Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: 17-85 IS wypadły śrubki, pomocy

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

no jest opcja, że śruba wypadnie ze środka, jak się wysunie obiektyw na 85 to robi się taka szpara przecież.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    no jest opcja, że śruba wypadnie ze środka, jak się wysunie obiektyw na 85 to robi się taka szpara przecież.
    Szczerze mówiąc to dalej sobie tego nie wyobrażam. To prawda jak damy 85mm to robi się większa odległość między ogniskującymi soczewkami, w tedy ze "spiralnych prowadnic" mogła by wypaść śruba. Jak jednak ma się wydostać na zewnątrz? jedyne co mi na myśl przychodzi to że mogła by się "przetoczyć" pomiędzy plastikowymi tulejami podczas zmiany ogniskowej, ale w tedy było by to czuć i zostawiła by po sobie połamany/wygięty/zniekształcony plastik. Jak dla mnie to niemożliwe żeby z obiektywu wypadła tak duża śrubka nie zostawiając żadnych śladów i na dodatek umiejscowiła się w tylnym dekielku . Autor wątku wspomniał o naprawie, myślę więc że to rozwieje wątpliwości. Osobiście stawiam na bagnet (obydwie śruby). Pamiętam ze kiedyś na forum poruszany był temat użytkownika, który ze względu na nieopłacalną naprawę przysłony, rozebrał 17-85 na części a z obudowy zrobił kubek na długopisy ??:. Chyba że, to nie na tym forum, ale chyba na tym.....generalnie były tam zdjęcia wszystkich elementów tego szkła jak gdzieś to znajdę to wkleję.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

to chyba był filmik z 24-105 jak koleś robi kubek na długopisy

nie chodziło mi o szparę między soczewkami, tylko tylną soczewką, a obudową, która się powiększa im dłuższą ogniskową ustawimy. wtedy widać tam trochę różnych wewnętrznych elementów obiektywu. to jedyne miejsce z którego mogłyby wypaść śrubki.
    Ostatnio edytowane przez model ; 05-04-2009 o 22:43

Domyślnie

To już dawno było, ale wydaje mi się jednak, że 17-85. W każdym razie nie mam ochoty wertować teraz tych wszystkich wątków.

http://www.fixya.com/support/t987082..._17mm_will_not

To jest opis naprawy 17-85 jak zablokuje się na 17mm. Na zdjęciach (na pierwszym) widać moduł zoom i część spiralnej prowadnicy. Na to nachodzą jeszcze elementy nr 12, 3, 11, 10 i 5 (drugie zdjęcie). Śrubce ciężko było by się przebić.

W każdym razie czekam z niecierpliwością na werdykt serwisu, bo to bez wątpienia dziwne zjawisko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    Pamiętam ze kiedyś na forum poruszany był temat użytkownika, który ze względu na nieopłacalną naprawę przysłony, rozebrał 17-85 na części a z obudowy zrobił kubek na długopisy
    Na tej stronce jest o tym: http://canon-board.info/showthread.php?t=5160&page=264

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    to chyba był filmik z 24-105 jak koleś robi kubek na długopisy
    A o tym tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=G9y-B...eature=related
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 06-04-2009 o 18:42 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Raczej to miałem na myśli:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/694090/0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Trochę zdjęć tych "kubków" jest w internecie - gdyby jeszcze poszukać, to by się znalazło parę obrazków. Pozdrawiam.

Domyślnie

Ano jest, taki recycling szkieł, bardzo pomysłowy swoją drogą. Generalnie to chodziło mi o zdjęcia części z obiektywu - "naczynia" przy okazji.
    Kiedyś chciałem zrobić taki kubek z Heliosa 44-2, ale nadawał by się do espresso tylko, no chyba że ktoś ma "mocną głowę" to nie tylko.

OT się zrobił - czekamy na info od autora, co udało się ustalić..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

....Jak dla mnie to niemożliwe żeby z obiektywu wypadła tak duża śrubka nie zostawiając żadnych śladów i na dodatek umiejscowiła się w tylnym dekielku.......
    Ja także nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć a śrubki były dwie.

....Osobiście stawiam na bagnet (obydwie śruby)........
    Ale w mocowaniu bagnetu są kompletne śruby Sądzę, że jedynie serwis może nie tylko uleczyć to szkło, ale także wypowiedzieć się na temat tych dwóch nieszczęsnych śrubek.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 07-04-2009 o 09:34 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar grzegorzkalisz
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

16 kwietnia odbieram obiektyw z naprawy, postaram się opisać co i jak.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów