Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 5D + m42 kompatybilność

mjotek
    Guest

Domyślnie 5D + m42 kompatybilność

Witam,
    zamierzam kupić 5D a że posiadam parę obiektywów na m42 a konkretnie Pentacon 50 1.8, Pancolar 50 1.8, Sonnar 135 3.5, SMC Takumar 50 1.4 stąd moje pytanie - czy ktoś posiadający jeden z w/w zestawów zauważył jakies problemy w użytkowaniu? Słyszalem o możliwości uderzenia lustra w optykę czego chciałbym uniknąc...
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

takich szkieł nie mam, a te co podłączałem przez przejściówkę (szkiełka od zenita typu mir czy jupiter) działają bez problemu (w sensie niezahaczania bo jakość jest fatalna)
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

nie zachaczy o lustro bo nie ma takiej możliwości, odległość od bagnetu + adapter do matrycy wynosi tyle samo co od gwintu do filmu w zenicie czy praktice. ostatnio zrobiłem próbę i porównałem zdjęcia z jupitera 135mm do canona 70-200 f4L na długości 135mm i nie zauważyłe żadnej różnicy - więc jupitera sprzedałem.
    canon

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie

Od niedawna jestem w posiadaniu 5D, robiłem próby z Pancolarem electric 1,8/50, oraz z Heliosem-44M-4 tj 58/2, oraz z C50/1,4. Na FF ostrzenie manualne bezproblemowe, próby były tzw. linijkowe, więc mogę się wypowiedzieć tylko na temat ostrości: Mój pancolar nie jest gorszy od canona.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

super-multi-coated TAKUMAR 3,5/28 |super-multi-coated TAKUMAR 2/35 | SMC Takumar 1,4/50 | ... | super-multi-coated TAKUMAR 3,5/135 | http://www.rafalkucz.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Używam pentacona 29/f2,8 razem z 5D . Świetne szkło do landszaftów

mjotek
    Guest

Domyślnie

jak widać zdania są podzielone, kolega szandor z pancolarem nie zauważył żadnych problemów natomiast z linka http://www.panoramaplanet.de/comp/ wynika że odpadają mi wszystkie 50-tki... :/ wyczytałem też że przy 5D mkii sytuacja wygląda jeszcze gorzej, chyba zrobię wyprzedaż

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam mały problem z używaniem 5d+ zenitar fisheye, obiektyw nie wkręca się idealnie we właściwe położenie, czerwony znacznik nie jest na środku:
    Co powoduje, że na zdjęciach w rogach łapie mi osłonę przeciwsłoneczną:
    Wymieniałem już adapter ale trafić na właściwy chyba graniczy z cudem...
    Podobno da się przekręcić osłonę, zobaczymy...
    Poza tym jednym przypadkiem, innych problemów z m42 nie zauważyłem.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slawomir29 Zobacz posta
    Ja mam mały problem z używaniem 5d+ zenitar fisheye, obiektyw nie wkręca się idealnie we właściwe położenie, czerwony znacznik nie jest na środku:
    [...]
    Co powoduje, że na zdjęciach w rogach łapie mi osłonę przeciwsłoneczną:
    [...]
    Wymieniałem już adapter ale trafić na właściwy chyba graniczy z cudem...
    Podobno da się przekręcić osłonę, zobaczymy...
    Poza tym jednym przypadkiem, innych problemów z m42 nie zauważyłem.
    Jeśli nie znajdziesz innego, lepiej pasującego konwertera (ja mam ze 3 różne modele, każdy ma inaczej zrobiony gwint), to zawsze możesz poluzować te malutkie śrubki w ostatnim segmencie Zenitara, obrócić osłonę i znów ją zamocować. Tylko wtedy będzie on kompatybilny jedynie z twoim konwerterem.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów