Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: prosze o pomoc w sprawie Canon PowerShot SX10IS

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witianiewyk Zobacz posta
    pisze bo jestem zla robie tak jak w instrukcji i nie dziala, a jak to nie dziala to moze byc poczatek awarii aparatu
    Przesadzasz..;-) Co prawda ludzie wysyłali swoje sprzęty z bardziej błahymi problemami niż niedziałająca sekwencja ostrości, ale zwykle aparat wracał i serwis nie mógł nic zrobić, bo wszystko działało jak należy. Po prostu klienci są zbyt wyczuleni na punkcie swojego nabytku i ze wszystkim chcieliby lecieć do serwisu:-) Jeśli tryb MF działa, jak i sekwencja naświetlania, to sekwencja ostrości tez musi działać. U mnie wystarczy ustawić tryb MF, z podręcznego menu wejśc w funkcję sekwencji ostrości i jazda Najlepiej to niech się wypowie ktoś, kto ma SX10, bo znowu przyjdzie jakiś gość, który powie, że nie mam sprzętu, a się mądrzę.. Choć nadal nie wiem, po co Ci w zasadzie ta funkcja?

Pozdrawiam

PS: Zrób sobie prosty test z bateriami (albo innymi podobnymi przedmiotami: Ustaw sobie kilka baterii na stole, blisko siebie (w takiej ogległosci, żeby wypełniały jak największą część kadru), ale tak, żeby każda była w innej odległości od płaszczyzny ostrości (najlepiej kolejno; po lewej najbliższa, po prawej najdalsza z odległością ok 3cm ) sfotografuj je z poziomu blatu stołu, lub niewiele wyższego (ale koniecznie ze statywu!), ustawiając ostrość na środkową baterię.
    Teraz uwaga: żeby najlepiej zauważyć efekty sekwencji ostrości rób zdjęcia na max zoomie i minimalnej przysłonie! Potem możesz wrzucić efekty swojej pracy, zobaczymy, czy faktycznie coś nie bangla

Miłej zabawy!

PSII: Oczyiście, żeby nie było nieporozumień; sekwencja ostrości nie polaga na tym, ze jedno zdjęcie będzie ostrzejsze od drugiego, tylko aparat ustawi ostrośc na rózne odległosci od aparatu; mówiąc po naszemu; zrobi jedną fotkę z poprawnie ustawioną ostrością, drugą z FF'em i trzecią z BF'em (kolejnośc nieistotna). Pewnie doskonale o tym wiedziałaś, ale chciałem się ustrzec niedopowiedzeń:wink:
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 01-04-2009 o 16:20
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uprawnienia umieszczania postów