Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: architektura, wnętrza, cmentarze - ekonomicznie

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Question architektura, wnętrza, cmentarze - ekonomicznie

Witajcie,

Sprawa wygląda tak.

Mam: 40D, Canon 17-85 IS USM, Sigma 70-300 APO DG Makro, na dniach statyw i monopod (bo stary statyw zdechł był) wężyk, plany na trochę Cokina i blend. Miałam też już wielkie plany, jakie szkła kupić i dlaczego - chciałam Sigmę 105 Macro i Sigmę 10-20 - ale zmodyfikowałam je po podwyżkach; teraz widzę, że nie ostatni raz zmodyfikowałam.

Mam szansę na fuchę latem. Fucha polegałaby na robieniu zdjęć cmentarzy, domów i miasteczek, a także wnętrz, ale nie przesadnie dużo. W tej sytuacji będę musiała zmienić plany sprzętowe i po prostu nie bardzo wiem jak.

1. Mam bardzo napięty budżet, mogę na to przeznaczyć 3-3,5 tysiąca. Opcja "dozbieraj" nie wchodzi w grę, ta liczba jest już przy założeniu, że wiosną warto schudnąć.
    2. Chętnie bym wymieniła kita na coś, bo aberracje zaszły mi za skórę. Chciałam wymienić na Sigmę 17-70, teraz nie wiem...
    3. Dla siebie robię głównie krajobrazy i przyrodę - chciałabym, żeby nowe szkła przydały mi się i do tego.

Poradźcie mi, bo nie wiem, czy dobrze myślę.
    1. Opchnąć kita. Kupić: Sigmę 10-20, Sigmę 17-70, lampę (jaką?), odpuścić Macro (chlip - a może z kasy za fuchę? ) i żyć z dającą się w sumie znieść Sigmą 70-300?
    2. ... zawodzi mnie fantazja. Do architektury sugeruje się zwykle 17-40, ale bardzo brakowałoby mi długiego końca kita...

Poradźcie. (I trzymajcie kciuki za fuchę - pierwszy raz widzę szansę, że ktoś zapłaci mi za coś, co lubię.)
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

zostawić 17-85, likwidować aberracje (i inne paskudztwa) na etapie konwersji RAW,
    nie obkupywać się Sigmami, dokupić Canon 10-22.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Popieram. C10-22 to świetne szkło. Zakochałem się w nim, jeszcze zanim je kupiłem:-). To jest ok. 2kPLN. Za resztę jakąś stałkę z dobrym światłem, np. 50 1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    zostawić 17-85, likwidować aberracje (i inne paskudztwa) na etapie konwersji RAW,
    nie obkupywać się Sigmami, dokupić Canon 10-22.
    Słuszna rada. W Twoim przypadku zasadnym jest uzupełnienie dolnego zakresu ogniskowych. Najlepszym wyborem będzie Canon 10-22 - jeśli jesteś ograniczony finansowo, to Sigma 10-20. No i jeśli będziesz robić sporo wnętrz, to lampa też byłaby zasadna.

Cytat Zamieszczone przez terminator Zobacz posta
    .....Za resztę jakąś stałkę z dobrym światłem, np. 50 1.4
    Ja bym zamiast stałki proponował lampę.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 04-04-2009 o 20:06 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Ja bym zamiast stałki proponował lampę.
    Słusznie. Nie pomyślałem o lampie:-|, bo mi się wydało oczywiste i stwierdziłem, że na pewno ma.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Napisałam od razu, że nie mam. Do tej pory przy moich ukochanych krajobrazach i zwierzętach jakoś się bez niej obywałam. Nosiłam się z zamiarem kupna od dawna, ale wiem, że czas przejść od "noszenia się" do kupowania.

Namieszaliście mi z tym C 10-22; w kontekście szerokiego kąta myślałam o Sigmie 10-20, robiłam nią zdjęcia kiedyś i polubiłam to szkło. Ale skoro jest między nimi taka różnica...

No nic, dzięki za rady; pokombinuję, czy da się zmieścić w budżecie Canona i lampę.

PS. Nie żeby to miało jakiś wpływ na szkła, ale "ograniczona finansowo", jestem kobietą.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    PS. Nie żeby to miało jakiś wpływ na szkła, ale "ograniczona finansowo", jestem kobietą.
    Rzeczywiście - kobieta :grin: ....... ....... Przepraszam za moją pomyłkę Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Trzy pary butów mniej i jest 10-22
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Witajcie,
    1. Mam bardzo napięty budżet, mogę na to przeznaczyć 3-3,5 tysiąca. Opcja "dozbieraj" nie wchodzi w grę, ta liczba jest już przy założeniu, że wiosną warto schudnąć.
    C 10-22 to świetne szkło ale jego cena to w chwili obecnej prawie cały budżet
    pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Trzy pary butów mniej i jest 10-22
    Sirlucas, mówisz to do osoby, która, gdy sytuacja zmusza ją do udania się do po buty, przelicza je sobie na książki i niezmiennie dochodzi do wniosku, że każde buty da się zastąpić traperkami. Nie wszystkie kobiety przeliczają świat na buty, serio.

Anyway, dzięki wszystkim za pomoc. Zobaczę, czy różnica między tymi szkłami jest aż tak duża i może pomyślę o kredycie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów