Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Obrobka foto; tuszowanie braku umiejetnosci czy ...?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Cenie sobie fotografow (ciagle pisze o foto cyfrowej!), ktorzy robia zdjecie, zgrywaja je do komputera i juz - gotowe - nie trzeba poprawiac bo jest najzwyczajniej ..dobre (!)
    Po pierwsze to mit.
    Po drugie, to co zlatuje z aparatu to nieobrobiony RAW+zepsuty automatycznie jpeg.
    Po trzecie, by powstało zdjęcie RAW-cyfrowy negatyw należy wywołać.
    Przykro mi, ale ciężko z Tobą dyskutować, bo mylisz pojęcia przypisując szybkim auto jpeg-om status wyłącznej i niepodzielnej oryginalności.
    Zapraszam do lektury forum, by poszerzyć wiedzę w tych tematach.
    C-F-K - forever

Uzależniony

Domyślnie

Użytkownik tymczasowa to prowokacja...

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Też odnoszę takie wrażenie... dlatego odpuszczam i nie biorę już udziału.
    jak głową w mur...
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

ingerencje w zdjecie powodujemy jego tworzenie na nowo - a czy naprawde o to chodzi w umiejetnosciach fotografa?. Nie mowie wiec o zmiejszeniu zdjecia zeby np. mozna bylo wyslac rodzinie etc...
    Tak - dokładnie o to chodzi - żeby końcowy efekt był dobry (estetyczny) - do tego trzeba wrażliwości / umiejętności widzenia co będzie dobre a co nie... Dodanie na pałę kontrastu czy nasycenia daje efekty odwrotne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Fotografia - fotograf - mieszanie grafiki i fotografi to owszem, wspolczesne czasy...
    Ręce opadają - poczytaj może coś o pracy uznanych fotografów, także tych sprzed ery cyfrowej - niemal wszyscy "klasycy" nad jednym zdjęciem spędzali masę godzin w ciemni lub mieli ludzi robiących to za nich.

Co do reszty - wychodzi na to że nie masz nawet szczątkowej wiedzy na temat technicznych spraw związanych z powstawaniem obrazu cyfrowego.

Te zawsze miewam taką nadzieje czytając tu i ówdzie(onet <3) tego typu tematy ale rzeczywistość niestety jest przeważnie mniej optymistyczna...
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 03-04-2009 o 20:21

Coś już napisał

Domyślnie

)) Moze byc, ale ludzie, jestescie niewolnikami komputera ! Fotografia cyfrowna nie znaczy, ze macie byc niewolnikami siedzenia przed komputerami i poprawiania ich w taki czy inny sposob. Przeczytalam duzo na tym forum, zastraszajaco duzo .. i wasze argumenty, wasze zdania tez.. i ok - w porzadku, wiem co myslicie.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Porówanie ze sportowcami było niezbyt udane, bo jak ktos wcześniej zauważył ty pokazałaś dwie drogi ,z których jedna była oszustwem, a w fotografii to czy ja osiągnę efekt w programie graficznym czy za pomocą makijażu to są porostu dwie drogi do osiągniecia celu, zarówno jedna jak i druga może być dobra. Zalezy kto woli.
    Uparłaś się na zdjecie prosto z aparatu, nie ruszane programem graficznym, ale ono już zostało poddane obróbce, czy tego chcesz czy nie, każda firma daje inny efekt, bo stosuje inne algorytmy przetważania obrazu.Pozatym np w moim aparacie można ustawić nasycenie kolorów, czy to liczy się jako przeróbka bo przecież zdjecie będzie prosto z puszki, nie ruszane :-) Pewne rzeczy jak źle zrobisz już podczas robienia zdjęć to nawet program ci nie pomoże, nie zmienisz pozy modeli, pewnych kadrów już nie uzyskasz jak nie zadbałes podczas sesji, nie przesuniesz ostrości np z reki na głowę itp Dlaczego mając finalne zdjecie z aparatu traktowac je jako dzieł ostateczne, ja np prawie zawsze zmieniam nasycenie, ingeruję w kolory i ostrzę bo praktycznie nigdy prosto z aparatu nie wychodzą tak jak chcę, większe ingerecję też jak uznam że trzeba, moje zdjecia nie oddają rzeczy tak jak sa tylko tak ja chcę je widzieć, mam takie podejście, ktoś ma inne i też jest super, bo jest różnorodność.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Od poczatku jednak przedstawialam, ze moje zdanie jest takie, a nie inne, a was pytalam co wolicie - liczac sie z argumentami, ale bez jechania po czyjejs marnej wiedzy itp..bo widze, ze do tego to zmierza. Zupelnie niepotrzebne wypominanie etc.
    Umieściłaś tę wypowiedź zaraz po zacytowaniu mojego fragmentu, wiec odnosi się do mnie, jak mniemam. Mogę dowiedzieć się gdzie jechałem po marnej wiedzy lub gdzie do tego zmierzałem? Gdzie niepotrzebnie wypominałem?

Ja się z tego wypisuję. Temat się kupy nie trzyma. Zostałem potraktowany zbiorowo za resztę forumowiczów, do tego nie doczekałem się odpowiedzi na zadanie pytania. Dla mnie, zmarnowany czas. Po co mam się angażować w odpisywanie komuś na poważnie, skoro sam traktowany poważnie nie jestem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Można by spróbować to ująć tak: mam zlecenie np. na zdjęcie dokumentacyjne,wiernie pokazujące [zgodnie z jakims profilem ]np,kwiaty,tkaninę czy też próbki farb.Probowalaś coś takiego zrobić?A wierna dokumentacyjna fotka salonu z meblami ,dywanem, zasłonami itp.Potrafisz to sfotografować tak jak piszesz: z aparatu i już? To jestem pełen podziwu i z chęcią się tego nauczę od Ciebie.Bo mimo wielu lat ciągłej nauki nawet sobie tego nie wyobrażam.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak jest dobre światło do zdjęcia to od razu z aparatu wychodzi dobre i nic nie trzeba ruszać :-). Po swoich zdjęciach widzę że obróbki jest tym więcej im było gorsze światło i gorsze kontrasty.
    Problem w tym że idealne warunki w przyrodzie występują bardzo rzadko i tu się zaczyna pole do popisu dla fotografa. Od niedawna pomagam sobie w plenerach softboxem i od razu ilość obróbki spadła prawie do zera. I jak dla mnie takie zdjęcia są najlepsze i wyglądają najbardziej naturalnie.

Naprawdę wszystko zależy tylko od światła, jeśli da się zrobić dobre lub ma się po prostu szczęście to obróbka takiego foto trwa 5 minut i polega co najwyżej na usunięciu niedoskonałości cery
    www.digart.pl/zoom/3113025

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów