to się nazywa mimośród :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mimo%C5...B3d_(technika)
to się nazywa mimośród :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mimo%C5...B3d_(technika)
no to kurde rzeczywiście podejrzana sprawa.
W moim 17-85 tubus samoistnie się nie wysuwa jak obiektyw jest skierowany w dół na minimalnej ogniskowej (także na maksymalnej ogniskowej trzymając obiektyw pionowo tubus nie chowa się pod własnym ciężarem) - być może taką tendencję mają wyeksploatowane egzemplarze.
Spróbowałem - u mnie na najmniejszej ogniskowej po skierowaniu obiektywu w dół pomimo lekkiego nim potrząsania tubus się nie wysunął ani o milimetr.
Twój obiektyw jest ewidentnie po "przejściach". Inaczej tzn w logiczny sposób nie da się wyjaśnić Twoich spostrzeżeń.
Ostatnio edytowane przez Jago ; 05-04-2009 o 08:10 Powód: Automerged Doublepost
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Od nowości się wysuwał. Nie jest po żadnych przejściach.
Jutro obiektyw idzie do mechanika, będę pisał o szczegółach.
No to jestem 100% pewny, że to jest z prowadnic zooma.
Niektóre prowadnice w 70-210 są mimośrodowe po to by móc wyadjustować układ optyczny. Rozkręcając swój obiektyw nie wiedziałem o tym, że to mimośrody i nie zaznaczyłem ich położenia. Miałem potem "trochę" zabawy w zgrywanie tego wszystkiego metodą prób i błędów.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Srebrna to jakby z bagnetu, miało by to sens (czy dekiel był dokręcony, oryginalny, nosi ślady po uderzeniu?) natomiast czarna rzeczywiście jak z prowadnic ogniskowania - no ale jak by się tam dostała, poza tym nie ma takiej możliwości żeby wypadła ze szkła, którędy ?!. Na Poczcie mogła zostać uszkodzona paczka, po czym została otwarta a elementy (obie śruby) bezczelnie wrzucone pod tylni dekiel. Jak wygląda sama paczka? może jest inna niż od sprzedawcy? Generalnie przy bagnecie 17-85 są srebrne śruby, ale tym starym bo w tym nowym (Canon inc.) mogą być inne one są składane na Tajwanie.