Z jakiej to ma być dziedziny? Elektronika? Informatyka?
Z jakiej to ma być dziedziny? Elektronika? Informatyka?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Raczej ciężko cokolwiek specjalistycznego na ten techniczny temat znaleźć w księgarniach.
Przypomniał mi się tekst z filmu:
"No i co ty mi możesz powiedzieć, czego w internecie nie znajdę."
Może to zabrzmi głupio, ale myślę że twoim najlepszym "przyjacielem" powinien stać się Google
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Nie wiem jaki dokadnie jest temat twojej pracy.
Pisałem coś podobnego więc wiem,ze to nie takie proste zadanie znależć dobrą bibliografię.
"Przetwarzanie obrazów w programie Matlab."Zygmunt Wróbel,Robert Koprowski skadinąd moj profesor (bardzo fajny człowiek)
Pozostają ci raczej niestety anglojęzyczne pozycje ksiązkowe.
Ja korzystałem z Ben Long - Fotografia Cyfrowa wydanie III
Próbka tego jest tutaj
ftp://ftp.helion.pl/online/fotoc3/fotoc3-2.pdf
Niestety to takim prostym dziecinnym językiem jest napisane.
Jaki temat pracy?
Ostatnio edytowane przez Komm ; 02-04-2009 o 22:05
450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM
tak jak wczesniej pisalem, moj dumny temat pracy brzmi "fotografia cyfrowa")
Źle szukasz. Nie szukaj w dziale z książkami o fotografii, bo dostaniesz informacje o "utrwalaniu obrazów za pomocą aparatu fotograficznego", czyli nie sposób w jaki działa matryca aparatu, ale raczej instrukcję jak wykorzystać tę matrycę do robienia zdjęć, czyli wszystko będzie omówione bardzo powierzchownie.
Szukaj jakichś pozycji z zakresu fizyki technicznej, działu optoelektroniki. Nie wiem czy znajdziesz dużo po Polsku, ale jeżeli znasz angielski to nie powinno być problemu.
Jeżeli szukasz książek, które są o fotografii to warto jest odwiedzić giełdę fotograficzną w "stodole". Tam czasami można trafić na pierwszym piętrze na jakąś starszą książkę fotograficzną. Nie są zbyt szczegółowe, ale nie jest to lanie wody. Są wzory, schematy i wszystko jest ładnie wytłumaczone, ale o samej fotografii cyfrowej to wąpię, że coś będzie.
Ostatnio edytowane przez Mikey ; 04-04-2009 o 20:32
Acha. No to jeśli Twoja uczelnia ma wykupiony dostęp do elektronicznych wersji czasopism to zaszywasz się w pracowni na dzionek, zapuszczasz szukajkę w Elsevierze i masz stosiki artykułów. W tym przyjemne przeglądówki, przynajmniej jeśli chodzi o stronę fizyczno - elektroniczną (moja działka). Pewnie arty informatyczne też się da znaleźć.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0