Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: 17-85 IS wypadły śrubki, pomocy

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 17-85 IS wypadły śrubki, pomocy

zakupiłem używany obiektyw, po otworzeniu dolnego dekielka (od strony bagnetu) wypadły z niego 2 śrubki, są one bez gwintu. Nie widzę też miejsca z którego mogły wypaść. Czy jesteście w stanie mi powiedzieć skąd one są i za co one odpowiadają, ewentualnie gdzie się z tym zwrócić.

Ps. autofocus chodzi trochę głośno jak na ultrasonic, czy one mogą być za to odpowiedzialne??

Na zdjęciu przedstawiam śrubki.

Awatar kruchy701
    Miasto
    Sulęcin ( lubuskie )

Domyślnie

Hey! sprawdziłem w swoim 17-40 (nie posiadam 17-85) od strony bagnetu, zaglądając też do "środka" i zastanawia mnie czy: na tych śrubkach widzisz ślad po "zerwaniu, złamaniu" śrubki, oraz czy aby poprzedni właściciel nie grzebał sam przy tym szkiełku, coś przy nim majstrując ( głośny ultra ) no ale na to pytanie pewnie nigdy nie otrzymasz odpowiedzi. Czekaj na inne wnioski, porady, uwagi a być może ktoś coś podpowie. pozdro!

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nic sensownego nie doradzę. Masz wszystkie 4 śrubki wkręcone na bagnecie? Pewnie tak. jeśli te śrubki są z tego obiektywu (pewnie tak, skąd by się tam wzięły?) to musiały się wyturlać ze środka. Po wysunięciu na 85 mm tylna soczewka przesuwa się wgłąb obiektywu i odsłaniają się bebechy w środku.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

może spytaj sprzedawcy?

na 99% ta srebrna jest do mocowania bagnetu, czarna nie wiem do czego. miałem ten obiektyw i nie pamiętam czy była tam jakakolwiek czarna śrubka.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzkalisz Zobacz posta

Ps. autofocus chodzi trochę głośno jak na ultrasonic
    Autofokus mimo silnika USM jest słyszalny (tak samo zresztą, jak i stabilizacja) - żeby usłyszeć stabilizację trzeba po prostu przyłożyć ucho do obiektywu. USM jest słyszalny podczas patrzenia przez wizjer - szczególnie jak silnik musi się trochę "wysilić". W każdym razie ring USM jest głośniejszy od micro (nie mówiąc już o klasycznym - np jaki jest w 18-200). Jeśli chodzi o te Twoje nieszczęsne śrubki, to bagnet jest przykręcony na 4 metalowe wkręty - jeśli któraś z Twoich jest od bagnetu, to powinno być po niej wolne miejsce. Jeśli śruby przy bagnecie są na swoim miejscu, to pytanie powinieneś skierować do sprzedającego to szkło.

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    może spytaj sprzedawcy?

na 99% ta srebrna jest do mocowania bagnetu, czarna nie wiem do czego. miałem ten obiektyw i nie pamiętam czy była tam jakakolwiek czarna śrubka.
    Czarnej nie ma na pewno. Masz rację, że parę pytań należałoby zadać sprzedającemu.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 04-04-2009 o 18:39 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem już wcześniej do czynienia z tym obiektywem który działał praktycznie bezszelestnie ten chodzi znacznie głośniej :/
    Przedstawiam zdjęcia z góry.
    Po wysunięciu obiektywu owszem widać bebechy ale niestety nie jestem w stanie dopatrzeć się aby gdzieś brakowało śrubek :/

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Sprzedający to ja Obiektyw nigdy nie był rozbierany. Ani ja, ani nikt inny nigdy w nim nie grzebał. W chwili pakowania obiektyw był w całości i idealnym stanie. Widocznie w czasie transportu poczta niezbyt delikatnie się z nim obeszła i stąd ten problem. Zły jestem strasznie, bo chciałem, żeby kupujący był zadowolony. Tym bardziej jestem zły, bo w tym tygodniu w 16-35 zdechła przysłona, potem dwa dni później w 28-70 autofocus, a teraz jeszcze zepsuty 17-85. Fatum jakieś czy co? Mam nadzieje, że razem z Grześkiem uda się doprowadzić do końca całą sprawę z jak najbardziej pozytywnym skutkiem.

ven.foto
    Guest

Domyślnie

ja mam tylko 4 i tylko srebrne śrubki na bagnecie, autofocus chodzi cicho i sprawnie, ale mój lens jest nowy, więc może głośność to kwestia zużycia....
    szczerze pisząc - gdyby wypadły ze środka, to chyba zupełnie by nie chodził ten obiektyw?
    Ostatnio edytowane przez ven.foto ; 04-04-2009 o 19:28

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Hellfire ..... Sam przyznasz, że jest to trochę dziwna sytuacja. Wierzę w to, że poczta niezbyt starannie i delikatnie obchodzi się z przesyłkami. Z drugiej jednak strony przyznasz rację, że dziwne jest wypadnięcie ze środka obiektywu 2-ch śrubek, skoro soczewki i sama obudowa (bagnet) są w stanie nienaruszonym. Ja osobiście nie wiem jak wytłumaczyć ten fakt. Jeśli chodzi o głośność USM, to praktycznie w tych samych modelach powinna być taka sama. Teoretycznie jednak jeden silnik USM może pracować głośniej a inny ciszej - chyba że urządzenie mechaniczne jest w stanie permanentnego zużycia - wtedy może być naprawdę głośne (oczywiście nie twierdzę, że jest tak w przypadku tego szkła).
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 04-04-2009 o 19:44
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Widocznie w czasie transportu poczta niezbyt delikatnie się z nim obeszła i stąd ten problem.
    Naprawdę wysyłasz obiektywy Pocztą Polską?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów