdjęciach, lecz widać jak patrzę się w wizjer. przedmuchałem wszystko i nic.
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Domyślnie

Brudne lustro/matówka.
    Najprościej podmuchać gruszką, powinno zejść.

Domyślnie

To nie jest pyłek, cała górna krawędź wizjera jest zamazana.Intenswnie ciemna przy brzegu rozjaśniająca się ku centrum kadru.
    Dmuchanie nic nie dało.
    Ostatnio edytowane przez enki50 ; 05-04-2009 o 12:47

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enki50 Zobacz posta
    To nie jest pyłek, cała górna krawędź wizjera jest zamazana.Intenswnie ciemna przy brzegu rozjaśniająca się ku centrum kadru.
    Dmuchanie nic nie dało.
    Jedno z trzech.Lustro,matówka ,pryzmat pod matówką.Prawdopodobieństwo wynikające z podanego wyglądu plamy w kolejności jw.Może przy wymianie szkła dotknieto lustra?Cudów nie ma, to musi dać się zobaczyć przy oględzinach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Brudne lustro/matówka.
    Najprościej podmuchać gruszką, powinno zejść.
    Może być też coś na pryzmacie, albo dalej na soczewkach wizjera - jest ich kilka. Jeżeli obraz tego "czegoś" jest mocno rozmazany to należny szukać jak najbliżej oka. Jednak jeśli nie ma to wpływu na zdjęcia i komfort pracy to ja bym zbagatelizował. Canon 40D ma już wymienne matówki? Jak tak to może warto pożyczyć i spróbować.

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

może rzęsy
    canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekaro Zobacz posta
    może rzęsy
    No cóż, bez kometarza.
    A tak na poważnie żadne standardowe zabiegi nie usunęły problemu, wymiwna matówki, przedmówchanie lustra i pryzmatu. W duzy powiększeniu przy sper oświetleniu tez żadnych pyłków brudu nie widać.
    Ostatnio edytowane przez enki50 ; 05-04-2009 o 20:58

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enki50 Zobacz posta
    No cóż, bez kometarza.
    zdziwił byś się-właśnie rzęsy sa przyczyną zabrudzeń-jak dasz diewczynie do kuknięcia to pomaże-więc nie śmiej sie jak nie wiesz do końca ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mieszko_1vp Zobacz posta
    zdziwił byś się-właśnie rzęsy sa przyczyną zabrudzeń-jak dasz diewczynie do kuknięcia to pomaże-więc nie śmiej sie jak nie wiesz do końca ;p
    Wątpię, a przynajmniej nigdy z czymś takim się nie spotkałem (no może sama muszla oczna). Poza tym to musiała by być duża ilość tuszu i była by widoczna. To taka sama zasada jak w wizjerze w drzwiach, jest brudny z obu stron, nikt go nie czyści w środku i tak wszystko widać - oko ogniskuje gdzie indziej, dalej. Tak więc wątpię, no ale mogę się mylić, osobiście lubię chodzić w jasnych ubraniach więc inwestuje narzeczonej w "waterproof equipment :-D" i problem brudnej muszli jakby mnie nie dotyczy.

Wracając jednak do właściwego tematu. Jeżeli sprawdził Pan lustro, matówkę i spód pryzmatu to ciężko jest cokolwiek poradzić. Nie koniecznie musi to być paproch czy coś co "bezdotykowo" da się usunąć, może to być jakaś plama której nie będzie widać a pokazuje się dopiero w wizjerze. Takie ustrojstwa jest cholernie ciężko zlokalizować (jak są małe). Wyeliminował Pan matówkę (po wymianie to samo), poprzedza ona pryzmat więc nie widzę możliwości aby jakiś smar z lustra dostał się tam - tak więc lustro zostaje może warto przyjrzeć się jeszcze raz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów