Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Teleobiektywy+polar=spadek jakości ?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Teleobiektywy+polar=spadek jakości ?

Gdzieś ostatnio przeczytałem iż w obiektywach długoogniskowych w skutek używania polara bardzo spada jakość. Wynikało z tego iż tego typu obiektyw nie bardzo akceptuje cokolwiek co zmienia parametry oświetleniowe.
    Kolega Semtex w jednym z wątków poruszył taki właśnie temat, który mnie bardzo zainteresował, ze względu na chęć używania filtra polaryzacyjnego, nie tylko w canonie 10-22, ale także w tele 100-400 L.

W związku z powyższym chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

sam sie zastanawiam nad polarem lepszej klasy do mojego tele.. lecz glownie foce z tulipanem a wtedy manipulacja polarem jest malo mozliwa
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czyżby nikt nie wiedział ?

Coś już napisał Awatar Slaw
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Kolega Semtex w jednym z wątków poruszył taki właśnie temat, który mnie bardzo zainteresował, ze względu na chęć używania filtra polaryzacyjnego, nie tylko w canonie 10-22, ale także w tele 100-400 L.

W związku z powyższym chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
    U mnie zauważalnie spada na 70-200 2,8. Sam byłem zaskoczony . Bede probował założyć inne. Ale dziwne bo to BW !!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Muflon pewnie by mogl napisac cos, o ile zauwazy ten watek (chociaz ostatnio to raczej bylo kiepskie doswiadczenie pt. "polar+uv")
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Silesia

Domyślnie

U mnie zauważalnie spada na 70-200 2,8. Sam byłem zaskoczony
    Kurcze,czyli to jednak prawda.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Muflon pewnie by mogl napisac cos, o ile zauwazy ten watek (chociaz ostatnio to raczej bylo kiepskie doswiadczenie pt. "polar+uv")
    Hmm, ja bym sie wolal nie wypowiadac, bo to bylo moje pierwsze dotkniecie polara - wrzucilem go na 100-400 ot tak, zeby zobaczyc czy bedzie "wiecej nieba w niebie" . Do tego nie zdjalem UV i... no coz, zdjecia (na f/5.6-f/8 ) wychodzily w miare sensowne tak do 200-300mm Powyzej raczej 90% do kosza. I nie byl to problem z ostrzeniem - widac bylo ewidentne mydelko, jak z najpodlejszego 90-300. Moze przy kolejnej lotniskowej okazji sprobuje troche postrzelac roznymi kombinacjami z/bez filtrow i porownac.

(ale disclaimer: nie znam sie na tym zupelnie zupelnie - dla mnie zaskoczeniem byl fakt, ze CirPol w ogole sie kreci bo myslalem ze to jest roznica miedzy kolowym i liniowym )

Uprawnienia umieszczania postów