Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Hasselblad H3D II Aparat czy złoty klocek (test)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Mialem pentacona, roznice jest bardzo widoczna. Ale pentacon to srednie szkla i fatalne body. Ja nie mam kompletnie zaufania do tego , dwa razy mnie zawiodl tak ze stracilem klisze z wypadu. Przesiadlem sie na RZ67 i jest cudnie. Swietne szkla, precyzja wykonania i zaufanie.
    Ale to OT.
    Tak IT to malo kto chyba kupuje hassela do amatorskiej zabawy, chociaz jak sie nie myle Steczkowska z takim sie pokazuje.
    to powiedz mi proszę co mogę kupić 6x6 ale za pieniądze dla ludzi do zabawy...

ten pentacon to szmelc ? szkoda...
    słyszałeś więcej opinii o tym ?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Z Pentaconem to tak jak z Sigmami, jak trafisz dobry egzemplarz to będziesz zadowolony. Niestety bardzo wiele Six'ów ma przykrą przypadłość nakładania klatek. Optyka Six'ów także lubi nawalać - zwłaszcza przysłony w Zeissach lubią się sklejać.
    Szmelcem bym Sixa nie nazywał, Kiev'y to dopiero szmelc. Jak trafisz Six'a bez powyższych dolegliwości to będziesz zadowolony (ja jestem ).

A co wybrać znajdziesz w tym wątku:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44869
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mialem pentacona, roznice jest bardzo widoczna. Ale pentacon to srednie szkla i fatalne body. Ja nie mam kompletnie zaufania do tego , dwa razy mnie zawiodl tak ze stracilem klisze z wypadu. Przesiadlem sie na RZ67 i jest cudnie. Swietne szkla, precyzja wykonania i zaufanie.
    Ale to OT.
    Tak IT to malo kto chyba kupuje hassela do amatorskiej , chociaz jak sie nie myle Steczkowska z takim sie pokazuje.
    Jakoś te średnie szkła podpina się jednak do cyfrówek i eksperymentuje...
    A fatalne body, to ma kiev, ale nie pentacon.
    Owszem, jest na rynku dużo uszkodzonych egzemplarzy, ale tylko z powodu nieumiejętnego użytkowania. Otóż w tym aparacie czas migawki należy ustawiać przed jej naciągnięciem. Odwrotnie grozi właśnie uszkodzeniem transportu filmu lub migawki.
    Oczywiście jest to stara konstrukcja i nie można jej porównywać do RB/RZ.
    Ciężko np ustawia się ostrość na matówce bez klinów, ale z kolei można bardzo łatwo zastosować matówkę z klinami z mamiyi i wtedy duuuużo lepiej.
    Osobiście mam i pentacona i RB, i oczywiście mamiya to inna bajka, ale sprawny pentacon wcale nie jest szmelcem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Przy sciankach nie jest zadkoscia mozliwosc samodzielnego instalowania filtrow AA, IR. Sam decydujesz, jesli scena jest upierdliwa i faktycznie wszedzie pojawia sie mora to zakladasz AA i po klopocie.
    I sam zmieniasz długość toru optycznego... Żegnaj papierowa Głębio Ostrości...

BTW. Moje zdanie jest takie:
    Średni format (FF, tylko taki się liczy!) + EVIL == jakość nie do pobicia. Ale nikt jeszcze nie zrobił czegoś takiego.
    Cytat Zamieszczone przez sebag Zobacz posta
    Jakoś te średnie szkła podpina się jednak do cyfrówek i eksperymentuje...
    A fatalne body, to ma kiev, ale nie pentacon.
    Owszem, jest na rynku dużo uszkodzonych egzemplarzy, ale tylko z powodu nieumiejętnego użytkowania. Otóż w tym aparacie czas migawki należy ustawiać przed jej naciągnięciem. Odwrotnie grozi właśnie uszkodzeniem filmu lub migawki
    Polecam lekturę flejmów na pl.rec.foto. Ja, po lekturze, na nic gorszego niż Mamiya 6 / Pentax 67 bym się nie skusił!
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 15-07-2009 o 23:44 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Uzależniony

Domyślnie

Nie znam sie na technologii matryc ale zastanawiam sie czy ktos kiedys sie skusi na zrobienie scianki prawdziwej FF, czyli 6x6 moze wiecej.
    Np GX680 ze scianka 6x8 bylby swietny do studia.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie znam sie na matryc ale zastanawiam sie czy ktos kiedys sie skusi na zrobienie prawdziwej FF, czyli 6x6 moze wiecej.
    Np GX680 ze 6x8 bylby swietny do studia.
    Podbno RED planuje wprowadzić takowe wydupiaszcze matrycory.

Co do GX680, to obawiam się, że leciwa optyka fufu mogłaby nieco spuchnąć na cyfrze. Są obecnie sensowniejsze rozwiązania - małe łamańce 6x9 przystosowane do współpracy z dupkami , z najnowszą optyką Schneidera serii Digitar, lub Rodenstocka serii HR - systemy te dają znacznie większe możliwości przesuwu/pokłonu, a sama optyka jest takiej obłąkańczej jakości, że np. obiektywy od Hasela serii H3 to przy niej smętne popierdułki. Oczywiście - cenowo nie jest to dla ludzi...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie znam sie na technologii matryc ale zastanawiam sie czy ktos kiedys sie skusi na zrobienie scianki prawdziwej FF, czyli 6x6 moze wiecej.
    Myślę że to kwestia niedalekiej przyszłości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Alpa 12TC, jakies pasujace szerokie szkielko i zgrabna scianka FF, ech..

Co do wielkosc matryc mam wrazenie ze producenci scianek za limit postawili sobie 645, nie sledze watku dokladnie ale 100% 645 jeszcze chyba nikt nie ma.
    6x6 30mpix, mysle ze kazdy cywilizowany system SF z analogowymi szklami by podolal.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dwa moje spostrzeżenia:

1. PSix to zdecydowanie nie jest szmelc. Takie opinie szerzą chyba osoby, które trafiły na zajechany egzemplarz, który nakłada klatki. Sam robię PSixem i jestem naprawde zadowolony. Tylko, że to jest aparat, który wymaga myślenia nad tym co się robi a nie pstrykania ile wlezie z nadzieją, że trafi się przyzwoite ujęcie.

2. Ostatnie zdanie dotyczy też Hasselblada (i Justyny Steczkowskiej ;-)). Śmieszą mnie biadolenia, że to bez sensu, że drogie, że po co, że mały obrazek przegoni, że ISO niskie, że migawka wolna. Tak jak ktoś robiący zdjęcia na n-k małpką nie zrozumie zakupu np 5d+35L, tak mając klapki na oczach małego obrazka niektórzy nie rozumieją zakupu Hassa - jak by nie było aparatu dla wąskiej grupy fotografów. Średni format to przede wszystkim inna plastyka obrazu, głębia ostrości itd... Ale trzeba umieć to wykorzystać.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Dwa moje spostrzeżenia:

1. PSix to zdecydowanie nie jest szmelc. Takie opinie szerzą chyba osoby, które trafiły na zajechany egzemplarz, który nakłada klatki. Sam robię PSixem i jestem naprawde zadowolony. Tylko, że to jest aparat, który wymaga myślenia nad tym co się robi a nie pstrykania ile wlezie z nadzieją, że trafi się przyzwoite ujęcie.

2. Ostatnie zdanie dotyczy też Hasselblada (i Justyny Steczkowskiej ;-)). Śmieszą mnie biadolenia, że to bez sensu, że drogie, że po co, że mały obrazek przegoni, że ISO niskie, że migawka wolna. Tak jak ktoś robiący zdjęcia na n-k małpką nie zrozumie zakupu np 5d+35L, tak mając klapki na oczach małego obrazka niektórzy nie rozumieją zakupu Hassa - jak by nie było aparatu dla wąskiej grupy . format to przede wszystkim inna plastyka obrazu, głębia ostrości itd... Ale trzeba umieć to wykorzystać.
    1. Psix to szmelc. Takie opinię szerzę jako osoba, która to cudo miała, a potem używała systemów Mamiya RZ Pro II, 645 a obecnie 7.

2. Średni format tak w przeszłości, jak i obecnie używany był głównie z uwagi na możliwość wykonywania wielkich powiększeń. Kwestie "cudownej plastyki średniego formatu" są tak naprawdę marginalne, bo cudowna plastyka nie sprzedaje zdjęć - nawet jeśli fotograf jest w stanie to docenić, to klient już na pewno nie.
    Do niedawna cyfrowy sprzęt średnioformatowy używany był z braku jakościowej alternatywy w małym obrazku. Obecnie najlepsze DSLR oferują jakość prostych systemów średnioformatowych. Oczywiście - średni format nie stoi w miejscu i jakość oferowana przez obecnie topowe rozwiązania średnioformatowe nadal jest bezkonkurencyjna, tylko jeszcze lepsza jakość nie bardzo jest już tak naprawdę - z perspektywy potrzeb rynku - konieczna.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów