Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: Obrobka foto; tuszowanie braku umiejetnosci czy ...?

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Ale "lamerski" wątek. Ja wstydziłbym się powiedzieć: nie wykonuję swoich zdjęć w komputerze, tylko i wyłącznie w aparacie. Toż to niedbalstwo niemalże. Moje szersze zdanie na ten temat: Dlaczego RAW
    Ja wykorzystując RAWy oczywistym jest, iż poprawiam to, co dzisiejsza technologia (hardware i software, tak tak, ten w aparacie) nie potrafi.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    .....Potrafisz to sfotografować tak jak piszesz: z aparatu i już? To jestem pełen podziwu i z chęcią się tego nauczę od Ciebie.Bo mimo wielu lat ciągłej nauki nawet sobie tego nie wyobrażam.

Da się. Da się. 99% userów "małpek" tak ma.

Zdarza się, że zdjęcie z aparatu jest tak dobre, że nic w nim nie trzeba poprawiać. W reporterskich 99% procent zdjęć "do druku" tak ma. Nie może być inaczej bo kto ma czas na obróbkę. http://canon-board.info/showthread.php?t=20393 Zdjęcia rodzinne, pamiątkowe, z imprezki u cioci Zuzi - to wszystko są zdjęcia "prosto z aparatu" tylko... no właśnie nie one trafiają do annałów fotografii, nie "przechodzą do historii" itp. Ansel Adams nad każdym zdjęciem sporo parcował w ciemni. A czym się różni wołanie w ciemni od wołania w ciemni cyfrowej? Po ciemni cyfrowej nie mam plam na spodniach. To jedyna różnica...

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    ... iż poprawiam to, co dzisiejsza technologia (hardware i software, tak tak, ten w aparacie) nie potrafi.

Ja poprawiam własną nieudolność. Aparat jest doskonały. Rejestruje to co ma "z przodu obiektywu". To niekoniecznie musi być ładne, interesujące, poprawne, przyzwoite... obrabiając zdjęcie mogę pokazać sój osobisty stosunek do tego co na obrazku. To samo - w sensie obrazka - może wyrażać radość, śmiech, ból i smutek - zależy od tego JAK zostało namalowane. Tak namalowane przez fotografa w post-processingu.

Ponieważ tytuł wątku jest "tuszowanie..." podam przykład.

z aparatu bez obróbki - tak to widział aparat:

i po obróbce:

Obydwa są równie nieciekawe ale... bardziej chodzi o pokazanie tego co można ze zdjęcia "wyciągnąć" Obydwa są z tego samego RAWa.

Pozdrówka

EDIT: Aha, górne jest bardziej wierne temu co widzialy moje oczy.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-04-2009 o 22:09 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A nie przyszło nikomu do głowy, że ludzie robią zdjęcia z zamiarem ich późniejszej obróbki? Nie chodzi mi o naprawianie bę\łędów, ale o zamierzony konkretny efekt. Myślę sobie: Ustawię takie i takie parametry, potem trochę rozciągnę na krzywych, odejmę koloru, dodam ramkę. Taki przykład. Są operacje, których nie da się zrobić na etapie aparatu. Trzeba je robic w programie graficznym - tak jak kiedys w ciemni dobierało sie twardość papieru, wywoływacz, temperaturę tak teraz robi się to w photoshopie.
    Imho proces obróbki zdjęcia w programie graficznym jest integralną częscią powstawania zdjęcia. To co wychodzi z aparatu to jest półprodukt.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jak jest dobre światło do zdjęcia to od razu z aparatu wychodzi dobre i nic nie trzeba ruszać :-). Po swoich zdjęciach widzę że obróbki jest tym więcej im było gorsze światło i gorsze kontrasty.
    Problem w tym że idealne warunki w przyrodzie występują bardzo rzadko i tu się zaczyna pole do popisu dla fotografa. Od niedawna pomagam sobie w plenerach softboxem i od razu ilość obróbki spadła prawie do zera. I jak dla mnie takie zdjęcia są najlepsze i wyglądają najbardziej naturalnie.

Naprawdę wszystko zależy tylko od światła, jeśli da się zrobić dobre lub ma się po prostu szczęście to obróbka takiego foto trwa 5 minut i polega co najwyżej na usunięciu niedoskonałości cery
    www.digart.pl/zoom/3113025
    Jasne. :smile: Każdy robi takie zdjęcia.Szczególnie w studio lub w plenerze z lampami [bo panuje sie nad światłem].Trudniej zapewne w zastanym,ale też.
    Problem w tym że droga do takich umiejętności prowadzi przez naukę wpływania na zdjęcie np.przez pięć minut Pozdrawiam

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ...[ciach]
    Zdarza się, że zdjęcie z aparatu jest tak dobre, że nic w nim nie trzeba poprawiać.
    ...[ciach]...
    Ja poprawiam własną nieudolność. Aparat jest doskonały. Rejestruje to co ma "z przodu obiektywu".
    No właśnie, zdarza się... czasami.
    A z tą doskonałością aparatu tak bym nie szarżował. Doskonałe to są nasze oczy. Niektórzy, by mieć doskonałe zdjęcia targają ze sobą lampy, softboxy, filtry i inne graty. Na pewno aparat sam w sobie może wydawać się doskonały - w sensie wytworu umysłu i rąk ludzkich, ale na pewno w przyszłości będą lepsze, doskonalsze. Do tego dochodzi jeszcze przecież optyka, której do doskonałości też trochę brakuje.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Czasem zdjecia okazuja sie byc 'srednie' wiec co tam ..wrzuci sie do programu i beda zaje..ste.
    O

takie pojęcia wg mnie raczej funkcjonuja u osób nie stosujących PSa lub stasujących go w małym zakresie - z braku praktyki

bo to co napisałeś(aś) wyżej jest nie mozliwe do wykonania

bardzo chętnie moge ci wysłac średnio ostre zdjęcie i zrób mi z niego mega ostre zdjęcie.

a że można dodać koloru ? w naturze też postrzegamy kolor z różną intensywnością w zależności od natężenia światła
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodanie kolorkow tam gdzie sa np. nienasycone (bo nie poradzilismy sobie pstrykajac zdjecie) -...

tą wypowiedzia udowodniłaś ze w tym temacie nie masz doswiadczenia

bo żeby cos krytykować ( np tą obróbke tak jak Ty ) to trzeba coś poznać. a Ty niestety tego nie znasz

bo np chciałbym żebyś mi wytłumaczyła jak to sobie mozna poradzić z nasyceniem kolorów w aparacie ? to jak się to robi ? bo ja np nie za bardzo potrafie sobie wyobrazić. a żeby było trudniej to prosze mi to wytłumaczyć na przykładzie filmu negatywowego :-P
    Ostatnio edytowane przez twoje drugie ja ; 04-04-2009 o 08:02 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    No właśnie, zdarza się... czasami.
    A z tą doskonałością aparatu tak bym nie szarżował. Doskonałe to są nasze oczy.
    Oj, z doskonałością naszych oczu jeszcze bardziej trzeba uważać. Gdyby nie "Photoshop" między uszami nie śmiałbyś ich porównać nawet do najzwyklejszego kita ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jesli cos przeoczylam wystarczy wklepac odpowiednie linki kierujace do podobnego lub takiego samego watku.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=40440
    http://canon-board.info/showthread.php?t=30710
    http://canon-board.info/showthread.php?t=29624
    http://canon-board.info/showthread.php?t=24406
    http://canon-board.info/showthread.php?t=6628
    http://canon-board.info/showthread.php?t=5048

Polecam poćwiczyć: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

I aby kontynuować dyskusję wybierzcie sobie któryś z podanych wątków, najlepiej najświeższy (pierwszy podany), oczywiście po uprzednim przeczytaniu już podanych argumentów.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów