Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 215

Wątek: Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    LX3 no coz mialem 3 mce i sprzedalem. Wiecie dlaczego?
    1- jakosc zdjec nieadekwatna do ceny
    Ja dałem 1400 - zaraz jak zobaczyłem na dpreview i specyfikację i zdjęcia i opinię, że to właśnie LX3 jest "moim" G10.

- te przyklady co tutaj pokazuja niektorzy to chyba niezle na PS obrobione bo aparat napewno takich fotek nie robi.
    Kurczę dzięki! Nawet nie wiesz jak się cieszę. Fotki w rw2 -> RawTherapee -> PS (tylko resize i SmSh), tam gdzie zaznaczono nie rw2 tylko jpg. Zer0 PP. Tylko wiesz magia tego aparatu polega na tym, że wszystko jest wyciągnięte na korpus i trzeba się pobawić tymi guzikami (nie czytałem jeszcze instrukcji!!!) i poświęcić troszeczkę czasu (do godzinki) na podpięcie swoich funkcji pod programowalne guziki.

A napewno nie mozna ich uznac za regule.
    Generalnie to tak jak Kolekcjoner myślę, że moje sample są do ... kosza
    To co magicy wyciągają z tego z D-B&W powala.

2- nie szumi moze najbardziej ale faktura zdjec jest jakas dziwna ze jest na nich ziarno a przy nawet niewielkim powiekszeniu szybko traca szczeguly.
    No to rzeczywiście G10. Do powiększeń nie ma nic lepszego.

3-AF beznadziejny i nie ratuje go nowy update cale to sledzenie wykrywanie twarzy itp.- bajery ktore nic nie daja w akcji.
    Wiesz 24mm, f/2.0 - tam nie ma miejsce na pomyłkę...
    Z lewej, na dole jest MF, poza tym tak, masz rację - AF jest słaby! W G1 jest o niebo lepszy (szybszy), ale zaraz, stop - to jest wciąż - TYLKO - kompakt...

W slabym oswietleniu nie daje rady poza centrum kadru a i w centrum roznie bywa.
    Guzik focus koło spustu w trybie AF pozwala ci przestawiać zieloną ramkę AF gdzie chcesz, ten sam guzik - to imho ważne - w trybie MF umożliwia... AF!!!

4- zdjecia z lampa zawsze jak namalowane akwarela i dziwnie ubarwione- i ustawienia nic nie daja.
    Lampa to zło konieczne, zwycięsko wychodzi imho tylko Nikon. Przy okazji zapomniałeś, że aparat ma FEC (trzy razy przycisk nad przyciskiem SET/Menu) - to naprawdę działa.
    Ubarwienie jest zwalone jak ty zwalisz WB - sprawdzałem, kilka razy zapomniałem - jedyna rzecz, która mnie powstrzymuje przed 100% .jpg.

5-LCD przeklamuje zdjecia- kolory i jasnosc.
    Zgoda, LCD jest pod consumer'a. Zauważyłeś, że aparat ma histogram?
    A i żeby nie było tak różowo: LCD na HV20 - to Canon - robi dokładnie to samo (daje większą saturację i rozjaśnia za bardzo)

6-delikatne wykonanie- chocaz obudowa metalowa przyciski i pokretlo, dzwignia zoomu jakby mialy zaraz odpasc. Obiektyw tez caly w luzach.
    Na pierwszy rzut oka tak jest, na drugi aparat mam ze sobą wszędzie i jeszcze nic mi nie odleciało, ekranik nie porysowany, itd. Tak jak z 350D: parę razy miałem obsuwę na glebę i żeby ratować kości przerzuciłem ciężar upadku na plastikowe 350D i nie pękło, lustro nie spadło, 17-85IS wytrzymał, 430EX nie chciała się rozlecieć...

Mialem juz kilka aparatow lumixsa i porownujac w standardowych sytuacjach TZ4, robi lepsze zdjecia pomimo gorszych parametrow technicznych.
    Mam stały dostęp do kilkunastu (już chyba) kompaktów, w tym do TZ-1 i chyba 3. Proszę nie żartuj.

Biorac pod uwage parametry LX3- obiektyw itd. jakosc zdjec od pierwszego probnego do ostatniego nie mogla mnie przekonac do tego ze zrobilem dobry zakup wywalajac 1700 zl. Nie mowie ze mam teraz kompakt bez wad ale mam jakosc zdjec jak z LX3 i 1000 zl w kieszeni.
    To jest najważniejsze - jesteś szczęśliwy.
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

Jestem szczesliwy tak jak Ty to najwazniejsze jak zaczniesz drukowac zdjecia a nie tylko ogladac na monitarze komputera spojrzysz na LX3 inaczej.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem szczesliwy tak jak Ty to najwazniejsze jak zaczniesz drukowac zdjecia a nie tylko ogladac na monitarze komputera spojrzysz na LX3 inaczej.
    Możesz rozwinąć myśl? Mam LX3, drukuję (oczywiście nie A3) i niezbyt wiem dlaczego mam patrzeć na to inaczej. Moim zdaniem wydruki wyglądają lepiej niż ekran (który jak na kompakt wygląda wielce przyzwoicie). Jak nie chcę targać DSa, to mam zawsze przy sobie LX3 i daje rade. 24/2.0 to jest to co bardzo mi się podoba :-)
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna

Domyślnie

te przyklady co tutaj pokazuja niektorzy to chyba niezle na PS obrobione bo aparat napewno takich fotek nie robi.

mam nadzieję, że tu to jednak żartujesz !?!?!?!
    Ostatnio edytowane przez michaela7 ; 13-05-2009 o 21:08

watsup
    Guest

Domyślnie

Witam

Zdjęcie zrobione przy lekkim wietrze i ruchu kwiatka, macro z ręki na iA!

Delikatnie wtrącę się do tej jakże ciekawej dyskusji.
    Jestem posiadaczem tego jakże ciekawego Panasonic-a LX3 i na początku też przeżywałem takie małe powiedzmy rozczarowanie, że te "Ahy i Ohy" totalny zachwyt to chyba była jakaś marketingowa ściema medialna i nic poza tym ale...no właśnie moje lekkie obawy prysły niczym pyłek z kwiatka jak zacząłem własne eksperymenty z ustawieniami tego małego niepozornego "ustroństwa". Okazało się bowiem, że właśnie to co czytałem i co w sumie zdecydowało o moim zakupie za ciężkie pieniądze (1800 zł) nie poszło na marne, bo ten aparat ma OLBRZYMI potencjał tylko z jednym małym zastrzeżeniem...dla chcących! Jeśli liczysz na funkcje automatyczne to masz rację nie warto kupować tego typu aparatu a jedynie TZ4 i efekt masz "podobny" (w opcji ustawień iA).
    Podsumowując, jeśli ktoś chce zrobi z tego aparatu semi-profesjonalne narzędzie do strzelania ciekawych fotek nie dźwigając lustrzanki w plecaku.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do kupna tego wspaniałego aparatu!
    Ostatnio edytowane przez watsup ; 09-08-2009 o 00:26

the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ponoc regularnie takie posty sie pojawiaja od Listopada.
    Ale kto wie...
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Ponoc regularnie takie posty sie pojawiaja od Listopada.
    Ale kto wie...
    Mogą udupić ten cam by się sprzedawał gf-1, kilka postów było jednak ten jako jedyny? ma info z Panasonic nie ze sklepu.
    the silence is deafening

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Mogą udupić ten cam by się sprzedawał gf-1, kilka postów było jednak ten jako jedyny? ma info z Panasonic nie ze sklepu.
    Pewnie, ze tak. Na u43 maja wieksza marze. I ludzie wchodza w "system".
    Nie mowie tak, nie mowie nie.

Ten gosc ma jedynie info z infolinii Panasonic US.
    Mnie to nie przekonuje, zobacz pkt. 2.

1) Na u43 rumors bylo juz pare miesiecy temu, ze nie bedzie nastepcy LX3, bo nastepca jest po prostu u43.
    2) A propo infolinii Panasa - jak ja zadzwonilem kiedys na polski numer i pytalem sie o zarowno GH1 jak i LX3 - to wlosy deba stawaly, ze ktos moze takie bajki opowiadac. Rownie dobrze moglaby to byc infolinia w Indiach, a pan\pani czytac z kartki, a przed chwila odbierac telefon w sprawie Siemens'a.
    Pozdrawiam!

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów