Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: jak to jest z negatywami

Coś już napisał

Domyślnie jak to jest z negatywami

witam.

Do prawidłowego naświetlenia klatki potrzebna jest odpowiednia ilość światła, którą regulujemy przez czas otwarcia migawki oraz wielkość przesłony.

Pytanie: jaki jest wpływ czasu naświetlania na jakość zdjęcia? Chodzi mi o wielkość ziarna, kolory itp. Albo inaczej - lepiej naświetlać dłuższy czas mniejszym światłem czy krótszy czas silniejszym światłem?
    Pomijam GO i problemy wynikające z poruszeniem aparatu przy długich czasach naświetlania.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    witam.

Albo inaczej - lepiej naświetlać dłuższy czas mniejszym światłem czy krótszy czas silniejszym światłem?
    Z powyższego to chyba ilość światła, która dotrze do materiału światłoczułego będzie jednakowa inny będzie tylko (chyba) efekt- >zamrożenie ruchu ew. GO.
    Gdzieś wyczytałam (nie pamiętam gdzie), że ziarno bardziej lubi się pojawiać w miejscach słabiej naświetlonych czyli tzw. cieniach. Jednak to chyba raczej nie oznacza, że tego ziarna nie ma...po prostu nie jest widoczne bo rozjaśnione? Czyli co....najlepiej zdjęcie prześwietlić...ziarna nie będzie Tak sobie myślę...ale jestem ciekawa jak to bardziej doświadczeni analogowcy widzą...i wiedzą
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie rozumiem w czym problem W obu przypadkach ekspozycja będzie identyczna. Różne materiały mają różną tolerancję na bardzo krótkie lub bardzo długie czasy naświetlania, jednak czasy używane na codzień całkowicie mieszczą się w tych granicach i nie ma się czym przejmować.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak, jest tzw efekt Schwarzwilda, który ma wpływ na oddawanie kolorów (o ile dobrze pamiętam) przy bardzo długim naświetlaniu (dla różnych materiałów ten czas jest różny).

Uzależniony

Domyślnie

oraz przy dlugim naswietlaniu spada czulosc materialu swiatloczulego (nie pamietam jak to sie nazywa) ale mozna znalezc na necie tabele dla poszczegolnych filmow
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

"Reciprocity failure"- Provia zachowuje się dość długo bardzo "stabilnie", Velvia szybko traci czułość, ale nie jest to problem nie do obejścia.

Coś już napisał

Domyślnie

Chodzi o to, że robiłem w weekend zdjęcia w plenerze i kolory wyszły jakieś takie nijakie.
    Natomiast zdjęcia z poznańskiej fary (totalny półmrok, zero lampy) robione z ręki na czasach około 1/4 (28-135IS) wyszły moim zdaniem elegancko.
    Na tym samym negatywie.

Stąd moje pytanie

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Tak, jest tzw efekt Schwarzwilda
    Schwarzschilda.
    A najlepiej to pokaż one zdjęcia. Zasadniczo, jako przedpiszcy napisali, para czas/przysłona nie powinny mieć istotnego wpływy na naświetlenie błony. Może więc jakiś błąd w doborze ekspozycji? :/

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    A najlepiej to pokaż one zdjęcia.
    zdjęć nie pokażę ponieważ nie dysponuję skanerem a nawet jakbym go miał to wstyd pokazać publicznie moją 'tfurczość'

Wracając do tematu, wydaje mi się, że wszystkie procesy (fizyczne? chemiczne?) zachodzące na kliszy mają jakąś bezwładność i dynamikę, pytanie tylko jaką i jaki to ma wpływ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jaki to negatyw ? Wystarczy zerknąć na stronę producenta. Np. Superia 200 zachowa się podobnie dla zakresu ekspozycji 1/4000 - 2", Superia Reala od 1/4000 do 1", itd..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów