Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: Hasselblad H3D II Aparat czy złoty klocek (test)

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Jak ktoś pisze "ileśtam milionów megapikseli" to przestaję cokolwiek czytać dalej bo od razu widzę że nie bardzo się orientuje o czym właściwie pisze , ewentualnie z wrażenia popełnił fatalną pomyłkę już na starcie a dalej może być już tylko gorzej .
    Raczej wrażenie, pośpiech czy też nie wiedza. I szczerze Ci powiem, jakbyś mnie spotkał na ulicy robiącego zdjęcia moim aparatem (5D) i zapytał ile mam mega pikseli czy milionów pikseli czy mega milionów odpowiedziałbym, że nie wiem ! Bo niestety tak jest wiem, że około 10ciu, ale ile dokładnie to nie mam pojęcia i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to. Ja robię zdjęcia inni liczą te mega piksele i prawdopodbnie pisząc o lansie we wcześniejszym poście miałem na myśli takich ludzi. Wcale nie trzeba czytać tego co napisałem może ktoś kto ma i zna wszystkie szczegółowe specyfikacje tego aparatu lepiej przedstawi go.

Coś już napisał Awatar altowiolistka
    Miasto
    Warszawa/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Raczej wrażenie, pośpiech czy też nie wiedza. I szczerze Ci powiem, jakbyś mnie spotkał na ulicy robiącego zdjęcia moim aparatem (5D) i zapytał ile mam mega pikseli czy milionów pikseli czy mega milionów odpowiedziałbym, że nie wiem ! Bo niestety tak jest wiem, że około 10ciu, ale ile dokładnie to nie mam pojęcia i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to. Ja robię zdjęcia inni liczą te mega piksele i prawdopodbnie pisząc o lansie we wcześniejszym poście miałem na myśli takich ludzi. Wcale nie trzeba czytać tego co napisałem może ktoś kto ma i zna wszystkie szczegółowe specyfikacje tego aparatu lepiej przedstawi go.
    5d ma ok.15MPix

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Raczej wrażenie, pośpiech czy też nie wiedza. I szczerze Ci powiem, jakbyś mnie spotkał na ulicy robiącego zdjęcia moim aparatem (5D) i zapytał ile mam mega pikseli czy milionów pikseli czy mega milionów odpowiedziałbym, że nie wiem !
    Ja też nie wiem ile mój 40D ma megapikseli, ale jako żem umysł ścisły to dokładnie wiem co oznacza słówko 'mega' i nie mieszam go z 'milion' .

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez noexnoec Zobacz posta
    to raczej nie jest tak jak mowisz...albo milionow albo mega... narazie do milionow mega nie dotarlismy
    Dlatego na końcu mojej wypowiedzi był szeroki uśmiech. O taki właśnie -> :-P
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Domyślnie

Jeszce odnośnie ceny... Jeśli ktoś kupuje taki sprzęt, to podejrzewam, że po 2-3 "dobrych" sesjach koszty sprzętu mu się zwracają Mercedes, Gucci, Vogue... I mamy Hasselka :-P

Wrzucam jeśli ktoś nie widział jeszcze możliwości aparatu:

http://www.jordanreeder.com/testing/rod_24mm_22mp.jpg

To jest dopiero rozpiętość tonalna!
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie

Domyślnie

z Polski. Mieszkam w "stolicy krainy deszczowcow". Nie zarabiam foceniem na zycie, pracuje w innej branzy, pare plenerkow w Londku sie odbylo. Mialem 350D teraz bedzie 40D - pstatnio czesciej foce 1D MK III oraz 1Ds MK III (kolegi)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No tak - ciekawy temat sie zapowiadal...
    Stracilem jednak tylko kilka minut na czytanie czegos o czyms, nic sie nie dowiadujac...

Ale gratuluje checi.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Wedlug tego porownania
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...d2)/Hasselblad

Jak wezmiemy porownanie szumow, tonalnosci na wydrukach (zeby nie dyskryminowac 39 vs. 21 Mpix), to jakos nie widac ten super przewagi hassela.
    Przy praktycznie tej samej wielkosci jednego piksela musi byc podobnie. I nie ma tutaj jakiejs magii ekstra tonalnosci czy dynamiki. Fizyka tso fizyki ;-)
    Jedyna przewaga, to duze wydruki. Mamy jakosc 5D ale w rozdzielczosci 39. czy 50, jak komus jest za malo 21 Mpix.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Jedyna przewaga, to duze wydruki. Mamy jakosc 5D ale w rozdzielczosci 39. czy 50, jak komus jest za malo 21 Mpix.
    Trudno się z tym nie zgodzić.. Zastanawia mnie jednak sam wykres ISO. Nie jest to chyba standardowa zależność ISO/% poziom szumów, tylko ISO wprowadzona przez producenta/faktyczna czułóśc matrycy..? senu to nie ma. Niemniej w kwestii dynamiki Hassel tez wypada gorzej, więc nie widzę sensu wydawać 18500 USD więcej za większe wydruki.. Choć może znajdzie się jakiś obrońca średniego formatu i pokaże jego faktyczną przewagę, bo na papierze w danych tech. słabo wypada w stosunku do tego, czego można się spodziewać po tej cenie..

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Trudno się z tym nie zgodzić.. Zastanawia mnie jednak sam wykres ISO. Nie jest to chyba standardowa zależność ISO/% poziom szumów, tylko ISO wprowadzona przez producenta/faktyczna czułóśc matrycy..? senu to nie ma.

ISO jest mierzone metoda wysycenia saturacji, do osiagniecia odpowiedniego poziomu.
    Tutaj o tym pisza.
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...nt-definitions

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów