Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: [430 EXII] Dyfuzor

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    czy mógłby mi ktoś na jabłkach wytłumaczyć czym różni się dyfuzor za kilkanaście zł od dyfuzora za kilkadziesiąt zł
    zapewne jakością......

tu i tu plastik, ale diabeł siedzi w szczegółach - rozproszyć światło równomiernie nie jest tak prosto, trzeba wykonać dokładne badania i projekt grubości ścianek, gęstości plastiku itp. itd. i utrzymać te normy w produkcji, i o ile stofen zapewne zrobił to wszystko zgodnie ze sztuką, o tyle chińskich podrabiaczy o to nie podejrzewam.

zrób fotkę jednolitej pustej powierzchni oświetlając ją tylko stofenem i potem podróbką. stofen zapewne da równomierne oświetlenie i minimalną winietę. podróbka może dać mazaje i większą winietę.

ale nie wiem, sam nie sprawdzałem. kupiłem używany oryginał za 20 zł
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeden to oryginał, drugi to podróbka i tyle
    msz takie coś nie wystarczy Ci, żeby rozproszyć światło do portretu - to jest bardziej do reporterki i wnętrz
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jeden to oryginał, drugi to podróbka i tyle
    msz takie coś nie wystarczy Ci, żeby rozproszyć światło do portretu - to jest bardziej do reporterki i wnętrz
    co byś zatem radził skoro dyfuzor nadaje się bardziej do reportażu i wnętrz ?
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak już pisałem, stofen nie wiele tu da
    co do portretu - ciężkie pytanie...
    może softbox studyjny na lampę, lampa na bracketcie, odbicie od blendy lub siatkowy dyfuzor, a może jeszcze parasolka? wybór jest duży
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

co byś zatem radził skoro dyfuzor nadaje się bardziej do reportażu i wnętrz ?
    Sprobuj sobie czegos w tym stylu
    http://www.allegro.pl/item639105124_...580_ex_ii.html

Do portretu powinno byc idealne. Sam sie nosze z zamiarem zakupu, dzisiaj z nudow wzialem i zmontowalem cos w tym stylu z kartki a4 zloznej w pol. Efekt przeszedl moje smiale oczekiwania i choc nie pokaze przykladow (to byly kadry testowe nie wyjsciowe) to powiem, ze naprawde daje bardzo dobre rezultaty. Postac byla rownomiernie oswietlona, wlosy od gory rowniez (odbicie czesci swiatla od sufitu). Kadry dosc ciasne tj od polowy w gore. Ponadto tlo rowniez oswietlone rownomiernie, a w oczach bylo widac blysk.

Powinno sie to doskonale nadac do pleneru jako zrownowazenie naswietlenia sceny (niwelacja cieni). Ale sadze tez (teoretyzujac), ze moze to miec doskonale zastosowanie przy slubach w kosciolach, gdzie mozna pomazyc o odbicu swiatla od sufitu. W ogole w blizszych kadrach bedzie to lepsze niz dyfuzor, bowiem z bliska dyfuzor skierowany w przod (na duzo slubach tak widzialem) daje zbyt ostre swiatlo. A tutaj, efekt wydal sie podobny jak przy zalozonym dyfuzorze ze skierowanym palnikiem do gory.

W zwiazku z powyzszym bede chcial kupic to co ci podalem w linku.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 11-06-2009 o 17:51
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kurcze całkiem ciekawy patent, jak będziesz miał to cudeńko to skrobnij jakie sa efekty, a najlepiej jakieś sample "z" i "bez"
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

kurcze całkiem ciekawy patent, jak będziesz miał to cudeńko to skrobnij jakie sa efekty, a najlepiej jakieś sample "z" i "bez"
    Zgadzam się. Szczególnie tam można go wykorzystać, gdzie nie ma możliwości odbicia światła od sufitu. Najlepiej jakby wypowiedział się ktoś praktycznie wykorzystujący ten gadżet.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Dopiszę się do wątku.. w jaki dyfuzor najlepiej się zaopatrzyć do w/w lampy? :> fotografia wewnatrz-budynkowa

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

I tutaj moze byc problem, bowiem poki co jest mi jako tako nie potrzebny, dopiero w sierpniu bede focil chrzest w kosciele, gdzie sufit jest na wysokosci 20 m nad glowami (z czegos ala drewno), a sciany sa biale, tyle tylko, ze od oltarza oddalone po ok 8-10m. Na szczescie jako tako kosciol jest jasny tj. wszystkie sciany biale i u gory ciag szybek pod dachem na dlugosci kazdej ze scian. Takze bardziej niz brak swiatla beda mnie martwic zafarby produkowane z licznych i duzych witrazy, aczkolwiek uwazam, ze wynalazek, ktory jest w linku tutaj idealnie sie sprawdzi. Wole to niz walenie dyfuzorem prosto w oczy z kilku m, bo nie ma o co odbic.

BTW: nastawiam sie, ze caly chrzest oblece tylko z 50-tka na korpusie.
    Cytat Zamieszczone przez lucasmadi Zobacz posta
    Dopiszę się do wątku.. w jaki dyfuzor najlepiej się zaopatrzyć do w/w lampy? :> fotografia wewnatrz-budynkowa
    Wydaje mi sie, ze powinienes pojsc w strone bouncerow i stofenow. Ja osobiscie mam zwykla podrobke za 20-30 zl i np w w pokoju 3/4 m daje rade tzn rownomiernie oswietla caly kadr.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 12-06-2009 o 13:04
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zamówiłem tego Tumaxa.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów