Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Tokina 12-24 czy Kit + sklejanie zdjec przy zdjeciach gor

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Marcinie, ja bym dodal jedno, sciagnij sobie Panorama Factory (albo inny program do panoram), wyjedz za miasto, zrob pare zdjec (ze statywu !!) i pozniej zobacz jakie sa efekty. Na jakiej ogniskowej masz to zrobic to nie powiem, po prostu zrob ich kilka. Pozniej posklejaj ww programem, zobacz efekty. Juz bedziesz wiedzial w praktyce jak to wyglada.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin K
    Czy dobrze sobie kombinuje ?
    Źle kombinujesz Tak można pisać w nieskończoność. Po prostu kup kita - jest praktycznie darmowy, niewiele ryzykujesz. Za pół roku będziesz sobie w stanie sam odpowiedzieć na takie pytanie.

PS, ja na początku mojej zabawy z DSLR miałem podobne założenia do Ciebie: "obiektyw w góry" (no, potem to tak jakoś się samo rozrosło ;-) ). I 17-40 był pod względem zakresu idealnym wyborem. Dlatego też polecam Ci kita w podobnym zakresie - a nawet powiedziałbym lepszym.

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Nie probowalem.

Pytam bo chce sie dobrze przygotowac i nie wydawac niepotrzebnie pieniedzy.
    A slyszales o czyms takim jak glowica do zdjec panoramicznych? Zazwyczaj jest przydatna jezeli serio myslisz o panoramach.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Źle kombinujesz Tak można pisać w nieskończoność. Po prostu kup kita - jest praktycznie darmowy, niewiele ryzykujesz. Za pół roku będziesz sobie w stanie sam odpowiedzieć na takie pytanie.

PS, ja na początku mojej zabawy z DSLR miałem podobne założenia do Ciebie: "obiektyw w góry" (no, potem to tak jakoś się samo rozrosło ;-) ). I 17-40 był pod względem zakresu idealnym wyborem. Dlatego też polecam Ci kita w podobnym zakresie - a nawet powiedziałbym lepszym.
    To moze zle sie wyrazilem.
    Chodzi o to, ze aparat mam, jakies szkla tez (w tym kit jako najszerszy) i zastanawiam sie, czy nie dokupic do gorskich wycieczek cos szerszego (Tokina, bo czytalem, ze dobra), czy zostac przy kicie i jak bedzie potrzeba, to sklejac.

Tych prawdziwych panoram, to raczej duzo nie bedzie.

Po prostu ladne szerokie gorskie krajobrazy.

Marcin

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    A slyszales o czyms takim jak glowica do zdjec panoramicznych? Zazwyczaj jest przydatna jezeli serio myslisz o panoramach.

Pozdrawiam
    Coronado
    Ale pojechales Coronado Taka glowica swoje kosztuje, po co taka kupowac jak Marcin jeszcze nie wie czy te panoramy mu sie spodobaja.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tzastanawiam sie, czy nie dokupic do gorskich wycieczek cos szerszego (Tokina, bo czytalem, ze dobra), czy zostac przy kicie i jak bedzie potrzeba, to sklejac.
    (..)
    Po prostu ladne szerokie gorskie krajobrazy
    Robiłeś już kiedyś dłużej zdjęcia obiektywem 12mm? Bo mi jest sobie naprawdę ciężko wyobrazić typowe zdjęcie z gór robione poniżej 17mm. Ostatnio na prfc była wręcz dyskusja o tym, że fotki z gór powinno się raczej robić standardem, w porywach do lekkiego tele. Spójrz na to: http://www.ais.pl/~muflon/gallery/0/9/17.html - już tu widać, że dół ma trochę nienaturalne proporcje - i moim zdaniem to górna granica tego, na co sobie mozna pozwolić. Pomijam przypadki ekstremalne, typu stanie przed ścianą 5000m i chęć pokazania przerysowań.

Kup kita i idź robić zdjęcia

abyss
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ... Ostatnio na prfc była wręcz dyskusja o tym, że fotki z gór powinno się raczej robić standardem, w porywach do lekkiego tele.
    Pozwolę sobie kilka słów dodać do kwesti panoram - kilka zrobiłem (np. rynek - 550kB) i mam takie uwagi:
    - robienie panoramy szerokim kątem powoduje problemy w sklejaniu, bo pojawiają się zniekształcenia beczkowate które nie dają nałożyć się na siebie w kolejnych zdjęciach
    - koniecznie musimy pamiętać o równomiernym naświetleniu zdjęć - automat odpada (ustawiamy sobie czas, przesłonę i ostrość na jeden wybrany element i wg. niego "jedziemy" całość
    Tutaj jeszcze jedna uwaga - trzeba zwracać uwagę na zachmurzenie i ruch chmur - potrafią popsuć każą śliczną panoramę

- robienie zdjęć bez statywu nie jest dobrym pomysłem
    - statyw z głowicą do panoram (czyli taki, który daje możliwość precyzyjnego ustalenia położenia osi optycznej aparatu względem osi obrotu) jest niezbędny tylko przy fotografowaniu obiektów, które są względnie blisko - kilka metrów od obiektywu. Przy większych odległościach nie ma praktycznie znaczenia zjawisko paralaksy które jest eliminowane przez taką głowicę.
    - bardzo dobrze, jeżeli mamy statyw z poziomicą - należy jej użyć

A najprościej to zrobić trochę zdjęć z kitem i zobaczyć, czy nas takie działanie zadowala.

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze mam jedno pytanie.

Tak przemyslalem sprawe i raczej Tokiny nie bede kupowal.

Pojawil mi sie kolejny pomysl, ktory chcialbym przedyskutowac w kontekscie dyskusji o zdjeciach w gorach.

A jakbym tego kita zamienil na Tamron 17-35 ?

Tak sobie mysle, ze wtedy mialbym troche szerszy kat.
    Dodatkowo mialbym jasniejsze swiatlo, ktore moze w gorach raczej bym nie wykorzystal, ale za to w innych sytuacjach tak (sesja koscielana mi sie szykuje w najblizszym czasie itp).

Czy zauwaze roznice w gorach przy przymknieciach rzedu 8-11 poza ogniskowa ? Bede zdjecia jakosciowo lepsze ?

Przypomne glownie szeroki kat do zdjec w gorach.
    Sporadycznie szeroki kat z jasnym swiatlem.

Co myslicie o takiej zamianie ?
    Ma sens ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na ostatnich warsztatach dowiedziałem się, że broń boże nie używać w górach szerokiego kąta
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Na ostatnich warsztatach dowiedziałem się, że broń boże nie używać w górach szerokiego kąta
    Hmmm... Wkrótce przekonam się na własnej skórze jak w górach wpada 10-22
    Jednak już wiem, że 10mm będę unikać ze względu na dystorsje... a będę np. w takim miejscu jak Wąwóz Homole, gdzie po prostu bez szerokiego kąta nie da się objąć zbyt wiele.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów