Nie używanie lampy w tym wypadku miało na celu uszanowanie wykonawców, którym błyskanie po oczach nie przyprawia aniumuszu, a wręcz najzwyczajniej na świecie wk...wia.
Druga rzecz- to piękna plastyka światła zastanego.
Nie używanie lampy w tym wypadku miało na celu uszanowanie wykonawców, którym błyskanie po oczach nie przyprawia aniumuszu, a wręcz najzwyczajniej na świecie wk...wia.
Druga rzecz- to piękna plastyka światła zastanego.
http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...
Co do plastyki to jak juz napisalem - kwestia co chce się osiągnąć.
Co do wkuwiania i braku poszanowania to trochę sie zapędzasz. Spora czesc zdjęć, na których błyskałem lampą po oczach było wykonywane na prośbę tychże wykonawców bądź promotora trasy.
no tak, skoro lubią lub im nie przeszkadza... może tak zostać... Ja nawet dziecku nie błyskam po oczach... no ale jak się nie może obejść bez przypalnia... to się nie da..
http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...
no ja tam na 1.8/2.0, iso 1600 robilem foty i czasy mialem ok 1/50.. przy naciskajacym tlumie z kazdej strony strasznie ciezko bylo kadrowac/utrzymac nieporuszone zdjecie.. nie mowiac o tym ze nawet USM czesto mi nie trafiał.
to sie kolega o akredytacje ubiegajproblem zniknie
heheheszczerze to nawet nie wiem gdzie trzeba - u organizatora?
wtedy to bylem akurat bardziej z powodu samego zespolu niz dla zrobienia zdjec. ale postanowilem zobaczyc jak to jest i wzialem ze soba sprzecik![]()
Przecież jak cały czas piszę, że zależy od tego co chce sie uzyskać itd itd.
Owszem, przy dobrym oświetleniu, ogromnej scenie itd itd. raczej bym lampy nie wyciągał![]()
BeatX - właśnie pisałem, ze iso 1600, f 1.8-2.0 w trybie Av, a czasy mi dobierał ok 1/50, 1/60. Jak przez chwile swiatlo mignelo po postaci no to rzeczywiscie dochodzilo do 1/100.. ale.. nie zawsze bylem przygotowanywlasnie 85mm mialem zapiete
stalem niestety za blisko, stad kadrowanie takie jakie bylo. koncert w klubie, dosc ciasno bylo
wg tego co napisales wychodzi ze trafilem na ciemny koncert?
Koncercik za to byl fajny. linki ktore dałeś obadam![]()
Olej automatyke aparatu na koncertach
Ustaw manual i sproboj z takimi ustawieniami jakie zaproponowalem.
Zrob zdjecie, looknij na wyswietlaczu jak wyszlo i ewentualnie skoryguj ekspozycje przeslona.
Powtarzam, ze nawet jak niedoswietlisz fotki robiac w rawach, to to jest zaden problem, bo w ACR skorygujesz ekspozycje jednym suwakiem, nawet do 1EV przy dobrym odszumieniu
Przykladem niech bedzie jedno z moich zdjec:
Robione stosunkowo ciemna optyka jak na koncert, czyli Tamron 70-200/2.8
Przy kombinacji 200mm/f.2.8
[30D, iso 1600, 1/320]
Zgadnij co wskazywal swiatlomierz?
A jak widac fotka, jest poprawnie naswietlona (oczywiscie poprawilem ekspozycje suwakiem w ACR)
Pomijam kwestie kontrastu na tej fotce, ktorego juz mi sie nie chcialo podwyzszac w lightroom.
allxages: po Twoich przykladach nasowa sie jeden wniosek: nie leza ci ciasne kadry - a swietnie sie czujesz w szerokich, ot co![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/