Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Zmiana systemu, co wybrać ? (Prima aprilis)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Zmiana systemu, co wybrać ? (Prima aprilis)

Od dwóch tygodni chodzi za mną myśl o zmianie systemu. Canon, w przedziale cenowo-jakościowym który mnie interesuje, w zasadzie przestał się rozwijać. Wszystkie nowe produkty to niewypały, albo straszą ceną albo ich możliwości są dalekie od moich oczekiwań. Nie chce w to dalej brnąć, bo nie widzę możliwości dalszych modyfikacji swojego zestawu, tak by w pełni realizował moje potrzeby.
    Do zbycia będę miał 2 body cyfrowe, 2 analogowe, jedenaście obiektywów, trzy lampy, jakieś drobiazgi. Liczę że wraz z tym co mogę w tej chwili dołożyć nazbiera się około 25 tys. I tu rodzi się moje pytanie, w którym pójść kierunku. Naturalnym, wydawałoby się wyborem, jest Nikon, lecz do niego też nie do końca jestem przekonany. Sądzę że podobnie jak u Canon rozwój tego sprzętu stanie w miejscu i po chwilowej euforii znajdę się w analogicznej do obecnej sytuacji. Jaka jest zatem alternatywa, proszę o radę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No wiesz, musisz sobie odpowiedzieć na jedno (albo i 3) [....] ważne pytanie:
    • czy potrzebna ci lustrzanka, która robi znakomite zdjęcia, oferując błyskawiczne czasy reakcji?
    • czy chcesz mieć nieograniczone możliwości i nieuznajesz kompromisów?
    • czy potrzebny ci niezwykły aparat, który ustanawia nowe standardy fotografii?

Niezrównana moc do realizacji artystycznych wizji, to tylko nowa lustrzanka A900, oczywiście firmy SONY. To idealny wybór, by zrealizować osobistą wizję artystyczną. Eleganckie wzornictwo, piękne wykonanie, solidna konstrukcja.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Ja ostatnio bawiłem się nowym Sony i popieram Tomka. Zdjęcia jakby bardziej ostre. Zauważyłem też mniejsze szumy na maksymalnym ISO niż w nowych Canonach. Myślę że powinieneś się poważnie zastanowić w końcu Sony ma dużo punktów serwisowych w całej Europie więc jak pojedziesz gdzieś dalej fotografować to na pewno możesz liczyć na rzetelny serwis.

Poza tym wiele osób chwali Sony zatem myślę że dobry wybór.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Przyznam że zacząłem interesować się produktami tej firmy. Stworzyli nowy, ciekawy system i podejrzewam że nie spoczną na laurach jak dotychczasowi wielcy tego rynku, czyli Canon i po trosze Nikon.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Eeee, a ja myślałem że to na serio :-)

Uzależniony

Domyślnie

Tylko Samsung. To on, jak sam zapowiada, od 2012 roku będzie numerem jeden wśród producentów aparatów fotograficznych. No tak, ale 21.12.2012...

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Poza tym miałbyś coś nowego, wszędzie te białe L'ki i Nikonowe złomy. Sony ma mały współczynnik awaryjności.
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Po czym wnioskujesz że nie na serio? :>
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 01-04-2009 o 01:06
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z mojej strony też wszystkich pozdrawiam z Prima aprilis .

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Jak najbardziej na serio. Od kilku miesięcy nie sprawiłęm sobie żadnego szkiełka, bo poprostu nie mam co kupić.
    Chciałby wymienić swoje 24/2.8 i 35/2 na jakieś bardziej współczesne konstrukcje, z porządnym AF, ale po kolejnych sezonowych premierach widzę że się już na nie nie doczekam. Elki f/1.4, pomijając kwestie budżetowe, które z bólem ale jakoś bym w końcu przełkną są dla mnie za duże i za ciężkie. Takich przykładów mógłbym wskazać więcej.
    Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    Tylko Samsung. To on, jak sam zapowiada, od 2012 roku będzie numerem jeden wśród producentów aparatów fotograficznych. No tak, ale 21.12.2012...
    Myślałem o Samsungu, ale póki co to kopia produktów Pentaxa, który, mimo iż swego czasu produkował ciekawe aparaty i świetne szkła, pewnie niedługo padnie i co wówczas ? Czy Samsung da radę pociągnąć to sam ?
    Cytat Zamieszczone przez dark4blade
    Z mojej strony też wszystkich pozdrawiam z Prima aprilis .
    Żaden Prima aprilis. Niedawno przesiadłem sie na diesla, po kilkunastu latach wożenia się benzyniakami, więc nie widzę powodu aby robić dogmat z marki używanego sprzętu foto, zwłaszcza że przestała mi ta marka odpowiadać.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

hmmm to aparatu nie kupuje sie by robic zdjecia tylko by kupowac obiektywy?
    qr.. zawsze wiedzialem ze robie cos nie tak
    moze kup sobie kamere sony.. jakie mozliwosci ujec kiedy jedziesz w trybie ciaglym...
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów