Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Tokina 12-24 czy Kit + sklejanie zdjec przy zdjeciach gor

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Tokina 12-24 czy Kit + sklejanie zdjec przy zdjeciach gor

Witam.
    Mam takie zapytanie.

Szukam jakiegos rozwiazania do robienia zdjec w gorach (krajobraz, panorama) do 350D.

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami:

1. Tokina 12-24
    2. KIT + sklejanie zdjec

Tak sklaniam sie ku opcji nr 2.

Co o tym myslicie ?
    Dobrze robie, czy nie ?

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no jesli krajobrazy to szersza Tokina. Przyznam jednak ze Twoj dylemat mnie zaskoczyl. Porownujesz szkla ktore dzieli finansowa przepasc. KIT za 300zl i Tokina za 2 tysiaki.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Jesli chcesz robic prawdziwe panoramy, to szeroki kat Ci nic nie da - od sklejania nie uciekniesz. A jesli chodzi o "normalne" zdjecia - to ja mam 17mm i jeszcze nie spotkalem sie z sytuacja w ktorej to byloby za duzo. No, ale w Himalaje nie chodze

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    no jesli krajobrazy to szersza Tokina. Przyznam jednak ze Twoj dylemat mnie zaskoczyl. Porownujesz szkla ktore dzieli finansowa przepasc. KIT za 300zl i Tokina za 2 tysiaki.

To moze uproszcze pytanie.

Jesli potrzebuje szerokiego konta tylko i wylacznie do robienia zdjec w gorach, to czy jest sens wydawac 2000 na Tokine, czy wystarczy do uzyskania podobnego zdjecia zrobic 2 KITem, a nastepnie je polaczyc.

Co zyskam? 2000 pln w kieszenie.

Co strace ? No wlasnie nie wiem, czy cos strace.

Marcin

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K
    Jesli potrzebuje szerokiego konta tylko i wylacznie do robienia zdjec w gorach, to czy jest sens wydawac 2000 na Tokine,
    Nie, bo zdjecia w gorach i tak robisz obiektywem raczej przymknietym - Kit sie sprawi doskonale.

czy wystarczy do uzyskania podobnego zdjecia zrobic 2 KITem, a nastepnie je polaczyc.
    Grr, no kiedy wlasnie nie rozumiesz: jesli chcesz sie bawic w sensowne laczenie zdjec, to zasada jest, ze robisz je czyms w okolicach standardu - czyli w tym przypadku kitem ustawionym na ~30mm. W przeciwnym wypadku znieksztalcenia zjedza caly efekt. Poczytaj dowolny tutorial do panoram.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To moze uproszcze pytanie.

Jesli potrzebuje szerokiego konta tylko i wylacznie do robienia zdjec w gorach, to czy jest sens wydawac 2000 na Tokine, czy wystarczy do uzyskania podobnego zdjecia zrobic 2 KITem, a nastepnie je polaczyc.

Co zyskam? 2000 pln w kieszenie.

Co strace ? No wlasnie nie wiem, czy cos strace.

Marcin
    jesli chcesz robic tylko fotki to Tokine. Jesli chcesz robic pozniej panoramy to tak jak napisal muflon czy wezmiesz kita czy tokine to i tak bedziesz sklejal wiec lepiej brac kita i miec kase.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    jesli chcesz robic tylko fotki to Tokine. Jesli chcesz robic pozniej panoramy to tak jak napisal muflon czy wezmiesz kita czy tokine to i tak bedziesz sklejal wiec lepiej brac kita i miec kase.

To moze jeszcze jedno pytanie.

Tylko nie bijcie, bo widze juz lekkie poirytowanie

Jak dobrze zrozumialem, to jesli zdjecie jakie planuje sfotografowac miesci sie, w zakresie kata widzenia tokiny, to lepiej brac tokine, a nie sklejac zdjecia z KIT-a (nie chodzi m o technike sklejania).

Dlaczego ?
    Nie wystarczy kit i sklejanie ?

Marcin

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tylko nie bijcie, bo widze juz lekkie poirytowanie
    Alez skad, spokojny jestem, adin, dwa, tri... ;-)

Jak dobrze zrozumialem, to jesli zdjecie jakie planuje sfotografowac miesci sie, w zakresie kata widzenia tokiny, to lepiej brac tokine, a nie sklejac zdjecia z KIT-a
    Tak, lepiej. Aczkolwiek w gorach trudno mi sobie wyobrazic taki scenariusz (a troche po nich laze :-) )

Nie wystarczy kit i sklejanie ?
    Pytanie pomocnicze: probowales kiedys cos skleic z kilku fotek w celach wymagajacych sensownej jakosci? (czytaj: lepszej niz pochwalenie sie kolegom "patrzcie jaka fajna panorama" :-) ). To jest cholernie trudne i wymaga sporych umiejetnosci/praktyki.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Alez skad, spokojny jestem, adin, dwa, tri... ;-)

Tak, lepiej. Aczkolwiek w gorach trudno mi sobie wyobrazic taki scenariusz (a troche po nich laze :-) )

Pytanie pomocnicze: probowales kiedys cos skleic z kilku fotek w celach wymagajacych sensownej jakosci? (czytaj: lepszej niz pochwalenie sie kolegom "patrzcie jaka fajna panorama" :-) ). To jest cholernie trudne i wymaga sporych umiejetnosci/praktyki.

Nie probowalem.

Pytam bo chce sie dobrze przygotowac i nie wydawac niepotrzebnie pieniedzy.

Tak sobie pomyslalem, ze skoro moze sie zdazyc, ze beda takie sytuacje, ze zdjecie bedzie szersze niz ta tokina, to i tak bede musial sklejac (czytaj nauczyc sie robic to dobrze), to moze lepiej sklejac je z kita juz teraz, a pieniadze wydac na cos innego.

Zawsze bede mial RAWy wycinkow, wiec bede mogl wrocic po jakims czasie i poprawic zdjecie (skleic raz jeszcze). Jak bede trenowal, to pewnie bedzie mi to wychodzilo coraz lepiej.

Czy dobrze sobie kombinuje ?

Marcin

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze bede mial RAWy wycinkow, wiec bede mogl wrocic po jakims czasie i poprawic zdjecie (skleic raz jeszcze)
    zacznijmy od tego czy umiesz juz robic zdjecia nadajace sie pozniej do sklejenia panoramy bo zeby sklejac to trzeba miec co, jakis dobry material.
    Wbrew pozorom to dosc trudne. Jesli jestes juz wprawiony to sobie sklejaj. Ale jak bedzie to Twoj pierwszy raz to licz sie z tym ze moze byc tak ze wszystkie fotki z wakacji beda nadawaly sie jedynie do kosza.

Pomysl tez o tym ze sklejanie panoram spodobalo Ci sie teraz. "Napaliles sie". Byc moze za 3 miesiace juz nie bedziesz tak zapalony. Radze wiec pomyslec rowniez przyszlosciowo.

A zatem osobiscie proponuje zaprzestac wybierania obiektywu pod katem panoramy.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 29-07-2005 o 16:27

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów