Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Podniesienie lustra a macro??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie Podniesienie lustra a macro??

Słuchajcie słyszałem ze robienie zdjeć macro z podniesieniem lustra daje jakieś dodatkowe korzyści mozecie coś o tym napisac więcej bo nie bardzo wiem o co tutaj może chodzić....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

podniesienie lustra daje Ci korzysci (czyli mniejsza szansa na poruszone zdjecie) z dlugimi czasami, i to niewazne czy jest to makro, czy jakiekolwiek inne zdjecie
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

oki czyli nie zgubie ostrości...

ale no dobra wciskam lustro się podnosi i jak wciskam ponownie to opada i wyświetla się zdjęcie co daje czas między podniesieniem lustra a opadnięciem??

w jakich sytuacjach naciskać od razu a w jakich przytrzymać dłużej??

a jeśli to nie tylko o macro chodzi to prosze o wszystkie wskazówki ale przede wszystkim o to macro

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Pożytek ze wstępnego podnoszenia lustra uzyskujesz korzystając ze statywu oraz wyzwalając migawkę za pomocą pilota/wężyka spustowego.

Bardzo uogólniając sprawę: w momencie wciśnięcia spustu migawki lustro jest unoszone do góry, tak aby obraz z obiektywu trafił na matrycę. W trakcie podnoszenia lustro "stuka" o ściankę komory aparatu, wywołując wstrząsy/drgania wewnątrz korpusu co w pewnym zakresie czasów naświetlania może powodować powstawanie nieostrych/poruszonych zdjęć.

Intencją funkcji wstępnego poniesienia lustra jest to, że migawka aparatu otwiera się przy nieruchomym aparacie. Oczywiście od poniesienia lustra do wyzwolenia migawki należy poczekać kilka sekund, aby korpus oraz głowica statywu wytłumiły drgania. W efekcie uzyskuje się nieporuszone zdjęcie.

Ze wstępnego podnoszenia lustra warto korzystać tak, często jak się tylko da. No chyba, że macro model szybko ucieka

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Pożytek ze wstępnego podnoszenia lustra uzyskujesz korzystając ze statywu oraz wyzwalając migawkę za pomocą pilota/wężyka spustowego.
    statyw oczywiście - bez dyskusji :-)

natomiast jeśli nie posiadamy pilota/wężyka, to nie wszystko stracone i można wykorzystać samowyzwalacz (z czego nieraz korzystałem).
    Mało tego, samowyzwalacz jest tak "sprytny" że gdy włączymy MLU to przestawia się na 2 sek i nie musimy czekać 10 sek. (przynajmniej tak było w 300D_UnD_0.2.3 i tak jest w 5D, więc przypuszczam, ze we wszystkich modelach tak będzie...)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Mało tego, samowyzwalacz jest tak "sprytny" że gdy włączymy MLU to przestawia się na 2 sek i nie musimy czekać 10 sek. (przynajmniej tak było w 300D_UnD_0.2.3 i tak jest w 5D, więc przypuszczam, ze we wszystkich modelach tak będzie...)
    tak właśnie sprawdziłem w 350D też tak jest

Coś już napisał Awatar ralf
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    statyw oczywiście - bez dyskusji :-)

natomiast jeśli nie posiadamy pilota/wężyka, to nie wszystko stracone i można wykorzystać samowyzwalacz (z czego nieraz korzystałem).
    Nie jest tak, w 40D czeka odpowiednio 2s i 10s. W ogóle nie mogę rozgryźć tej opcji w 40D, w modyfikowanym 300D można było ustawić czas od podniesienia do wykonania ekspozycji (chyba 1,5s; 3s; 6s) i nie trzeba było naciskać spustu drugi raz. W 40D takich opcji nie znalazłem, dobrze że łaskawie zostawili możliwość użycia samowyzwalacza :-?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Taak.. JackC to bardzo ładnie opisał..:-)

A co do tego:

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    lustro się podnosi i jak wciskam ponownie to opada i wyświetla się zdjęcie co daje czas między podniesieniem lustra a opadnięciem??
    To w zasadzie nie powinieneś się przejmować tym opadaniem lustra, bo to zaraz po naświetleniu zdjęcia, czyli mówiąc ładnie "gdy jest już po wszystkim":-) W każdym razie na zdjęcie to nie wpłynie, a ten czas pomiędzy podniesieniem lustra a opadnięciem daje wytłumienie drgań aparatu.

..i jeszcze:

w jakich sytuacjach naciskać od razu a w jakich przytrzymać dłużej??
    Jesli chcesz miec pożytek z tego podnoszenia lustra, to (tak jak JackC napisał) zawsze poczekaj z naświetlaniem (drugim przyciśnięciem spustu):-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

wielkie dzięki teraz juz mam jasność co do tego

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tak, podniesienie lustra by się przydało, w zenku nie ma takiej opcji i mimo widocznej stablilizacji zdjęcia wyszły poruszone ;/

[świetlówka to źrodło światła]

1:1

Ostatnio edytowane przez senner ; 12-04-2009 o 12:42

in film we trust

Uprawnienia umieszczania postów