Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Skuteczna regulacja AF w 300D

MarcinK
    Guest

Domyślnie

Mam 2 szkła: Kita i nową Sigme 70-200 2.8 Niestety na tej sigmie mam FF jakieś 40mm. Na kicie natomiast wszystko jest w miare ok. Nie testowałem bo po co jak jest ok Taka kalibracja do Sigmy nie spowoduje mi rozjechania ostrosci na kicie?

Aparat 350D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinK
    Mam 2 szkła: Kita i nową Sigme 70-200 2.8 Niestety na tej sigmie mam FF jakieś 40mm. Na kicie natomiast wszystko jest w miare ok. Nie testowałem bo po co jak jest ok Taka kalibracja do Sigmy nie spowoduje mi rozjechania ostrosci na kicie?

Aparat 350D
    Podoba mi się Twoje stwierdzenie "w miarę ok" i "nie testowałem". Może przetestuj i okaże się że to "miarę" będzie wynosić 40mm Wtedy regulacja Sigmy pozwoli na wyeliminowanie "w miarę" i będziesz miał samo OK co jest chyba bardziej zadowalające

MarcinK
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur Lewandowski
    Podoba mi się Twoje stwierdzenie "w miarę ok" i "nie testowałem". Może przetestuj i okaże się że to "miarę" będzie wynosić 40mm Wtedy regulacja Sigmy pozwoli na wyeliminowanie "w miarę" i będziesz miał samo OK co jest chyba bardziej zadowalające
    Masz racje - po wykryciu FF w Sigmie musze przetestować też kita. Nie jestem zwolennikiem fotografowania kart testowych i dlatego nie testowałem kita bo zdjęcia mi odpowiadały Gorzej jak na kicie wyjdzie ze mam BF. Zresztą wieczorem potestuje tą sigme z innym body. Może z obiektywem jest coś nie tak...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

f/3.5-5.6 z kita bardzo skutecznie maskuje sporo problemow FF/BF i dopiero jasne szkla powoduja ujawnienie sie problemu.
    ...

MarcinK
    Guest

Domyślnie

Na Kicie wyszedł mi też malutki FF, ale naprawde minimalny (max 2 mm).
    Dziś sigma testowana była na 300D i wyszło dokładnie to samo. Postaram się ją reklamować, ale jak sie nie uda to chyba sie skusze na tą kalibracje. Mam nadzieje, że nic nie zepsuje Jak by coś nie poszło (tfu tfu ;-) ) to będzie na Was ;-)

Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a przy jakiej przysłonie testowałeś Sigmę? Bo tak jak pisał Kuchatek, kit jest ciemny i skutecznie niweluje to wszelkie odchyłki, dopóki nie sa bardzo duże. Jeśli na kicie masz 2mm przy f3.5(a tym bardziej f5.6) to jestem skłonny twierdzić, że raczej aparat powinieneś regulować.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

MarcinK
    Guest

Domyślnie

Już jestem po dokładnych testach. Testowałem sigme na 3 puszkach (300D, 350D i 1D). Na wszystkich wynik był podobny i powtarzalny. Do tego testowałem obiektyw canona 70-200 2.8 L na 350D i 1D i ostrzył idealnie. Więc wydaje mi się, że to raczej bedzie wadliwy obiektyw. Nie wiem, takie obiektywy się jakoś kalibruje???
    Rozmawiałem ze sprzedawcą i ten twierdzi ze przesuniecie 20 mm na takim obiektywie znajduje się w głębi ostrości. Mnie na kalkulatorze (http://www.dofmaster.com/dofjs.html) wychodzi ze przy ok 2 m (min. odległośc ostrzenia to 1,8m), f 2.8 i ogniskowej 200 mm cała głębia ostrości (w przód i w tył) wynosi ok 10 mm. A ja mam ostrzone 20 mm przed obiektem. Zresztą to widać na zdjęciach.
    Na kicie testowałem przy 55 mm i f 5.6.
    Jestem lekko mówiąc załamany. Wydałem tyle pieniedzy, a 10 razy tańszy kit robi mi ostrzejsze zdjecia

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ktoś ostatnio napisał coś o przypadłości tej Sigmy przy ostrzeniu w okolicach minimalnej odległości ostrzenia (ale np. ja tak nie mam). Pytanie tylko, jak często robimy takie zdjęcia :rolleyes:
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dziki
    Guest

Domyślnie

Nie łam się
    Ja kupiłem niedawno Tokinę 20-35 f2.8 atx pro itd... i mam ten sam problem. Podobno zawsze można wrócić do analoga. Teraz bardzo staniały;-) .
    A tak serio, to się naprawia podobno. W słynnem serwisie na Żytniej
    Pozdr

MarcinK
    Guest

Domyślnie

O serwisie z Żytniej to już sie naczytałem i modle sie, żeby tam nie trafić
    Zastanawiam się czy jak samemu dalikatnie zmienie połozenie lustra (tym mimośrodem) czy to nie pomoże? Zawsze przecież można wrócić do pierwotnego położenia (jak sie uda trafić) W sobote wybieram sie w plener i zobacze jak to się prezentuje pod kątem FF/BF - tzn czy bardzo to bedzie widać na zdjęciach.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów