Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: 40d - glupie pytanie

Dopiero zaczyna

Domyślnie 40d - glupie pytanie

Witam
    Mam pewne pytanie, bowiem osoba niepożądana bawiła się aparatem i coś poprzestawiała, nie mogę dojść jak to zrobiła, mimo restartowania C.Fn ustawien indywidualnych i resetowania ogolnych ustawien aparatu. Mianowicie dotyczach na trybie TV z preselekcja migawki ustalałem czas naswietlania typu 1/80 etc i przy takim czasie przy mojej portretówce 1.8 przysłona właśnie tyle wynosiła, 1/80 - 1.8 czym dłuży czas naswietlania tym mniejsza przysłona, teraz coś jest poprzestawiane bowiem w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0, im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.

Moze to durne pytanie, ale nie moge dojsc.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Priorytet jasnych partii obr. lub Autom. optymalizator jasnosci - tak sie nazywaja te opcje w 450D.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas890 Zobacz posta
    w zaleznosci od punktu jaki złapię przysłona sama sie zmienia odwrotnie proporcjonalnie, punkty ciemne sam aparat rozjasnia, zas na jasnych obszarach daje przyslone 4.0 6.0 itp typu 1/80 - 4.0 1/100 - juz 3.0
    Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.

Natomiast tego:

im krotszy czas naswietlania tym jest ona mniejsza, wczesniej bylo na odwrot.
    To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. Jesli mówimy tu o przypadku, kiedy nie zmieniamy czasu naświetlania, to wygląda mi to na zmiane pomiaru światła (np z martycowego na punktowy) W tym poprzednim takie zmiany też zachodziły, tylko nie były pewnie tak widoczne.

Natomiast tego:

To Ci racjonalnie nie wytłumaczę:grin:

Pozdrawiam
    OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach. Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.

Domyślnie

OOO wlasnie to chyba to. Gdzie sięzmienia tą opcję, bo ja już zdrowie sobie popsulem siedząc i grzebiąc w tych opcjach.
    A to ma Ci powiedzieć użytkownik, który tego aparatu nie ma..:-)
    Na górnej ściance drugi przycisk od lewej licząc od lampy błyskowej (pomiędzy przyciskiem podświetlającym górny ekran, a wyboru trybu AF)

Pierwszy post i zastosowanie tej funkcji nic nie dało.
    Co masz przez to na mysli?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/

Priorytet jasnych partii obrazu też nie pomógł. Hmm a moze gdzies w zaawansowanych opcjach jest coś dot. tego pomiaru światła ?

Domyślnie

jest przejscie z punktowego na wielosegmentowy i na skupiony, ale zaden z tych trybów rowniez nic nie daje :/
    Daje, daje, tylko trzeba o tym więcej poczytac, żeby zrozumieć na jakiej zasadzie to działa..;-)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5234

Takich linków jest mnóstwo, poszukaj w google'arce..

Jesli nie to, to opisz dokładniej problem, bo możliwe, że szukamy nie w tym kierunku..:-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dam przykład zeby zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 musze ustawic czas naswietlania 1/8000, nie wiem o co chodzi ://

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Sprawdz co masz ustawione w C.Fn I -6 - Bezpieczne przesuwanie ekspozycji (Tv/Av) ... Tu moze masz wlaczone i tak sie dzieje... C. Fn IV-4 - kierunek obracania nastaw... Bo jezeli to nie to co powyzej i nie Priorytet jasnych partii... Wyjmij baterie podtrzymujaca ustawienia i tyle...

Dopiero zaczyna Awatar wodzu99
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

moze nie jest to odpowiedz na twoje pytanie, lecz sugestia, iż moze jest czas by zacząć fotografować z manualnymi ustawieniami... i wtedy ustawiasz wszystko tak jak chcesz...
    http://www.postrozny.eu || http://www.volley24.pl
    Canon EOS 1Dmark III + C 50 1.8 + C 300/2.8L USM + S 24-70/2.8 + S 70-200 2.8 HSM + 430EX II

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów