Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jaka "Techniczna" książka o fotografii cyfrowej?

Mieszany widok

riDER
    Guest

Question Jaka "Techniczna" książka o fotografii cyfrowej?

Witam,
    W zwiazku z tym iz od zawsze interesowalem sie fotografia przy wyborze tematu mojej pracy licencjackiej rzecza oczywista dla mnie było wybranie spośród stosu tematów jednego konkretnego o tajemniczej nazwie "fotografia cyfrowa" ;-)

I tu sie pojawia problem.
    Zdarzylem juz nabyc takie pozycje ksiazkowe jak:
    • Harold Davis - fotografia cyfrowa
    • Ben Long - Fotografia Cyfrowa
    • Jerzy Fedak - Fotografia cyfrowa od A do Z

Jednak po powierzchownym obejrzeniu zawarosci stwierdzam, ze jest tam mało szczegółów dotyczacych tego "jak to działa?". Szczególnie brak mi solidnych wyjaśnień zagadnień m.in o matrycy CCD, CMOS, Kompresji plików, RAWów, Dokladnego opisu przetwarzania obrazu cyfrowego itp. Czyli to co jest bardziej "technicznego" a nie praktycznego. Zauwazylem patrząc po ksiazkach np na allegro, ze sa to ksiazki głownie dla "poczatkujach" (nawet znalazlem cos w stylu "fotografia cyfrowa dla seniorow" huehue), a wiec z grubsza cel tych ksiazek jest jeden - jak uchwycic aparat i zrobic pierwsze. zdjecie. Niestety moja praca nie moze byc poradnikiem tego typu.

Stad moje pytanie, czy znacie ksiązki bardziej techniczne o fotografii cyfrowej niz lekkoteoretyczno-praktyczne, które moga byc dla mnie przydatne przy pisaniu mojej pracy licencjackiej.

Liczę na Waszą pomoc i z Gory dziekuje za informacje.

pozdrawiam
    Stefan

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z jakiej to ma być dziedziny? Elektronika? Informatyka?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Raczej ciężko cokolwiek specjalistycznego na ten techniczny temat znaleźć w księgarniach.

Przypomniał mi się tekst z filmu:

"No i co ty mi możesz powiedzieć, czego w internecie nie znajdę."

Może to zabrzmi głupio, ale myślę że twoim najlepszym "przyjacielem" powinien stać się Google

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

riDER
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Z jakiej to ma być dziedziny? Elektronika? Informatyka?
    Informatyka/fizyka.

Co do google... owszem znajde, ale krotkie artykuły - wolalbym jednak jakas ksiezke ktora bardziej zaglebia sie w tajniki "jak działa aparat"
    Czy wszystkie mowia o tym jak robić zdjęcia?

pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiem jaki dokadnie jest temat twojej pracy.
    Pisałem coś podobnego więc wiem,ze to nie takie proste zadanie znależć dobrą bibliografię.
    "Przetwarzanie obrazów w programie Matlab."Zygmunt Wróbel,Robert Koprowski skadinąd moj profesor (bardzo fajny człowiek)
    Pozostają ci raczej niestety anglojęzyczne pozycje ksiązkowe.
    Ja korzystałem z Ben Long - Fotografia Cyfrowa wydanie III
    Próbka tego jest tutaj
    ftp://ftp.helion.pl/online/fotoc3/fotoc3-2.pdf
    Niestety to takim prostym dziecinnym językiem jest napisane.
    Jaki temat pracy?
    Ostatnio edytowane przez Komm ; 02-04-2009 o 22:05
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

riDER
    Guest

Domyślnie

tak jak wczesniej pisalem, moj dumny temat pracy brzmi "fotografia cyfrowa" )

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Źle szukasz. Nie szukaj w dziale z książkami o fotografii, bo dostaniesz informacje o "utrwalaniu obrazów za pomocą aparatu fotograficznego", czyli nie sposób w jaki działa matryca aparatu, ale raczej instrukcję jak wykorzystać tę matrycę do robienia zdjęć, czyli wszystko będzie omówione bardzo powierzchownie.

Szukaj jakichś pozycji z zakresu fizyki technicznej, działu optoelektroniki. Nie wiem czy znajdziesz dużo po Polsku, ale jeżeli znasz angielski to nie powinno być problemu.

Jeżeli szukasz książek, które są o fotografii to warto jest odwiedzić giełdę fotograficzną w "stodole". Tam czasami można trafić na pierwszym piętrze na jakąś starszą książkę fotograficzną. Nie są zbyt szczegółowe, ale nie jest to lanie wody. Są wzory, schematy i wszystko jest ładnie wytłumaczone, ale o samej fotografii cyfrowej to wąpię, że coś będzie.
    Ostatnio edytowane przez Mikey ; 04-04-2009 o 20:32

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez riDER Zobacz posta
    Informatyka/fizyka.
    Acha. No to jeśli Twoja uczelnia ma wykupiony dostęp do elektronicznych wersji czasopism to zaszywasz się w pracowni na dzionek, zapuszczasz szukajkę w Elsevierze i masz stosiki artykułów. W tym przyjemne przeglądówki, przynajmniej jeśli chodzi o stronę fizyczno - elektroniczną (moja działka). Pewnie arty informatyczne też się da znaleźć.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów