Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

A teraz pytanie: dlaczego piszesz o "zajmowaniu wiekszosci kadru"?
Teoretycznie mozesz gdziekolwiek w kadrze umiescic probnik, no powiedzmy w takim miejscu, gdzie pada swiatlo, dla ktorego balans bieli chcesz ustawic, a nastepnie podczas obrobki RAW'a najechac tam pipeta.
Ponieważ pracuje w ten sposób, że ustalam wzorzec po czym zmieniam WB w aparacie z Auto na Custom.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
Moje spostrzezenia - ta blenda sie niezbyt nadaje, tzn. jak bedziesz najezdzal na nia pipeta, to w roznych jej fragmentach dostaniesz dosc mocno rozne wyniki - co nie powinno miec miejsca. Ona bardziej sie nadaje do ustawienia parametrow ekspozycji.

Zobacz co Janusz pisze w podanym przeze mnie watku. Ja testowalem CBL Lens i dawaly o niebo lepsze wyniki, tzn. jak klikalem w roznych miejscach pipeta - dostawalem bardzo zblizone wyniki. Albo wariant drugi: robilem zdjecie CBL Lens i nastepnie ustawialem WB w aparacie wg takiego wzorca. Rezultaty poprawne.

Mam podobne spostrzeżenia (bliższe prawdy jest zdjęcia pierwsze, z auto-WB), ale chciałem wykluczyć ewentualny mój błąd.
Oczywiście chętnie przeczytam opinie innych, którzy z takiej formy ustalania WB korzystali...