jakiś czas temu w piątek odebrałem Mac Mini, a w poniedziałek Apple wrzucił nowy model na 2010 rok.
teraz w piątek odbieram LX3 z usa, panas wrzuca LX5.
za 3 tygodnie odbieram 1ds3 i 35L, wiec pewnie we wrzesniu mozemy spodziewać się 1ds4 i 35L II![]()
jakiś czas temu w piątek odebrałem Mac Mini, a w poniedziałek Apple wrzucił nowy model na 2010 rok.
teraz w piątek odbieram LX3 z usa, panas wrzuca LX5.
za 3 tygodnie odbieram 1ds3 i 35L, wiec pewnie we wrzesniu mozemy spodziewać się 1ds4 i 35L II![]()
Nie bedę mówił głośno, kto mi szeptał do ucha, że LX5 ma mieć wykrojoną obsługę RAWów ;-)
W LX5 matryca ta sama co w LX3 http://www.fotofanklub.pl/index.php?...&catid=29:news
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
A właśnie, nowa cena $500 jak na moje, bez szału. Nie przekonuje mnie obrazek z budynkeim w tle. Ogólnie przeszło mi wkurzenie. Tak samo jak nowy Mac Mini nie zaoferowal nic ciekawego
Wniosek: Nowe 35LII nie powali ;D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Albo inaczej powiem, w tej cenie to wolałbym kupić GR3
Ostatnio edytowane przez allxages ; 21-07-2010 o 19:45 Powód: Automerged Doublepost
LX3 firmware v. 2.20
http://panasonic.jp/support/global/c...X3/index2.html
Optimization of software processing.
*Change in software version has no effect on camera performance
BTW. Matryca ta samo co w LX3, ale elektronika to już inna bajka.
Czytając to co napisałem można odnieść wrażenie, że Nikon szumi/pierze tak samo jak Sony, co jest nieprawdą![]()
the silence is deafening
OK,
chyba za starym jestem do takich zabawek. Przeczytałem instrukcje, przeczytałem broszurkę do v2.0 i nawet przeczytałem informacje o firmwarach. Mimo wszystko mam kilkanaście pytań do użytkowników LX-3. No po prostu sobie nie radze
- Program shift: jak zmienic szybkość migawki? Wiem jak w tym zmienić przysłone, ale z migawką sobie nie radze
- iExposure - w żadnym trybie nie mogę tego uaktywnić. no i w ogóle czy to w praktyce użyteczne?
- hiperfokalna jak focus nie łapie, czy hiperfokalna jest wtedy jak taki duży zielony kwadrat jest na LCD? ten kwadrat ma zaznaczone tylko rogi
- czy jest sens używać PreAF w praktyce? powiedzmy przy takim sobie streetcie
- Intelligent ISO - co to jest? Widze, ze dziala to w trybach P czy A, w ktorych automatycznie ustawiany jest czas migawki, a teraz oprocz czasu np. podbijane jest ISO zeby ten czas byl krotszy?
bo jak jest iISO to nie widac jakie ISO jest robione w trakcie strelania zdjecia i np. zrobilem taki test:
iISO - OFF: 1/15s ISO400
iISO - ON: 1/15s ISO400
czyli jakby nic, a ISO LIMIT było na ISO800 czyli jak na moje to powinno podbić ISO do 800 i czas skrocic do 1/30s
wiec? jak to dziala
- ISO Limit Set - tryb AUTO rozumiem ze dziala tak, ze ustawia ISO400 i ISO1000 dla flashowych zdjec, jezeli ustawione tez jest AUTO dla samego ISO. ustawienie ISO400 w ISO Limit Set spowoduje ze to bedzie maksymalne ISO zarówno z jak i bez flasha, tak?
Próbowałem wymusić to ISO1000 dla flasha i o to co zauwazylem, zawsze mam ISO100 z flashem! w trybie M dalem f/8 i 1/2000 i -2EV na flashu i wlozylem aparat to szafy i co? i ISO100 ;-) tez tak macie? na zdjeciu cos tam widac, ale na pewno powinno byc lepeij naswietlone czyli podbite ISO
- Stabilzer - jak w praktyce? AUTO daje rade? czytalem gdzies ze Mode2 najlepiej miec wlaczony caly czas..
- Min SHTR SPEED - dlaczego tylko w trybie P? Przeciez to byloby swietne w trybie A i wtedy podbijalo ISO. brakuje mi tego do w pelni dzialajacego autoiso.
moze ktos wie jak najlepiej ustawic aparat zeby:
a) przyslona byla stala f/2.0 (ew. domknieta jak brakuje predkosci migawki czy cos)
b) migawka nie wolniejsza niz 1/60s
c) ISO mozliwie niskie
mam wrazenie ze nie jestem w stanie czegos takiego sobie ustawic poza trybem M, ktory raczej nie jest optymalnym rozwiazaniem tutaj. myle sie?
a tak to pozostaje tryb P z autoiso, min shutter speed 1/60, ale wtedy przyslona wcale nie zawsze jest w pelni otwarta, moge oczywiscie uzyc program shift aby ja otworzyc, ale to nie jest super rozwiazanie
- FILM MODE: jezeli robie w RAW to jest sens tego uzywac? czy to wplywa w jakikolwiek na RAW? tak samo jak NR i inne?
- przepały: wlasciwie zawsze na korekcie 0 mam przepalenia male, i wyglada na to ze -1/3EV jest bardziej optymalne (dla Multi Metering), też tak macie?
Pewnie jeszcze jakieś pytania mam, ale to te najbardziej gnębiące
w ramach podziekowania powiem jak sprawdzic ilosc pstrykow ;-)
wylacz aparat w trybie REC, ustaw tryb P, wcisnij i przytrzymaj Focus i kursor do gory i wlacz aparat. trzymaj focus i wcisnij Menu/Set i kursor w lewo, i jeszcze raz Menu/Set i Kursor w lewo przy wcisnietym Focus i dostaniemy ladne informacje ile blyskow, ile klikow itd itd.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, zauwazylem AF ASSIST LAMP raczej nie jest pomocne, nie dosc ze swieci na pomaranczowo to przewaznie i tak wpada w hiperfokalną (jezeli hiperfokalna to to, co pytalem powyzej). rozncia taka ze z wlaczona tą opcją schodzi dluzej na walke z ustawieniem AF, a tak to szybciej mamy hiperfokalna, co przy takiej malej matrycy i tak wielkim DoF...nie ma znaczenia![]()
Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-08-2010 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost