Pozwolę sobie kilka słów dodać do kwesti panoram - kilka zrobiłem (np. rynek - 550kB) i mam takie uwagi:Zamieszczone przez muflon
- robienie panoramy szerokim kątem powoduje problemy w sklejaniu, bo pojawiają się zniekształcenia beczkowate które nie dają nałożyć się na siebie w kolejnych zdjęciach
- koniecznie musimy pamiętać o równomiernym naświetleniu zdjęć - automat odpada (ustawiamy sobie czas, przesłonę i ostrość na jeden wybrany element i wg. niego "jedziemy" całość
Tutaj jeszcze jedna uwaga - trzeba zwracać uwagę na zachmurzenie i ruch chmur - potrafią popsuć każą śliczną panoramę
- robienie zdjęć bez statywu nie jest dobrym pomysłem
- statyw z głowicą do panoram (czyli taki, który daje możliwość precyzyjnego ustalenia położenia osi optycznej aparatu względem osi obrotu) jest niezbędny tylko przy fotografowaniu obiektów, które są względnie blisko - kilka metrów od obiektywu. Przy większych odległościach nie ma praktycznie znaczenia zjawisko paralaksy które jest eliminowane przez taką głowicę.
- bardzo dobrze, jeżeli mamy statyw z poziomicą - należy jej użyć
A najprościej to zrobić trochę zdjęć z kitem i zobaczyć, czy nas takie działanie zadowala.