Oczywiscie. Zreszta przy duzych odleglosciach flash co najwyzej moze popsuc sprawę. To tak jak używanie flasha na trybunach sportowych. Który fotoreporter uzywa flasha?
Ja pracuje w takich warunkach i szczerze mowiac uzywalem kiedys stałki 20/2.8 i było ultra za wąsko. Ale sa takie koncerty gdzie pewnie 200mm byłoby cacy. Sprzęt, ustawienia dobiera się do konkretnego reportażu. Nie ma gotowych receptur na wszystko....
....i tu jest dobry przyklad. Ja bym to potraktował jako wartości początkowe co najwyżej. Prawdodpobonie w rzeczywistości wszystko trzeba by pozmieniać lekko, bo tak to będzie wyglądać.Zaloz EF 85/1.8
Ustaw M, czulosc 1600 i na sztywno 1/160
Ekspozycje koryguj wylacznie przeslona, ale zaloze sie ze juz 2.2 bedzie wystarczajace do prawidlowego naswietlenia kadru.
kris200 zrobił kilka fajnych zdjęc koncertowych bez lampy, a jednak nie przypominajających 90% zdjęć w których główną rolą jest pokazanie światła zastanego, a nie zespołu. http://canon-board.info/showthread.php?t=40517
A jeśli chodzi o lampę, to polecam zdjęcia mojego kolegi Łukasza Wołągiewicza. Zaznaczę, że część jest zrobiona analogiem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak z ciekawości...nie lepiej w takim razie ustawić aparat na Tv, dać mu te powiedzmy 1/60 czy tam 1/80 i niech sobie sam prrzysłonę dobiera? Reflektory troche latają i można stracić dobre światło kiedy samemu się kręci na M. Tak mi się wydaję przynajmniej. Ja akurat robię tylko na M, ale to z innych powodów..